Concursul „Stelele Ştiinţei”, o adevărată aventură a cunoaşterii

Concursul „Stelele Ştiinţei”, o adevărată aventură a cunoaşterii
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În perioada 27-28 aprilie 2023 s-a desfășurat, în organizarea Colegiului Naţional "Al. I. Cuza" şi a Şcolii Nr. 28, a IX-a ediție a Concursului Național ”Stelele Științei”, competiţie cu vechime la care au participat elevi de toate vârstele, îndrumați de către profesori și părinți entuziaști, dornici de a experimenta aplicarea noțiunilor teoretice ale ştiinţelor exacte.

Concursul a avut patru secțiuni: ”Descopăr, deci exist” (a cuprins lucrări de cercetare ştiinţifică realizate de elevi pe teme interdisciplinare pentru clasele IX-XII), “Micul cercetător” (secţiune destinată elevilor claselor I-V), ”Experimente interdisciplinare pentru clasele VI-VIII” şi "Spot publicitar" (concurs de spoturi publicitare/video cu tema ”Aventura  cunoașterii” pentru clasele I-XII).

Această ediție a fost o reluare a concursului după o pauză de trei ani, cauzată de pandemie. Mai puțini participanți, același entuziasm. La această ediție au participat elevi de la școlile din județul Galați, dar și din județele Bacău, Brașov, Hunedoara, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea.

Participanții la cele patru secțiuni au abordat diverse teme actuale, subiecte concrete legate de fizică, chimie sau biologie, au prezentat fenomenele simple prin experimente foarte ingenioase, au proiectat ”ajutoare” ale omului din viitor.

Câștigătorii de la secțiunea “Micul cercetător” au arătat juriului ”Cartoful vrăjitor”, au explicat cum pot folosi ”Electricitatea magnetică”, cum funcționează un ”Motor homopolar” și ”Motorul cu aburi”, au încercat să descifreze ”Mesajul misterios” și au demonstrat de ce pisica este ”În apă și nu se udă”.

Elevii mai mari de la secțiunile ”Descopăr, deci exist” sau cei de la ”Experimente interdisciplinare” au propus agricultorilor robotul ”Robotul Life - UV (Udă-Verifică)”, un sistem autonom ”Plantmate” și o ”Seră inteligentă Selfgrow”, au mișcat ”Brațul bionic” și un ”Braț robotic pentru manipularea obiectelor cu control haptic și funcție de înregistrare a mișcărilor”, au controlat ”Heartbeat”, au ajutat curierii printr-un ”Sistem Robotizat de Curierat”, au făcut analiza calitativă a laptelui prin ”Identificări chimice”, au prezentat un ”Meteorolog în acțiune”, au utilizat ”Energie Verde”, au determinat rata de infiltrare a apei în sol cu un ”Mini-infiltrometru”.

Premiile ediției au fost jocuri sau sume de bani oferite de Asociația Cultural Științifică ”Alexandru Ioan Cuza” și Asociația Părinților Școlii Nr. 28.

Pamfilia Dumitraşcu, directoarea Colegiului Naţional "Al. I. Cuza"

Citit 2500 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Mai 2023 07:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.