Așa cum am anunțat în „Viața liberă”, Galațiul a fost, în perioada 6-11 aprilie, Capitala Muzicii, după ce Olimpiada Națională de Interpretare instrumentală, vocală și studii teoretice muzicale s-a desfăşurat, anul acesta, pentru prima dată la noi în oraș.
Acest lucru a presupus o mobilizare a forțelor mai multor instituții gălățene, printre care Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, Consiliul Județean și Inspectoratul Școlar. A fost nevoie de săli pentru susținerea probelor de instrument, dar și de instrumente profesioniste, care au adus un plus de valoare calității interpretative.
La eveniment au participat peste 380 de elevi de la liceele de profil din țară, care au dat tot ce au avut mai bun pentru a convinge juriul că merită o distincție.
După cele cinci zile de concurs, cu emoții și bucurii, a venit ziua decernării premiilor celor mai buni interpretați de muzică instrumentală sau de canto. Ministerul Educației și Cercetării a oferit 144 de premii și 60 de mențiuni, iar Consiliul Județean Galați a răsplătit, cu premii speciale de câte 300 de lei, 49 de copii.
Prestații de valoare ale elevilor gălățeni
Profesoara Larisa Pelin, directoarea Liceului de Arte „D.Cuclin” Galați, ne-a declarat că este mândră de momentele pe care elevii instituţiei pe care o conduce le-au avut la olimpiada din acest an. Mai mult, acesta ne-a dezvăluit că, din cei șapte elevi care au participat la etapa națională a concursului, cinci au obținut premii și mențiuni, şi ceilalţi clasându-se pe locuri fruntașe.
Iată numele celor mai buni muzicieni elevi din Galați: Cosmin Marius Totolici, clasa a X-a, Premiul I la oboi, profesor îndrumător Anișoara Negură, profesor corepetitor Georgiana Diaconescu; Ștefan Holiartoc, clasa a XII-a, Premiul I la corn, profesor îndrumător Victor Țigănuș, profesor corepetitor Emil Răileanu; Gabriel Bogdan Ștefan, clasa a IX-a, Premiul al II-lea la chitară, profesor îndrumător Gabriel Bulancea; Andreea Bălan, clasa a XII-a, Premiul al II-lea la oboi, profesor Anișoara Negură, profesor corepetitor Georgiana Diaconescu; Dario Ivanciu, clasa a X-a, Mențiune la clarinet, profesor îndrumător Gheorghe Constantinescu, profesor corepetitor Georgiana Diaconescu.
„A fost un maraton muzical care ar fi putut străluci pe oricare din scenele mari ale lumii. Sunt recunoscător că i-am ascultat cântând pe ambasadorii cei mai autentici care ne fac mândri că suntem români, în Capitala educației, culturii și spiritualității”, a scris, pe pagina sa de Facebook, Dan Drăgoi, președintele juriului.
„Viața liberă” susține performanța, mai ales pe cea în educație, și transmite felicitări tuturor elevilor participanți la Olimpiada Națională de Muzică, premianților, profesorilor și părinților, dar și celor care care au contribuit pentru a face posibilă organizarea acestui important eveniment la Galați.