Elevii Colegiului Naţional „Al. I. Cuza”, promotori ai valorilor europene

Elevii Colegiului Naţional „Al. I. Cuza”, promotori ai valorilor europene
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Despre Programul „Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS) ne-a vorbit profesoara de istorie Isabela Miron, de la Colegiul Național „A. I Cuza” Galați, care este și directoarea Centrului de Excelență Galaţi, fiind implicată activ în cultivarea valorilor europene și a democrației pentru tinerii cu care lucrează.

Profesorii și elevii colaborează cu deputații europeni, cu alți ambasadori și parteneri și se implică în comunitățile locale, învăţând principiile solide ale democraţiei.

„Colegiul Național ”Alexandru Ioan Cuza” Galați este Școală Ambasador încă de la începutul implementării programului în România, din anul 2017. Anual, elevii și profesorii colegiului organizează zeci de activități prin care promovează principiile și valorile europene, nu doar în școală, ci și în comunitate. În acest an școlar, activitățile au fost grupate pe teme precum: Ce face Uniunea Europeană pentru mine?; Cum funcționează Parlamentul European și instituțiile europene?; Dezinformarea, StopFakeNews EPAS-RO; Activități dedicate Zilei Europei.

Echipa de Ambasadori Juniori și Seniori din cadrul colegiului și-a luat foarte în serios sarcina și pe tot parcursul anului școlar au fost organizate lecții dedicate instituțiilor Uniunii Europene (UE), modalităţilor de combatere a dezinformării și înțelegere a fenomenului de fake news, dezbateri, workshopuri, ateliere tematice, un festival european, concursuri de cultură generală, activități dedicate drepturilor tuturor categoriilor de persoane, importanța participarii la vot și a implicării civice.

În școală au fost amenjate puncte de informare europeană, unde elevii pot învăța împreună sau se pot informa individual. Un site creat de elevi, dar și paginile de Facebook sau Instagram promovează activitățile elevilor, dar, în același timp, informează comunitatea locală despre modul de funcționare a UE, drepturi sau tipuri de activități care pot fi organizate”, ne-a explicat profesoara Isabela Miron.

Evident, copiii află nu doar ce drepturi, ci şi ce obligaţii avem, în calitatea noastră de cetăţeni europeni. ”Elevii trebuie să învețe să își facă vocea auzită, trebuie să înțeleagă care le sunt drepturile, dar și obligațiile într-un stat democratic. Prin activitățile pe care le organizează sub îndrumarea profesorilor, ei devin modele pentru colegii lor. Acest proiect încurajează munca în echipă, colaborarea, dezvoltă gândirea critică, abilitățile de comunicare, iar faptul că sunt implicați direct în organizarea activităților îi face să aibă o mai mare încredere în forțele lor. An de an, am putut observa că tinerii sunt capabili să ia decizii, să rezolve situații dificile, să se implice activ în viața comunității. Mi-au demonstrat că sunt capabili să acționeze atunci când este necesar. Observ evoluția copiilor de la un an la altul și consider acest proiect unul dintre cele mai importante în care am fost implicată”, a mai spus profesoara Maria-Isabela Miron, Ambasador Senior, coordonatoare EPAS.

Acesta a mai spus că se va implica permanent în activități educative prin care va încerca să-i înveţe pe elevi cât mai multe noțiuni despre Uniunea Europeană și despre ce înseamnă să fii cetățean european.

Citit 487 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Mai 2025 14:51

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro