Elevi şi profesori de la CN "Al. I. Cuza", în Grecia, prin Erasmus

Elevi şi profesori de la CN "Al. I. Cuza", în Grecia, prin Erasmus
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Optsprezece elevi şi trei cadre didactice (Pamfilia Dumitrașcu - director, prof. Ștefania-Laura Ristei și prof. Luminița Lupu) de la Colegiul Național “Al. I. Cuza” din Galați am fost plecaţi într-o aventură de cunoaștere și învǎțare în Grecia, la Sofiko, prin Programul Erasmus +, în perioada 25-29 martie 2024.

Cu setea de a afla lucruri noi şi pofta de necunoscut, paşii ne-au purtat în acest periplu pe tǎrâm elen, în apropiere de capitala Greciei, Atena. Am fost primiți cu căldură și așteptați cu interes, am cunoscut o școală mică, în Sofiko, dar cu profesori şi elevi inimoși, cu experiențǎ în participǎrile la proiecte Erasmus +. Ne-am familiarizat cu o parte din cultura fiecǎrei țǎri, ne-am prezentat tradițiile şi dansurile populare şi am asistat cu bucurie la prezentarea dansurilor tradiționale elene, performate cu entuziasm de gazde, aflând, totodată, cǎ acestea sunt parte integrantă a orelor de sport.  Prima zi a fost dedicatǎ culturii şi tradiției elene, pentru cǎ, pe 25 martie, Grecia își serbează Ziua Naționalǎ și, pentru cǎ vremea a ținut cu noi și portocalii erau în rod, am mers sǎ admirǎm parada costumelor populare pe ritmuri de fanfarǎ în Loutraki, nu departe de Sofiko, stațiune situatǎ pe malul mǎrii, în Golful Corint. Școlari şi copii de grǎdiniță au defilat în port popular, mândri cǎ știu sǎ-și menţină cultura și s-o expunǎ vizitatorilor şi numeroșilor turiști, toţi curioși şi emoționați de sentimentul înǎlțǎtor al patriotismului afișat cu patos şi pasiune.

În celelalte zile, am participat alǎturi de elevii greci la workshopuri antrenante, pe teme culinare, de mediu sau de dans popular, am degustat paste fǎcute în casǎ, garnisite cu brânză de caprǎ, am  învǎțat pașii de sirtaki şi ne-am reamintit că marea trebuie pǎstratǎ nepoluatǎ, pentru cǎ joacǎ un rol primordial în ecosistemul nostru. Campusul pitoresc “The Ranch”, în care am fost cazați, ne-a oferit o panoramǎ minunatǎ asupra munților din jur, împǎduriți cu conifere mediteraneene, dar și posibilitatea de a desfăşura activităţi sportive şi plimbǎri cu caii.

Dupǎ un program bine stabilit, am făcut şi excursii: în Corint, unde am fost întâmpinați de primar, în Nafplio – vechea capitalǎ, la amfiteatrul din Epidavros şi muzeul din Linos, am trecut peste canalul Corint spre Atena, unde am recucerit Acropolele şi ne-am reamintit de zeitǎțile Olimpului şi povestirile mitologiei greceşti. Ne-am simțit onorați sǎ fim invitați în cabinetul ministrului Culturii, în Atena, unde, într-un dialog deschis, am vorbit despre câștigurile şi avantajele mobilitǎții culturale, unde am schimbat impresii şi pǎreri despre perioada petrecută în Grecia şi despre contribuția proiectului la dezvoltarea personalǎ, despre achizițiile culturale pe care le-am luat cu noi, acasǎ.

Ȋntorși din Grecia, am avut ocazia să stabilim legǎturi cu Comunitatea Elenă din Galaţi, sǎ organizăm workshopuri în Sǎptămâna Verde, atât în cadrul colegiului nostru, cât şi la Comunitatea Elenǎ, pentru a împǎrtǎși activ experiențele din schimbul cultural.

Aventura în Grecia s-a terminat, dar au rămas amintiri pentru o viaţă şi prieteni. Noi, cei de la Colegiul Național “Alexandru Ioan Cuza”, vom duce mai departe povestea experienţei Erasmus+ şi vom încuraja colegii să facă parte din aceste proiecte care dezvoltǎ personalitatea, deschid noi orizonturi de cunoaştere şi ne formeazǎ drept cetăţeni activi ai comunităţilor din care facem parte.

Citit 2431 ori Ultima modificare Joi, 09 Mai 2024 09:48

1 comentariu

  • postat de Eori
    Joi, 16 Mai 2024 17:11
    86.123.77.***
    Școlile Profesionale Ar Trebuii Să Dispară Definitiv Din Lume, Deoarece Sunt Degeaba !


    Cel Mai Bine Este La Liceu, Ori Facultate, Dacă Se Poate; Aia Dacă Este Absolvent, Ori Absolventă De Bacalaureat, Altfel Nu Se Poate.

    Vizionați Și Ascultați Cu Atenție Aceste Video-uri Până La Final:

    h
    0
    0

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro