Peste 1.000 de copii ucraineni s-au înscris în şcolile din România

Peste 1.000 de copii ucraineni s-au înscris în şcolile din România
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, a declarat că peste 800 de elevi veniţi din Ucraina s-au înscris ca audienţi în sistemul de învăţământ din România, numărul acestora urmând să depăşească, săptămâna viitoare, 1.100.

Din cei aproape 80.000 de refugiaţi care au rămas pe teritoriul României, 43% sunt minori, respectiv 33.691, iar dintre aceştia 24.000 au vârstă şcolară. O categorie de elevi este alcătuită din cei care doresc şi au făcut cerere pentru a fi audienţi în sistemul de învăţământ românesc, pe curriculum românesc. "Săptămâna trecută, am avut 601 elevi înscrişi, în acest moment avem 810 şi mai sunt de procesat 330 de cereri, deci la începutul săptămânii viitoare vom avea 1.140 de elevi înscrişi în şcolile din România", a spus Cîmpeanu.

O a doua categorie, mult mai numeroasă, este cea a elevilor ucraineni care doresc să continue şcoala după curriculum ucrainean. Ministrul Educaţiei a precizat că în 55 de şcoli româneşti sunt aproape 200 de cadre didactice care cunosc limba ucraineană, având capacitatea de a preda în această limbă. Cîmpeanu a mai spus că sunt şi zeci de profesori ucraineni refugiaţi, care ar putea fi cooptaţi să predea în şcolile româneşti, în beneficiul copiilor ucraineni.

Pentru acest lucru, ucrainenii au nevoie de sprijin logistic, respectiv spaţii în şcoli şi echipamente electronice. Cîmpeanu a subliniat că se vor aloca tablete elevilor ucraineni, din stocurile suplimentare existente, precizând că nu se iau de la copii români pentru a fi date celor ucraineni. El a mai declarat că, având în vedere numărul mic de elevi ucraineni înscrişi, "nu va fi afectat semnificativ actul educaţional în detrimentul copiilor români".

Citit 1043 ori Ultima modificare Duminică, 20 August 2023 09:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.