Gălăţeanul Horia Bucur, cel mai bun elev la liceul de balet din Bucureşti (VIDEO)

Gălăţeanul Horia Bucur, cel mai bun elev la liceul de balet din Bucureşti (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Parcă nu muşchii şi oasele îl ţin la un loc pe Horia Bucur. Ci muzica, mişcarea, graţia şi gingăşia. A fost înzestrat cu acel gen de talent în care oamenii depun eforturi mari, fără ca acestea să fie observate. Dansul la el este ceva firesc, prima natură, nu a doua. Pentru că, atunci când te uiţi la el, întâi vezi Balerinul şi abia apoi pe Horia omul.

Dincolo de fluxul de energie pe care-l transmit mişcările sale, dincolo de vraja pe care o dezlănţuie pe scenă, există o muncă imensă. Pentru că talentul său nu ar însemna nimic fără orele interminabile de antrenament. În fiecare adiere de braţ, în fiecare gest graţios cât de mic se ghicesc sute, poate chiar mii de ore de exerciţiu. Prin urmare, talentul, dar şi munca susţinută au făcut din Horia Bucur cel mai bun elev balerin din ţară la ora actuală. Nu întâmplător, el a fost şi personalitatea aleasă pentru luna octombrie în Calendarul 2022 editat de "Viaţa liberă", prin care am dorit să aducem în atenţia publicului o parte dintre tinerele valori ale Galaţiului.   

O spune chiar el, simplu, fără emfază, cu conştiinţa propriei valori, fără de care Horia n-ar fi Horia: "M-am mutat acum, în clasa a XII-a, de la Liceul de Artă din Galaţi la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucureşti. A fost un pas greu de făcut, dar absolut necesar pentru viitorul meu. Mai ales că mai toate repetiţiile se ţin la Opera Română, avem alte condiţii şi, în plus, oamenii de aici au ajuns să mă cunoască, lucru bun, pentru că aici aş vrea să mă angajez la vară, după terminarea studiilor. E greu, cu pregătirea pentru bacalaureat, cu pregătirea pentru atestat, cu munca pentru Olimpiada de Coregrafie, am săptămâni deja în care programul meu începe la 7,00 şi se termină la ora 22,00, când ajung acasă de la antrenamente şi repetiţii. Dar nu e în zadar: sunt cel mai bun balerin din liceu. Am trecut de prima etapă a Olimpiadei de Coregrafie, alături de colega mea Ana Toderică, obţinând punctaj maxim", povesteşte tânărul gălăţean.

Aşa cum a mai spus şi cu alte ocazii, ţelul său principal după terminarea liceului este să se angajeze ca balerin, pentru că este o profesie în care e bine să te afirmi cât mai tânăr, pentru că ai puţin timp la dispoziţie. Abia apoi se va gândi şi la admiterea la facultate.

"Deocamdată, voi rămâne în România. Mai ales că războiul dintre Ucraina şi Rusia face imposibil să mă gândesc la o carieră în teatrele mari din aceste ţări, aşa cum mi-ar fi plăcut. Apoi m-am gândit că şi România are nevoie de balerini buni, de ce să merg să-mi caut norocul în altă parte, când pot munci şi aici?", a mai adăugat Horia.

Despre valoarea lui vorbesc multiplele premii obţinute atât în ţară, cât şi la competiţii internaţionale, unde a fost mai tot timpul în top. La Youth Grand Prix Romania, a obţinut anul trecut, în luna mai, două premii I, la duet şi balet contemporan, şi premiul al II-lea la balet clasic. Aceste performanţe l-au calificat în finala mondială, unde s-a clasat în Top 12.

În decembrie, anul trecut, la Youth Grand Prix Spania, care s-a desfăşurat la Barcelona, a obţinut Premiul al III-lea şi s-a calificat în Top 6 la nivel mondial la balet clasic.

Performanţele vin, spune el, şi pentru că a avut noroc de profesori foarte buni, Nicoleta Cocea şi Traian Vlas, dar și Ofelia Andrei de la Galaţi, cea care i-a dat încredere în forţele proprii şi care l-a învăţat cu rigurozitate "alfabetul" baletului.

VEDEȚI VIDEO AICI

Citit 3227 ori Ultima modificare Joi, 24 Martie 2022 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.