Recunoaştere academică / Dr.Ing. Strul Moisa – Profesor Onorific al Universităţii gălăţene

Recunoaştere academică / Dr.Ing. Strul Moisa – Profesor Onorific al Universităţii gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru participanţii la cea de-a cincea ediţie a Conferinţei internaţionale „UGAL MAT 2011 – Tehnologii şi materiale avansate”, începută ieri, la Facultatea de Metalurgie, Ştiinţa materialelor şi Mediu a Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, un moment deosebit l-a constituit decernarea titlului de Profesor Onorific al Universităţii gălăţene prof.dr.ing. Strul Moisa, de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Ber Şeva, Israel.   Prieten vechi şi de nădejde al Galaţiului şi al Universităţii de aici, membru al Comitetelor Ştiinţifice ale Conferinţelor cu participare internaţională UGAL MAT şi ART CAST, personalitate complexă, Strul Moisa a realizat, în 44 de ani de activitate profesională, o carieră de succes în dezvoltarea inginerească şi în cercetarea ştiinţifică. Rectorul Universităţii gălăţene, Viorel Mânzu, l-a numit „constructor de punţi de comunicare” între specialiştii români şi cei din Israel, iar decanul Nicolae Cănănău, de la Facultatea de Metalurgie, Ştiinţa Materialelor şi Mediu, îl consideră „unul dintre cei mai buni ambasadori ai României în Israel, omul care manifestă pentru ceilalţi o dragoste profundă, rod al educaţiei primite pe meleagurile Bucovinei”, ştiut fiind că Strul Moisa s-a născut la Dorohoi. Inginerul Paul Schwartz, vicepreşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, îl consideră „o mândrie pentru România şi pentru învăţământul românesc şi totodată, o mândrie pentru Israel”, iar Iancu Isidor, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Dorohoi, cel care a adus la Galaţi şi mesajul Primăriei oraşului natal, „care i-a pus domnului Moisa plumbul şi tăbliţa în mână”, i-a dorit acestuia să poarte cu vrednicie sutana ce o îmbracă la Galaţi, aceea de Profesor Onorific. Părintele profesor Lucian Petroaia a făcut o prezentare extraordinară a cărţii „Biblia şi Metalurgia”, scrisă de Strul Moisa şi apărută în 2011 la Editura Galaxia Gutenberg din Târgu Lăpuş.

În cuvântul său, invitatul de onoare Strul Moisa a vorbit despre sentimentele deosebite pe care le are faţă de Galaţi, despre începutul carierei sale profesionale care s-a petrecut în oraşul nostru, în anii 70, la filiala Institutului de Laminoare, despre faptul că fiul său cel mare, Rafael, e născut la Galaţi, dar  şi despre două articole consemnate de Laurenţiu Harbuz şi de colega noastră, Roxana Penciu, în 1998, la ediţia de acum trei ani a Conferinţei UGAL MAT, care i-au dat certitudinea că se află pe drumul cel bun şi care au dus, în final, la apariţia cărţii „Biblia şi Metalurgia”. Lucrurile care contează, în opinia lui Strul Moisa, sunt două: „Omenia şi modestia. În această ordine”. O lecţie de omenie şi de modestie ne-a oferit distinsul oaspete, ieri, în deschiderea Conferinţei Internaţionale de la Facultatea de Metalurgie, despre care ne vom aminti multă vreme şi pentru care îi mulţumim.

Citit 4132 ori Ultima modificare Vineri, 21 Octombrie 2011 19:43

1 comentariu

 • postat de Vasile
  Miercuri, 26 Octombrie 2011 07:57
  "Sa ii fie tarana usoara Domnului Profesor Severin Bumbaru"! Invatati sa va recunoasteti valorile ziar marunt negustor de informatie!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.