Târg de toamnă la Școala Specială „Emil Gârleanu”. Cum învaţă o meserie copiii de aici

Târg de toamnă la Școala Specială „Emil Gârleanu”. Cum învaţă o meserie copiii de aici
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Târgul special de toamnă, desfășurat vineri la Școala Profesională Specială "Emil Gârleanu" din Galați, a fost o explozie de culoare și lumină. Micii elevi-artizani au expus cele mai dulci și aromate dulcețuri, compoturi și prăjituri, făcute de ei, alături de profesorii-instructori, în cadrul laboratorului de preparate culinare.

Au pus umărul și părinții unor copiii instituționalizați, astfel ca bunătățile "de la bunica" să încânte ochii și papilele gustative ale gălățenilor care au ținut să facă un bine atât celor cărora le dăruiau, ajutându-i să consume produse naturale, cât și elevilor şcolii de învățământ special.

"Contravaloarea produselor o vom folosi pentru dotarea celui de-al doilea laborator al școlii, pentru că e foarte importat pentru elevii noștri ca la sfârșitul perioadei de școlarizare să cunoască o meserie. Numai învățând o meserie, micile probleme speciale devin mari calități", ne-a spus prof. Grigore Ionașcu, directorul instituției.

În structura instituției de învățământ intră și Școala Profesională Specială "Paul Popescu Neveanu" Galați, cele două ocupându-se de educația a 225 de elevi de toate vârstele, toți cu necesități ultraspeciale, nu doar speciale. "Școlarizarea fiecărui copil în parte înseamnă multă empatie din partea dascălilor, a familiilor - acolo unde există - dar, mai ales, un câștig pentru comunitatea gălățeană, în demersul nostru pentru alfabetizare şi înlăturare a abandonului școlar", ne-a declarat prof. Mădălina Mișcalencu, directoare adjunctă a instituției.

Școala Profesională Specială "Emil Gârleanu" dispune de un laborator de alimentație publică și un viitor laborator care are nevoie de dotare. De asemenea, există un laborator modern de informatică și un altul cam depășit... Plus patru cluburi de activități extrașcolare, unul fiind la dispoziția pedagogului școlar, săli necesare ca aerul pentru timpul de după școală, unde copiii se întâlnesc și se cunosc mai bine, citesc, povestesc...

Dascălii de aici sunt oameni cu vocație, cu dragoste față de aproape, dispuși să panseze o rană sufletească a vreunui copil, să îmbrățișeze un orfan când acasă nu are cine să facă acest gest de afecțiune... Să insiste să le insufle buchea cărții, chiar și atunci când (în unele cazuri) graiul omenesc este înlocuit prin limbajul semnelor... Și dacă acasă e greu să faci față unui copil, gândiți-vă cum este să educi, zi de zi, cel puțin opt copii cu nevoi speciale.

Se fac eforturi, atât de la bugetul Consiliului Județean Galați, cât și prin donații venite de la oameni cu vocație filantropică, pentru ca așezământul de la "Emil Gârleanu" să fie înnoit. Între altele, aș spune că dormitoarele copiilor au nevoie de ceva mobilier de calitate.

Instituția de pe strada Regiment 11 Siret este o casă mare, un acoperiș sigur pentru câteva sute de copii, care - ne place să credem - își vor găsi un rost într-o lume mai puțin dispusă să accepte că sub soare e loc pentru toți. Şansa alfabetizării și dobândirea unei profesii sunt condiții esențiale pentru mai multă siguranță în viitor. Siguranță, nu doar a celor despre care vorbim, cât a întregii comunități, cunoscut fiind că o persoană integrată socio-cultural este un câștig pentru toți.

Citit 2100 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2024 17:46