Elevii de la la Liceul "Dunărea" vor pace și respectarea drepturilor omului (FOTO)

Elevii de la la Liceul "Dunărea" vor pace și respectarea drepturilor omului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În fiecare an, în luna noiembrie, școlile organizează activități privind cetățenia globală și solidaritatea internațională, în "Săptămâna Educației Globale" - o campanie mondială implementată de Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei, am aflat de la prof. Elena Panait, de la Liceul Teoretic "Dunărea" din Galați.

În Declarația de la Dublin (2022) privind educația globală până în 2050, se precizează că "Educația globală este educația care le permite oamenilor să reflecteze critic asupra lumii și a locului lor în ea; să își deschidă ochii, inimile și mințile la realitatea lumii la nivel local și global. Ea le oferă oamenilor capacitatea de a înțelege, de a-și imagina, de a spera și de a acționa pentru a aduce în lume justiție socială și climatică, pace, solidaritate, echitate și egalitate, sustenabilitate planetară și înțelegere internațională."

Acest eveniment internațional s-a desfășurat anul acesta sub deviza "Pace pentru planetă. O planetă a păcii", fiind sărbătorit și de elevii de la Liceul Teoretic "Dunărea" din Galați, care au organizat dezbateri, expoziții de desene și postere, proiecții de film ș.a.

Una dintre activitățile de impact derulate a avut loc vineri, 17 noiembrie, pe bulevardul Brăilei, unde elevii dunăreni au format un lanț al solidarității și militării pentru pace și pentru drepturile copiilor, pentru a atrage atenția cetățenilor gălățeni asupra tragediei numărului extrem de mare de copii (aproape 5.000!) care și-au pierdut viața în războiul lansat în Fâșia Gaza. Coordonați de prof. Ramona Piticari  (director), Cosmina Petrea (director-adjunct), Mihaela Epure (consilier educativ), Nicoleta Ichim și Elena Panait, elevii au purtat afișe și sloganuri concepute și realizate chiar de ei, precum: "Copiii au dreptul să se joace în pace", "Copiii sunt rostul omenirii de a fi", "Copilăria nu poate fi un câmp de luptă!", "Opriți războiul asupra copiilor!", "Implicarea copiilor în război e tot ce poate avea mai grotesc ființa umană!", "Copiii nu pot fi victime colaterale, ei sunt speranța de viitor a umanității!", "Copiii trebuie învățați că pacea înseamnă iubire de oameni!". Mulți trecători s-au oprit să citească sloganurile, să discute cu elevii, să-i fotografieze sau să-i filmeze, să dea mâna cu ei și chiar să-i îmbrățișeze!

Prin această activitate, s-a consolidat în cadrul Liceului Teoretic "Dunărea" o adevărată comunitate de învățare pentru o cetățenie globală activă, în spiritul respectului pentru drepturile omului și diversitate, incluziune și o viață decentă și pașnică pentru toți, acum și în viitor.

Citit 2287 ori Ultima modificare Marți, 21 Noiembrie 2023 20:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.