Ministerul Educației, sancționat pentru discriminare

Ministerul Educației, sancționat pentru discriminare
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ministerul Educației a fost sancţionat cu o amendă, în valoare de 10.000 de lei, de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), din pricina eliminării burselor rurale pentru liceeni și a burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a, potrivit edupedu.ro. CNCD s-a autosesizat cu privire la această situație, pe care o consideră o formă clară de discriminare asupra copiilor şi va supraveghea ministerul timp de şase luni.

Ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022 elimină bursa socială pentru elevii din mediul rural care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, urmând să primească această bursă doar elevii de gimnaziu și cei din clasele pregătitoare până în clasa a IV-a:. Potrivit art. 15, alin. (1) ”bursele de ajutor social se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în Școala din Spital, care se încadrează în următoarea situație:

d) elevi din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se înțelege comuna/orașul cu subdiviziunile sale administrative”.

Tot în noile modificări regăsim și eliminarea burselor de merit pentru elevii care sunt în clasa a V-a, acestea fiind acordate până acum în semestrul 2:

„Art. 9. Bursele de merit se acordă elevilor din clasele a VI-a – a XII-a de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de rezultatele obținute la învățătură”, se precizează în noile prevederi.

Consiliul Național al Elevilor a criticat aspru decizia luată, mai ales fiindcă aceasta nu a fost expusă înainte în mediul public și, totodată, Ministerul Educației nu a transmis nici măcar modificările care urmau să fie puse în practică.

Citit 1290 ori Ultima modificare Vineri, 18 Noiembrie 2022 09:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.