Nemulțumiți de decizia ministrului Daniel David de a scoate geografia din trunchiul comun al disciplinelor de liceu și de a o transforma în „obiect de studiu opțional”, profesorii de geografie din județul Galați au conceput un memoriu pe care l-au semnat și trimis către ministrul Educației.
Cadrele didactice au subliniat rolul importat pe care geografia îl are în viața și dezvoltarea tinerilor liceeni, arătând totodată importanța cu care viitorul adult trebuie „să distingă”, „să aprecieze”, „să exprime”, „să manifeste interes” și „să participe”, „să identifice creativ” și „să evalueze critic”, „să promoveze, păstreze și să conserve bunuri culturale și de patrimoniu”.
"Solicităm păstrarea geografiei în trunchiul comun"
„Această disciplină și-a dovedit importanța și eficiența inclusiv prin obținerea de performanțe în cadrul examenului național de Bacalaureat, cu o promovabilitate constantă de peste 95% la nivelul județului, dar și în competițiile naționale și internaționale, unde elevii noștri au obținut distincții prestigioase. Geografia are rădăcini profunde, ancorate în domeniile științifice și sociale, deoarece se transformă într-un liant al acestora și poate oferi generației actuale posibilitatea de a dobândi o privire de ansamblu asupra vieții și a Universului. În acest sens, cultura generală a publicului larg se datorează, în bună măsură, și acestei discipline, aspect apreciat de o mare parte a societății românești. Pe baza argumentelor expuse mai sus, colectivul profesorilor de geografie din învățământul preuniversitar gălățean își exprimă nemulțumirea față de propunerile actuale din planurile-cadru supuse dezbaterii publice referitoare la această disciplină. Ca atare, solicitările noastre vizează păstrarea geografiei ca disciplină în trunchiul comun, la clasele a XI-a și a XII-a, în cadrul tuturor specializărilor”, se arată în memoriul semnat de întregul colectiv al profesorilor de geografie din județul Galați.
Reamintim faptul că în aceste zile au loc dezbateri publice prin care se dorește reformarea învățământului românesc, chiar dacă acest lucru ar presupune înlăturarea completă a unor materii studiate de elevii de liceu. Ministrul Daniel David susține că acest demers este important pentru a mai reduce din materiile școlare, dar și pentru a alinia învățământul românesc la cel din țările dezvoltate, fără a ține cont însă de efectele pe care acest lucru l-ar avea atât asupra elevilor, dar și a cadrelor didactice care se vor trezi fără catedre, fiind obligate să se reprofileze pentru a avea un job.