Ludovic Cosma, preotul care şi-a donat locuinţa pentru o şcoală

Ludovic Cosma, preotul care şi-a donat locuinţa pentru o şcoală
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Muzeul de Istorie "Paul Păltănea", în parteneriat cu Şcoala Gimnazială "Ludovic Cosma" Galaţi, vă invită astăzi, 23 martie, de la ora 12,30, la conferinţa "Un preot luminat - Ludovic Cosma", prilejuită de împlinirea a 75 de ani de la trecerea la cele veşnice a preotului care a înfiinţat instituţia de învăţământ care îi poartă numele. Prima şcoală publică înfiinţată în Galaţi după reforma învăţământului din 1864 a fost Şcoala Nr. 3 de băieţi. Aceasta a devenit apoi Şcoala Nr. 19 din Galaţi, rebotezată, în anul şcolar 1996-1997, Şcoala "Ludovic Cosma". Preotul Ludovic Cosma şi-a donat în veacurile trecute locuinţa, pentru ca puii oamenilor din cartier să se poată bucura de lumina cunoaşterii.

Ludovic Cosma (13 ianuarie 1882, sat Boţeşti, jud. Fălciu, astăzi jud. Vaslui - 3 martie 1947, Galaţi) a fost un preot în slujba comunităţii, paroh al Bisericii "Sfinţii Împăraţi" din oraşul Galaţi, între anii 1907-1940. Fost profesor al Seminarului Teologic "Sfântul Apostol Andrei" (1918-1921), al Şcolii Normale de băieţi "Costache Negri", al Institutului de domnişoare şi al Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române "Alexandrina Cantacuzino", al Şcolii Nr. 4 "Al. Radovici Casapu", al Şcolii profesionale "Negroponte", precum şi al Liceului "Vasile Alecsandri" din Galaţi, Ludovic Cosma a susţinut reînfiinţarea Şcolii Nr. 3 de băieţi pentru parohia "Sfinţii Împăraţi" din Galaţi (1916). Parohul Ludovic Cosma a înfiinţat Banca Populară "Sf. Împărați" pentru ajutorarea văduvelor, orfanilor și a enoriașilor din parohie. A stăruit pentru înfiinţarea a două şcoli, una de adulţi şi una de croitorie, pavarea străzilor din parohie, ajutorarea celor nevoiaşi. A înfiinţat, de asemenea, o grădiniţă de copii şi Căminul Cultural "Sfinţii Împăraţi" și a fost preşedinte al Societăţii "Solidaritatea" (1908-1911).

Conferința "Un preot luminat - Ludovic Cosma" va fi susţinută de muzeograf dr. Valentin Bodea, la Secția Lapidarium, strada Maior Iancu Fotea nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă).

Citit 1313 ori Ultima modificare Marți, 22 Martie 2022 22:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.