"50 de file din basmul Excelenței" este logoul sub care, vineri, 13 septembrie, Școala Gimnazială Nr. 13 "Ștefan cel Mare" din municipiul Galați a aniversat 50 de ani de existență. A fost un arc peste timp în cel mai adevărat sens al cuvântului, întrucât actuala generație de profesori și învățători i-a avut alături, timp de câteva ore, pe cei din prima generație a școlii, pe întemeietori.
"În această zi de excelență de 50 de ani ai Școlii Gimnaziale «Ștefan cel Mare», suntem onorați să o avem alături pe prima doamnă directoare a școlii, Caterina Loghin. Este primul director al școlii, din perioada 1974-1984. Dumneaei este cea care, alături de oamenii pe care i-a avut, cadre didactice emoționate de prima cărămidă pusă în această școală, au făcut în așa fel încât să ne predea ștafeta mai departe nouă. Este un moment în care noi toți simțim la unison că această școală, mai ales spiritul care este în ea, ne definește, ne face să simțim că aici, acum, ne îndeplinim această nobilă misiune de dascăl. Școala 13 este o școală-etalon în municipiul Galați, în care ne place să spunem că eticheta misiune imposibilă a devenit misiune posibilă", a spus, vizibil emoționată, profesoara Alina Țepeș, directoarea Școlii "Ștefan cel Mare".
"Cu siguranță este un moment care leagă inimi, leagă suflete, leagă generații și încărcătura emoțională este foarte mare", a spus profesoara Mihaela Bahrim, iar profesoara Ștefania Sandu a completat-o: "Este o bucurie să privim în jur și să vedem întemeietorii școlii, oamenii de la care a pornit flacăra și care au făcut ca noi, astăzi, să fim aici și să ne putem bucura împreună de o reuniune a trecutului cu prezentul, ca o punte spre viitor".
La început au fost doar zidurile goale, apoi au venit copiii
Întregul eveniment organizat pentru aniversarea Școlii Gimnaziale Nr. 13 a fost încărcat de emoții. Nici nu se putea altfel. O școală care a pornit la drum, în 1974, cu aproape 2.000 de copii și cu 186 de cadre didactice, cu clase de câte 50 de copii din prima generație a "decrețeilor", a fost preluată de niște oameni pe măsura strădaniei "întemeietorilor" și acum este o școală-etalon a Galațiului.
"Este unul dintre cele mai emoționante momente pe care le trăim. În anul 1974, în urma concursului, împreună cu soția, tot învățătoare, Elena Șerbu, am venit la o școală nouă, atunci erau numai zidurile clădirii, altceva nu aveam. Dar aveam copii. Mi-aduc aminte că, numai la clasa I, fiind anul în care intrau "ceaușeii" la școală, s-au înființat 11 clase, la care predau 11 învățători", a povestit Cezar Șerbu, învățător din prima generație a școlii.
La rândul său, doamna Caterina Loghin, prima directoare școlii, a spus: "Școala 13 a fost pentru mine viața, pentru că mi-am ales această carieră din dragoste pentru copii. Nu m-am gândit să fiu directoare, eu sunt profesoară de limba română, dar așa erau vremurile, sarcină de partid care se executa, nu se discuta. Deși aveam motive întemeiate să refuz, aveam un copil bolnav de o boală incurabilă, am venit. Și aici mi-am găsit și alinarea sufletească, în mijlocul copiilor și al colegilor. Am fost oameni care nu ne-am cunoscut până în ziua de 1 septembrie 1974, dar în acea zi, când am venit în școala aceasta care acum e de basm, era o clădire nefinisată, fără bănci, fără table, fără nimic. Mi s-a dat o cheie și mi s-a spus că până pe 15 septembrie să o facem funcțională. Toți au înțeles și a venit fiecare cu mătură, cu făraș, cu scaun, cu masă. Cine a știut să deseneze a făcut picturi, tablouri și a ornat școala. Când au venit de la inspectorat să vadă, pentru că era singura școală nouă, au rămas uimiți. Ne-au urat succes și noi le-am promis că o să transformăm numărul 13, care se crede că este cu ghinion, într-un succes. Și ne-am ținut de cuvânt".