Examenul de bacalaureat sesiunea 2025, care a debutat în decembrie cu probele de competențe digitale, continuă să dea peste cap activitatea școlară a celorlați elevi.
Reamintim faptul că Ligia Deca, cea care a ocupat funcția de ministrul al Învățământului până în decembrie 2024, a schimbat datele de organizare a examenului maturității și a stabilit ca examenul de bacalaureat să înceapă mai devreme, adică în iarnă, fix în toiul modului III, decizie care a stârnit nemulțumiri în rândul cadrelor didactice evaluatoare, nevoite să facă și ore, dar să și evalueze viitori absolvenți. Se pare însă că și probele scrise ale examenului de final de liceu vor da peste cap calendarul elevilor ce vor avea de finalizat anul școlar și care se vor vedea nevoiți să-şi adapteze programul în funcție de bacalaureat.
Adrian Silivestru: "Vom găsi soluții punctuale"
„În conformitate cu prevederile calendarului examenului național de bacalaureat 2025, aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 6481/30.08.2024, precum și în temeiul prevederilor Ordinului ministerului educației nr. 3694/01.02.2024, privind structura anului școlar 2024-2025, sustinerea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, sesiunea iunie 2025, se desfășoară în perioada 10-16 iunie 2025.
Conform Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ (RPFUIP), aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 5726/2024, la nivelul unităților de învățământ desemnate centre de examen sau, după caz, în unități de învățământ care asigură resurse umane în comisiile de examen, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației, cursurile se pot desfășura și în format online sau hibrid”, se arată în documentul trimis spre informare în toate unitățile de învățământ din țară.
Facem mențiunea că același fost ministru a stabilit structura anului școlar 2024-2025, care prevede că anul în curs se va finaliza pe 20 iunie. Așadar, în timp ce unele unități de învățământ vor susține examenul de bacalaureat, în celelalte vor continua activitățile didactice.
Pentru a afla cum se pregătește Inspectoratul Școlar Județean Galați pentru organizarea unui examen de asemenea amploare, am solicitat părerea purtătorului de cuvânt al instituției, profesorul Adrian Silivestru. „Și Inspectoratul Școlar Județean a luat cunoștință despre prevederile ordinului respectiv și vom analiza și rezolva situația punctual, pentru că nu toate școlile vor fi implicate în acest examen. Așadar, atât acolo unde vom avea centru de examen, cât și în școlile unde personalul didactic va fi implicat în examen vom găsi soluții pentru ca ceilalți copii să poată finaliza anul școlar fără probleme. Oferim întregul nostru sprijin directorilor de unități de învățământ care sunt centre de examen şi îi vom ajuta cu tot ceea ce au nevoie pentru ca lucrurile să se desfășoare fără probleme”, spune profesorul Adrian Silivestru.