Trei premii pentru Galaţi la Campionatul Naţional de Robotică

Trei premii pentru Galaţi la Campionatul Naţional de Robotică
"RoSophia" de la Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna", Galați
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Anul acesta, trei echipe din judeţul Galaţi s-au calificat în finala Campionatului Național BRD FIRST Tech Challenge de Robotică şi toate trei s-au întors cu premii.

Este vorba de echipele Thobor de la Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş" din Tecuci, ByteForce de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" şi de RoSophia de la Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna".

Pentru cei de la echipa Thobor (coordonată de profesoara Adriana Ciocănel) este pentru a şasea oară când se califică la faza naţională a acestei competiţii, iar experienţa şi-a spus şi de data aceasta cuvântul, tecucenii obţinând un binemeritat loc al treilea la Control Award. De asemenea, ByteForce (coordonată de profesoara Cătălina Caragea) a mai participat la această competiţie. Anul acesta a câştigat Judge Award (Premiul Juriului), dar şi o frumoasă suită de premii la faza regională, desfăşurată în februarie.

Despre ambele echipe am scris în repetate rânduri, în ziarul nostru, de aceea astăzi vom povesti despre nou-înfiinţata echipă de la Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna", care, deşi participă pentru prima dată la acest campionat, a ajuns cu brio în finală şi a fost răsplătită tot cu Premiul Juriului.

Au pornit de la un şurub

Echipa RoSophia de la Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna" a fost înfiinţată de şase elevi, Alexandru Duminică, Adrian Duminică, Sebastian Panaite, Alexandru Frumuzache, Ştefan Costache şi Ştefan Bălan, cu scopul de a le oferi colegilor lor posibilitatea de a se familiariza cu educaţia de tip STEM (Science, Technology, Engineering and Math) şi de a avea acces la educaţia bazată pe instrumente moderne. După mai multe sesiuni de recrutare, proiectului i s-au alăturat Beatrice Spanache, Iustin Buruiană, Miruna Dajbog şi Andrei Dumitru Iordache.

"Am pornit de la un șurub, ne place nouă să spunem, adică de la zero. În primul rând, am întocmit un plan cu ce avem nevoie şi apoi am căutat oameni care să se alăture cauzei noastre. Unii ne-au ajutat, de multe ori am fost refuzaţi, însă am reuşit să achiziţionăm un kit de robotică de competiţie, în vara anului trecut. Alături de mentorii noştri, doamna profesoară Laura Manolache şi doamna Marinela Buruiană, de la Clubul de robotică Sophia Science, ne-am apucat să construim robotul. Pentru ca nu aveam prea multe resurse disponibile, am construit chiar şi o imprimantă 3D din piese donate de un coleg, de la o imprimantă incompletă pe care el o dezasamblase. La faza regională, am câştigat locul al treilea şi calificarea la naţională", povestesc cu mândrie cei de la RoSophia.

După calificare, echipa s-a apucat de îmbunătăţirea robotului. Deşi se anunţase iniţial că vor fi două săptămâni între faza regională şi cea naţională, data competiţiei a fost devansată cu o săptămână. "Din păcate, multe piese au ajuns în ultima clipă sau nu au mai ajuns deloc. Cum nu am dispus de fonduri, piesele au fost comandate la limită şi asta a costat echipa la națională. Un motor a decis să pornească cu o fracţiune de secundă în urma celorlalte şi, cu toate încercările noastre de a redresa din cod, nu am reuşit să remediem problema. Asta ne-a costat execuţia părţii de autonomie şi punctajul aferent. Chiar şi aşa, concurând în trei roţi practic, am reuşit să ne clasăm pe locul 67 din 170 de echipe din toată ţara şi să câştigăm Premiul Juriului. Acest premiu este acordat echipei care a demonstrat perseverență și tenacitate în rezolvarea problemelor și recunoaște efortul susținut de a depăși toate obstacolele", mai spun membrii echipei de la "Elena Doamna".

"ByteForce", Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", Galați

"Thobor", Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş" din Tecuci

Citit 6056 ori Ultima modificare Joi, 09 Martie 2023 13:55

7 comentarii

  • postat de Das
    Miercuri, 08 Martie 2023 17:54
    89.136.7.***
    Tara e condusa de hoti, plagiatori si nemernici pentru ca asta votati de 30 ani..votati aceeasi oameni care se rotesc mereu intre ei. Iar hotul intotdeauna va vota alt hot si nu oamenii de valoare din tara asta si care vor sa schimbe in bine Romania!
    Acesti copii vor pleca in alte tari ! Romania m
    0
    0
  • postat de Gigel
    Miercuri, 08 Martie 2023 17:21
    5.13.134.***
    Felicitari pentru rezultate.
    Legat de cine ne conduce ca oras sau ca natie.... e pentru ca aia mai capabili nu vor sa se lege la cap din cauza serpariei care inconjoara lumea politica si atunci ajung in functii ceilalti, oportunistii care de multe ori nu sunt cei mai buni. Si raman la parerea mea:
    0
    0
  • postat de Premiant
    Miercuri, 08 Martie 2023 11:47
    37.162.22.***
    Ce avem la conducerea Galațiului? Domnul primar puchin, fost lipitor de afișe dar probabil a înlocuit un copil dintr-asta olimpic care a fost nevoit să plece din cauza faptului că analfabeții, nonvalorile au acaparat statul. Și nu îl consider pe domnul primar puchin un analfabet, chiar vorbește c
    0
    0
  • postat de Bravo, sunteți tari.
    Miercuri, 08 Martie 2023 11:12
    109.166.129.***
    Bravo vouă, de felicitat și încurajat, sunteți tari. Sper să aveți sponsori pe măsura voastră, pentru că meritați cu prisosință.
    0
    0
  • postat de florin
    Miercuri, 08 Martie 2023 08:52
    86.124.202.***
    Felicitari copiilor si profesorilor!Pentru mine este o surpriza placuta Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna"!Daca sunt profesori dedicati se poate si la colegii unde nu sunt considerate de top in Galati!Sunt acesti copii sustinuti de autoritatile locale ?Raspunsul sta in ce au declarat
    0
    0
  • postat de Cyber
    Miercuri, 08 Martie 2023 07:05
    51.179.32.***
    Păi statul ăsta dă doctorate unor analfabeți. Copiii ăștia dacă se țin de treabă tot așa vor fi alungați pentru că în România se promovează impostura, plagiatul. Copiii ăștia vor fi răniți . Poate că vă aduceți aminte cum anul trecut un grup de alți copii au câștigat un concurs internațional de rob
    0
    0
  • postat de cinste lor
    Marți, 07 Martie 2023 22:38
    89.39.81.***
    asta e cu adevarat ceva deosebit. cinste copiilor, cinste cadrelore didactice. si cinste sponsorilor. copii cu educatie, inteligenta cit cuprinde. cinste lor.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.