Inovativ şi răzvrătit/ Gabriel Mihăilă, expert în... poezie

Inovativ şi răzvrătit/ Gabriel Mihăilă, expert în... poezie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Gabriel Nicolae Mihăilă (28 de ani) şi-a lansat, zilele trecute, la Universitatea Danubius, volumul de debut, „În mine e Alb, Negru şi Tu la mijloc” (versuri), publicat la Editura „Charmides” din Bistriţa, carte apărută ca urmare a premiului câştigat de gălăţeanul nostru la ediţia din 2013 a Concursului „Porni Luceafărul”, de la Ipoteşti. Nu este primul său premiu pentru poezie, a mai obţinut Premiul Anastasia pentru profunzime a trăirii în scris.

Scrie poezie fix de pe 30 mai 2011. „În trecut, am mai avut tendinţe însă mi-au fost sufocate de forma fixă, forma impusă pe care o îmbrăca literatura în liceu. Creaţia ar trebui încurajată mai mult”, consideră tânărul. Deşi pasiunea sa pentru poezie şi profesia sa de expert contabil sunt, aparent, două lucruri diametral opuse, „ele sunt menite să îmi facă o parte incompletă din mine, completă”, motivează Gabriel.

„Relaţiile interumane au involuat până la un nivel pe care eu nu îl pot percepe. Această involuţie plasează orice mod de a exprima emoţiile departe de poezie. Totuşi, observ creşterea numărului de modalităţi prin care sunt exprimate emoţiile prin artă, ele fiind minunate într-un număr deloc de neglijat”, afirmă Gabriel Mihăilă, unul dintre tinerii care preferă lectura unei cărţi în locul altor tentaţii. 

Scrie  inspirat de întâmplările din viaţa sa. „Ideile care îmi vin sunt de fapt imagini bazate pe întâmplări. Uneori le revăd de un număr însemnat  de ori până să încep să schiţez ceva, alteori aşa cum vin, rămân. Nimic nu e fix. Felul în care caut să transmit vreau să jongleze între inovativ, uman, răzvrătit, furios, iubitor, necruţător, realist şi, desigur, idealist”.

Iubirea este (nu doar) pentru Gabriel combustibilul suprem: „Spuneam cândva: fără iubirea pe care o port pentru fiecare dintre persoanele importante din viaţa mea aş fi cel mai sărac om de pe pământ. Iar fără credinţa în Dumnezeu aş fi un om mort”.

Versurile care îl definesc cel mai bine sunt, în opinia sa, “mor de frig/ trăiesc de frig”.

Iată-l, în fotografie, alături de un alt scriitor gălăţean tânăr şi talentat - Andrei Velea.

 

Citit 4940 ori Ultima modificare Vineri, 11 Aprilie 2014 11:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.