Cele șase nevoi emoționale fundamentale

Cele șase nevoi emoționale fundamentale
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Fără satisfacerea acestor nevoi, am fi precum un cosmonaut ejectat din astronavă, pierdut în imensitatea glacială și neagră, pierduți de tot ce este omenesc, singuri precum stelele îndepărtate la ani-lumină. Doctorul Tony Robbins face o listă a acestor nevoi fără de care nu am fi oameni.

Siguranța

Pornim orice activitate cu nevoia de a fi siguri de rezultat. Gândul pesimist că efortul „nu va reuși” ne-ar îngheța sufletele, ne-ar bloca orice inițiativă. Planificarea și speranța ne dau, cel puțin teoretic, certitudinea că ne va ieși.

Varietate

Nu putem trăi chiar în siguranță totală. Dacă tot ce am gândi s-ar realiza negreșit, am suferi de o plictiseală enormă. Emoția unei idile, noii colegi de curs, așteptarea aventurilor neplanificate din vacanță, speranța unui câștig uriaș la Loto, toate astea dau culoare și substanță vieții noastre. O „spală” de monotonie.

Importanța

Fiecare om este unic. Fiecare om simte nevoia ca această unicitate să-i fie recunoscută drept valoarea sa personală. Fiecare vrea să fie cineva în ochii cuiva. Profesorul în fața studenților, părintele în fața copiilor, antrenorul în fața echipei, băiatul în fața fetei de care este îndrăgostit. Orice om simte nevoia de a fi important.

Conectivitatea

Nimeni nu poate trăi absolut singur. De ce? Pentru că simțim nevoia fundamentală de a conecta cu semenii noștri, de a face parte dintr-o colectivitate. Din păcate, această nevoie – în lipsa unui mediu familial „conectabil” - ne poate duce la fumat, alcool, droguri, infracțiune. Din fericire, aceeași nevoie ne poate duce la concurență și, de aici, la performanță.

Dezvoltarea

Creșterea personală, fizică, emoțională, spirituală, intelectuală sau socială ne definește ca oameni, indiferent cine sau ce suntem.

Contribuția

Natura umană nu poate exista fără nevoia de a da ceva cuiva în permanență. Un sfat, o vorbă caldă, un ajutor, un gest frumos. Dar nu putem da ceva cuiva fără ca, mai întâi, să ne dăm nouă înșine.

Citit 29988 ori Ultima modificare Duminică, 28 August 2022 18:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.