Cifre îngrijorătoare în ceea ce privește violența în școli

Cifre îngrijorătoare în ceea ce privește violența în școli
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Abaterile de la lege s-au înmulţit în şcolile gălăţene, iar cifrele înregistrate în anul 2022 sunt un semnal de alarmă atât pentru părinți, cât și pentru elevi, care devin victime ale propriilor colegi, trei sferturi din dosarele penale întocmite în 2022 fiind pentru loviri sau alte violențe.

Aproape 100 de dosare penale au fost înregistrate anul trecut, conform Biroului Siguranță Școlară. Dintre acestea, nu mai puţin de 93 sunt dosare penale, 86 dintre acestea fiind pentru fapte comise în incinta unităților de învățământ, iar șapte în zona adiacentă acestora.

Polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au efectuat două acțiuni pe linia absenteismului, a abandonului școlar și a prevenirii consumului de substanțe psihoactive, fiind desfășurate alte 204 activități preventiv-educative (132 în mediul urban și 72 în mediul rural), dintre care 12 au vizat prevenirea traficului de persoane, în colaborare cu lucrători din cadrul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Galați. Totodată, s-au desfășurat 28 de activități de prevenire pe linia consumului de substanțe cu efect psihoactiv, în colaborare cu Agenția Națională Antidrog - Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Galați și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Galați. Alte 60 de acţiuni s-au derulat pentru prevenirea faptelor comise cu violență în unitățile de învățământ, 32 pentru combaterea fenomenului de bullying și cyberbullying, iar 72 au urmărit creșterea gradului de siguranță și prevenirea delincvenței juvenile, a discriminării, a disparițiilor, precum și a agresiunilor de natură sexuală.

Violența în școli și în zonele adiacente acestora pare că e soluția prin care se rezolvă conflictele dintre elevii gălățeni, numărul dosarele penale pentru lovire fiind cel puțin îngrijorător. Nu mai puţin de 75 la sută dintre dosarele penale din 2022 au fost pentru loviri sau alte violențe, conflictele violente având loc în jurul școlilor sau, de multe ori, chiar în incinta unităților de învățământ. Din ce în ce mai des, elevii consideră că violența este modalitatea prin care îşi pot face dreptate, indiferent de locul în care se află, școala sau prezența profesorilor nefiind un impediment pentru manifestările violente cauzate de mici neînțelegeri. Pe lîngă loviri şi alte violenţe, vătămările corporale din culpă reprezintă aproximativ 10 la sută din dosarele penale deschise în 2022. Astfel, violența, intenționată sau neintenționată, atinge nu mai puţin de 85 la sută din cazuri, conform purtătorului de cuvânt al IPJ Galați, agent șef principal Ciprian Stoica.

 

Citit 1622 ori Ultima modificare Joi, 16 Februarie 2023 10:19

2 comentarii

  • postat de Dax
    Joi, 16 Februarie 2023 15:31
    89.39.81.***
    Incriminarea pedepselor date in familie de catre parinti, duce la animalisme. E un paradox. Pe de o parte se vrea educarea copiilor, dar cand acasa se vorbeste una, iar afara nu sunt mustrati si controlati de nimeni fiindca e interzis prin lege, cazurile se inmultesc vazand cu ochii. Exemplu: Vedeti
    0
    0
  • postat de Copiii, oglinda societăți
    Joi, 16 Februarie 2023 11:38
    109.166.137.***
    Violența socială, reflectată prin violența în familie și în viața de zi cu zi, este reflectată în oglindă prin violența copiilor în școală și nu numai, copiii fiind oglinda societăți noaste pe fondul vieții noastre, din ce în ce mai execrabile.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.