„Galaţiul de altădată”, expoziţie-document la Universitate, la 74 de ani de învăţământ superior (FOTO)
Foto: Anca Spânu

„Galaţiul de altădată”, expoziţie-document la Universitate, la 74 de ani de învăţământ superior (FOTO)
Cătălin Negoiţă, Claudia Nicolae, Simona Antofi, Lucian Georgescu şi Alexandru Nechifor la vernisajul expoziţiei-document de la Universitate
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Un parteneriat între Facultatea de Litere a Universității "Dunărea de Jos" din Galaţi şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a dat naştere unei expoziţii menite să marcheze cei 74 de ani de învăţământ superior la Galaţi, împliniţi pe 20 martie. Ieri, 21 martie, în prezenţa directorului general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a rectorului prof. univ. dr. Lucian Puiu Georgescu, prorectorului dr. Alexandru Nichifor şi a decanului Facultăţii de Litere, prof. univ. dr. Simona Antofi, a fost vernisată expoziţia conţinând atât lucrări ale studenţilor gălăţeni la Artă, cât şi fotografii din arhiva AGERPRES care redau istoria oraşului Galaţi în cei 74 de ani de existenţă a învăţământului superior la noi.

În cuvântul de deschidere, conf. univ. dr. Cătălin Negoiţă a subliniat că expoziţia-document, intitulată "Galaţiul de altădată", cuprinde fotografii realizate de fotoreporterii AGERPRES în perioada 1947-1998. "Sunt fotografii care scot în evidenţă un oraş care tocmai ieşise dintr-un lung şir de catastrofe, culminând cu 25-26 august 1944, când trupele germane în retragere au minat şi aruncat în aer tot centrul istoric al acestui oraş. Galaţiul a fost, în perioada interbelică, unul dintre cele mai importante oraşe ale României mari, care pulsa de viaţă economică, mai ales comerţ, era oraşul consulatelor, oraşul unde opreau avioanele, fiindcă exista aeroport. După război, într-un oraş în ruine, începe refacerea, surprinsă, cum spuneam, în fotografiile AGERPRES", a punctat Cătălin Negoiţă.

"Mulţumesc pentru invitaţia onorantă pentru AGERPRES, pentru că, într-adevăr, 74 de ani de performanţă în educaţie înseamnă foarte mult şi ne bucurăm că am reuşit să găsim în arhiva noastră imagini care vă fac cinste şi care onorează oraşul, fiindcă, înainte de toate, imaginea rămâne cea mai fidelă dovadă a unei istorii", a apreciat Claudia Nicolae oportunitatea creată. La rândul său, rectorul Universităţii, prof. univ. dr. Lucian Puiu Georgescu, a mulţumit pentru ideea expoziţiei, remarcând că instituţia caută mereu noi moduri de a pune în valoare sediul administrativ, o clădire care a fost dată în folosinţă, ca tribunal, în acelaşi an de când datează primele imagini din arhiva AGERPRES, 1927. Rectorul ne-a invitat deja la sărbătoarea de anul viitor, cea de 75 de ani, când speră să fie gata atât nava de cercetare a instituţiei, cât şi podul de la Brăila, declarându-se încă o dată foarte mulţumit de colaborarea cu presa, care, alături de universitate, are un rol foarte important în educarea oamenilor, cu atât mai mult în vremurile tulburi pe care le trăim, aici, dar mai ales la 100 de km spre Est.

Prof. univ. dr. Simona Antofi, decanul Facultăţii de Litere, a mulţumit conducerii universităţii şi echipei sale de la specializarea Jurnalism, în special Danielei Bogdan, precum şi AGERPRES pentru contribuţia la expoziţia-eveniment de la Galaţi, dar şi pentru disponibilitatea de a semna cu Universitatea "Dunărea de Jos" un acord de colaborare care le va permite studenţilor la Jurnalism de la Galaţi să facă practică şi, de ce nu, să lucreze pe viitor la AGERPRES, aşa cum face acum fosta studentă Alexandra Ştefan, prezentă şi ea la eveniment.

Gălăţenii îndrăgostiţi de frumos şi de istoria oraşului sunt aşteptaţi să vadă expoziţia în holul central al sediului administrativ al Universităţii "Dunărea de Jos".

Foto galerie: 1-3, 6-10 - imagini din expoziție. AGERPRES a pus la dispoziție fotografii din arhiva sa. Foto 4: Alexandru Nechifor, Simona Antofi, Cătălin Negoiţă, Claudia Nicolae şi Lucian Georgescu. Foto 5: Alexandra Ştefan, fostă studentă la Galaţi, acum angajată a AGERPRES, alături de conf. univ. dr. Cătălin Negoiţă şi prof. univ. dr. Simona Antofi. Foto 11: Una dintre lucrările studenţilor de la Artă, "Crimă şi pedeapsă" de Camelia Ştefănescu Sandu, este realizată cu fragmente din ziarul "Viaţa liberă"

Foto: Anca Spânu

Citit 3738 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Martie 2022 01:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.