155 de ani de istorie şi învăţământ de elită la „Vasile Alecsandri”

155 de ani de istorie şi învăţământ de elită la „Vasile Alecsandri”
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Cu cei 155 de ani de la înfiinţare, cu sute de absolvenţi care au sfinţit şi sfinţesc locul prin toate colţurile ţării şi ale lumii, Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" se numără printre cele mai vechi instituţii de învăţământ din judeţ, fiind parte a istoriei educaţiei gălăţene, dar este, totodată, şi un brand al urbei prin rezultatele deosebite pe care le are an de an. Peste 50 de activităţi diverse au fost planificate a se organiza, pentru a marca această aniversare, în perioada 21 - 26 noiembrie. Sunt zile de efervescență, cu invitaţi care să se bucure, alături de elevii şi profesorii de la CNVA, de puterea celor 155 de ani de experienţă în educaţie. Expoziţii, concursuri de cultură generală, competiţii sportive, sesiuni de debate, lansări de carte, lansări de filme, ateliere creative, întâlniri între diferite generaţii de elevi, piese de teatru, vânători de comori, experimente, demonstraţii cu roboţi, zi de cinema sunt numai câteva dintre evenimentele care vor umple zilele acestea programul elevilor şi profesorilor. 

Cum bucuria nu este totală dacă nu sunt şi spectatori, vineri, 25 noiembrie, între 7,30 şi 11,00, va avea loc Ziua Porţilor Deschise, în care elevii claselor a VIII-a de la toate şcolile din municipiu sunt aşteptaţi la un tur al liceului, la o prezentare a cluburilor, dar şi la discuţii cu profesorii şi elevii. 

În aceeaşi zi, începând cu ora 11,30, se va desfășura Gala aniversară CNVA 155, la care sunt invitaţi actuali elevi, profesori şi părinţi, dar şi foşti absolvenţi şi dascăli, alături de parteneri ai instituţiei. Desfăşurată sub genericul "Oameni care inspiră", gala îi va avea ca invitaţi de onoare pe C. S. Calude, profesor universitar în Noua Zeelandă, personalitate marcantă în lumea matematicii şi informaticii, absolvent de CNVA (care va avea o intervenţie online), profesoara Nicoleta Ioniţă şi fostul şef de promoţie Vlad Jipa, profesor şi el în Bucureşti acum. 

Manifestările se vor încheia, ca de fiecare dată, cu Concursul Interjudeţean de Matematică "C. S. Calude", programat pe 26 noiembrie, de la ora 8,00. 

Istoria începe cu o singură clasă de gimnaziu

Câte ceva despre începuturile şi transformările suferite de această instituţie de învăţământ de-a lungul timpului ne-au prezentat profesorii Sorin Langu şi Gabriela Ciubotaru.

În 26 august 1867, Ministerul Instrucțiunii Publice și al Cultelor a comunicat primarului orașului Galați că “s-a prevăzut în buget înființarea unui gimnaziu, în orașul pe care îl conduce, cu o singură clasă, deocamdată”. Astfel, în 26 noiembrie 1867, se naşte primul Gimnaziu teoretic din Galați, viitorul Liceu “Vasile Alecsandri”, nume pe care îl are din 1890.

La 3 noiembrie, ardeleanul Ioan Cetăţianu era numit în funcţia de director, urmând ca şcoala să înceapă să funcţioneze trei săptămâni mai târziu, la 26 noiembrie 1867. Alături de primul director, corpul profesoral mai număra încă doi dascăli, pentru cei şase elevi înscrişi. Dintre aceştia, vor finaliza cele patru clase doar jumătate: Mihalache Rodocalat, devenit ulterior doctor în ştiinţe politice şi administrative la Bruxelles, apoi ziarist în Galaţi, şeful contabilităţii comunei şi ajutor de primar ales de trei ori (1891-1895); Anton Rodocalat - absolvent al Conservatorului de Muzică din Bruxelles, institutor suplinitor la Şcolile Nr. 4 şi Nr. 6 din Galaţi şi, ulterior, funcţionar comunal; Teodor Răşcanu - inginer silvic.

Între 1941 – 1944, liceul a fost din nou transformat în spital militar, corpul didactic mobilizat pe front, iar elevii, determinați de nevoi materiale, s-au risipit prin satele județului, numărul cursanților fiind în descreștere. Între 1944 – 1948 în perioada de foc a comunismului, liceul îşi pierde titulatura de "Vasile Alecsandri" şi devine liceu de 11 clase. Între 1948-1961, funcționează după modelul sovietic și se numește “Școala medie teoretică mixtă” de 10 și 11 clase.

Abia în 1964, după o interdicție de 16 ani a patronimicului “bardului de la Mircești”, școala și-a recăpătat tradiționalul nume: Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri”.

Pe 1 septembrie 1996, unitatea de învățământ își schimbă denumirea în Colegiul “Vasile Alecsandri”, iar din 1 septembrie 2000 devine Colegiul Național “Vasile Alecsandri”.

Citit 4457 ori Ultima modificare Marți, 07 Martie 2023 07:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.