La Galaţi, dezbatere animată a proiectului de lege pentru învățământul preuniversitar

La Galaţi, dezbatere animată a proiectului de lege pentru învățământul preuniversitar
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Pe 11 august, în sala de festivităţi a Colegiului Național „Vasile Alecsandri” a avut loc dezbaterea publică a proiectului de lege pentru învățământul preuniversitar. Au participat directorii colegiilor/liceelor din întregul județ, profesori din școli și licee, reprezentanți ai elevilor și părinților. Dezbaterea a avut ca scop ascultarea atât a profesorilor, cât și a elevilor din județul nostru pentru a putea afla ce nemulțumiri sau ce idei au referitor la acest proiect, care ar trebui să devină lege şi să intre în vigoare de la începutul noului an școlar. 

Printre cele mai importante puncte discutate s-a aflat şi cel referitor la portofoliul educațional, care va cuprinde diplomele și activitățile elevului, catalogul electronic, observațiile consilierilor școlari, evaluarea de profil și recomandările de recuperare, produse sau rezultate ale actelor de învățare, iar pentru elevii care sunt în clasa a VIII-a, o recomandare referitoare la profilul cel mai potrivit pentru elev, din partea consilierului școlar. Au mai fost fost dezbătute şi alte aspecte din proiectul legislativ, precum eliminarea procentajului de medie de terminare pe parcursul celor 4 ani pentru cei de clasa a VIII-a, organizarea, de către colegiile naționale, a propriului examen de admitere etc. 

De asemenea, potrivit proiectului, ar urma să se mărească şi cuantumurile burselor pentru elevi, sumele propuse fiind următoarele: bursa de excelență olimpică I/internațională – 1.000 lei/luna; bursa de excelență olimpică II/națională – 700 lei/luna; bursă de performanță școlară – 500 lei/luna; bursă profesională – 300 lei/luna; bursă socială – 300 lei/luna.

Rămâne de văzut câte dintre modificările propuse vor fi şi luate în seamă de factorii decidenţi şi cum va arăta, până la urmă, noua lege. 

Citit 2880 ori Ultima modificare Miercuri, 17 August 2022 10:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.