O ecuaţie cu multe necunoscute Coşmarurile finanţării „per capita”

O ecuaţie cu multe necunoscute  Coşmarurile finanţării „per capita”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din 2012, numărul de elevi va stabili banii pentru salarii şi pentru cheltuielile materiale * În prezent finanţarea e „corectată” cu fonduri de la şcolile de la care rămân bani *

Au mai rămas aproximativ două luni şi jumătate până când va intra în vigoare prevederea Legii Educaţiei potrivit căreia atât salariile cât şi cheltuielile materiale ale şcolilor vor fi calculate în funcţie de numărul elevilor. În timp ce directorii sunt îngrijoraţi, din diverse motive, primarii comunelor abia aşteaptă acest nou sistem de finanţare.

„Trebuie avută în vedere performanţa”

Spaimele unor manageri şcolari sunt îndreptăţite, atâta vreme  cât finanţarea per capita s-a aplicat experimental şi până acum, pentru salariile profesorilor, iar multe instituţii de învăţământ s-au văzut cu bugetele descompletate. Noroc de faptul că fondurile excedentare de la unele şcoli au putut fi redistribuite, la nivel de judeţ, pentru altele. Din ianuarie 2012, nimeni nu ştie exact cum se va proceda.

La Colegiul Naţional „V. Alecsandri” finanţarea per capita lasă profesorii fără salarii, dacă nu s-ar face redistribuire: ”Trebuie avută în vedere performanţa.  Avem un deficit de aproape 100.000 de lei. Nu este normal ca profesori de talia lui Mihai Vasiliu, Romeo Zamfir, Vasile Popa sau Nicoleta Ioniţă să fie plătiţi mai puţin decât alte cadre didactice, doar pentru motivul că CNVA-ul chiar nu poate absorbi un număr mai mare de elevi”, spune directorul celui mai bun colegiu din Galaţi, Vasile Ciuchină.

„Nu suntem doar o simplă şcoală”    

Tot nemulţumiţi de finanţarea per elev în actuala variantă sunt şi directorii liceelor care au internat, cantină şi ateliere. Pentru aceştia cheltuielile sunt mult mai mari. „Când se va face şi plata utilităţilor pe atâtea clădiri, este clar că nu vor ajunge banii. Nu suntem doar o simplă şcoală. Avem un campus în administrare. Şi aşa, acum funcţionăm cu numai 9 îngrijitoare, faţă de 19 câte ar trebui să avem la suprafaţa pe care o deţinem”, susţine Luminiţa Nichita de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”.  

„Vom avea nevoie de toate fondurile”

Pe de altă parte, directorii instituţiilor de la care rămân fonduri şi care sunt acum redistribuite îşi doresc ca, de la anul, banii să rămână în ograda lor. Iată ce spune directoarea Şcolii din Brăhăşeşti, Liliana Malache: „Din 2012, cred că vom avea nevoie de toţii banii. Avem deficit de personal şi ar trebui să angajăm oameni la administrativ. Iar de anul acesta avem şase cadre didactice care au trecut de la gradul didactic II la gradul I şi le vor creşte salariile. La fel şi la Şcoala din Toflea.”

„Comasăm şcoli, dacă va fi nevoie”

Cei care par să-şi facă cel mai puţin probleme sunt primarii comunelor gălăţene. Iulian Boţ de la Lieşti spune că, dacă fondurile vor fi puţine, se pot comasa şcolile: „Şi aşa sunt profesori care vin şi doar semnează condica. Stau cu ochii pe ceas, ca să plece mai repede acasă. Închidem şcoala şi-i plătim mai mult pe cei care vor să muncească. Va fi ca o privatizare.

Primarul Tuluceştiului, Petrică Bratu crede şi el că nu vor fi probleme: „Până acum cheltuielile pentru utilităţi erau suportate din bugetul local. Acum vor veni din cote defalcate pe TVA, iar noi vom putea face altceva cu banii”. 

„Vor fi probleme la stabilirea cheltuielilor materiale”

Inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă susţine că la MECTS se lucrează în prezent la calcularea coeficienţilor. „La salarizare se ştie exact de cât este nevoie. Dar la cheltuielile materiale vor fi probleme, pentru că aici apar variaţii foarte mari: unele şcoli au centrale pe lemne, altele sobe, altele centrale pe gaz, altele iau căldură de la APATERM. Şi asta numai dacă luăm în discuţie sistemele de încălzire”, crede şeful învăţământului gălăţean.

 

Citit 5643 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2011 13:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.