Poduri de hârtie în holul Colegiului Național „Vasile Alecsandri” (FOTO)

Poduri de hârtie în holul Colegiului Național „Vasile Alecsandri” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

O lecție de fizică altfel! De asta au avut parte, vineri, 17 februarie, elevii mai multor școli din oraș, care au participat la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” la un concurs de fizică organizat atât pentru verificarea cunoștințelor teoretice dobândite în timpul orelor de curs, cât și pentru dezvoltarea spiritului de lucru în echipă, gestionarea corectă a eșecurilor și dezvoltarea abilităților de a lucra contracronometru și de a respecta cerințele impuse.

Ajuns la a IX-a ediție, anul acesta, concursul de fizică „Mircea Amarinei” a fost animat de prezența, în rândul elevilor participanți de la clasele a VI-a, a XI-a și a „bobocilor” de clasele a III-a și a IV-a, de la mai multe școli din oraș. Festivitatea de premiere a fost marcată de prezența inspectorului şcolar general, prof. Gina Brânzan. Vizibil emoționată, aceasta i-a felicitat atât pe participanți, cât și pe organizatori, profesorii catedrei de fizică de la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri”, care au asigurat, în condiții foarte bune, desfășurarea competiției.

Emoții și creativitate

În timp ce liceenii pasionați de fizică s-au luptat să rezolve subiectele și să obțină premiile puse la bătaie de organizatori, colegii lor mai mici, elevii de la ciclul primar, au construit poduri... din hârtie. Adunați în holul instituției de învățământ, vineri dimineață, însoțiți de părinți și bunici, micuții au fost întâmpinați de profesorii organizatori și așezați la mesele de lucru. Au primit foarfece, hârtie, lipici și sarcina de lucru să construiască, din imaginație, un pod. Pentru rezistența acestuia, cei mai ingenioși au primit premii și mențiuni.

„Este foarte distractiv să construiești un pod. Mă pregătesc să ajung inginer, așa că m-am bucurat când doamna învățătoare m-a înscris la concurs. M-am uitat pe internet la filmulețe și sigur o să reușesc să fac ceva”, ne-a spus Alex, elev de clasa a IV-a la una dintre școlile participante.

După mai bine de două ore de luptă cu hârtia, cu foarfeca și lipiciul, podurile de hârtie au fost evaluate de către profesorii organizatori. Podul care a rezistat la cele mai multe greutăți a fost declarat câștigător. Însă nu doar rezistența a fost evaluată, ci și aspectul exterior al construcției. Profesorii au oferit, pentru fiecare categorie de vârstă, premii I, II și III și mai multe mențiuni, fiind premiată întreaga echipă de lucru.

Un model german 

„Am fost plecat cu elevii, acum câțiva ani, în Germania. Aici am văzut prima dată astfel de concursuri, iar copiii erau antrenați în activități creative, distractive și educative în același timp. La competiție au participat elevi începând cu clasa a VI-a și până la clasa a XI-a inclusiv. Anul acesta i-am provocat și pe cei de primar să participe și a ieșit ceva frumos. Pentru că ei nu au noțiuni de fizică, le-am testat îndemânarea și creativitatea. Dacă anul acesta micuții ne-au încântat cu poduri confecționate din hârtie, pentru la anul le voi organiza un concurs de poduri din paste. Le mulțumesc colegilor mei care m-au ajutat și susținut în organizarea activităților de acest gen, doamnei inspector școlar general, prof. Gina Brânzan, participanților mari și mici și tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea în bune condiții a competiției”, a fost mesajul pe care profesorul Onuț Atanasiu, inițiatorul și organizatorul concursului de fizică de la Galați, l-a transmis celor prezenți la festivitatea de premiere. Chiar dacă a fost vorba despre un concurs cu reguli, punctaje strânse, competiție, calcule, îndemânare, premii și mențiuni pentru cei mai buni, toți participanții au primit diplome de participare și au rămas cu amintiri plăcute de la competiția de vineri de la CNVA.

 

Citit 2404 ori Ultima modificare Duminică, 26 Februarie 2023 05:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.