Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi a organizat, miercuri, 21 mai, un târg de locuri de muncă pentru studenţi şi absolvenţi. Încă înainte de ora deschiderii oficiale, sute de tineri erau deja în Campusul Ştiinţei, discutând cu potenţiali angajatori despre direcţia pe care ar trebui să o ia cariera lor.
53 de angajatori, atât firme private din Galaţi, dar nu numai, organizaţii non-guvernamentale, dar şi instituţii ale statului în căutare de sânge proaspăt au venit să-şi prezinte ofertele de angajare în faţa studenţilor, la invitaţia Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră, la a VI-a ediție a Târgului de joburi și stagii de practică pentru studenți și absolvenți. Angajatorii au venit în speranţa că îi vor atrage, fie pentru a ocupa anumite posturi conform pregătirii pe care deja o au, fie pentru a fi modelaţi să devină ce are nevoie fiecare companie sau instituţie în parte. Studenţii adunau fluturaşi, pliante, scanau coduri QR, strângând informaţii pe care să le analizeze pe urmă, în linişte, să le compare şi, eventual sfătuindu-se cu familia sau cu prietenii, să ia decizia ce anume li se potriveşte.
Alex, 20 de ani, student în anul II, caută un post în zona tehnică, dar nu se grăbeşte, neapărat, crede că mai are timp. Dacă apare ceva de nerefuzat, însă, este convins că ar reuşi să-şi ia şi examenele, să şi lucreze timp complet de lucru. Atitudinea majorităţii este cam aceasta: nu toţi vor un loc de muncă acum sau, dacă ar fi să-l accepte pe loc, ar fi ceva de nerefuzat. Evident, aşa gândesc tinerii pe care îi susţin părinţii sau familia extinsă. Dacă au nevoie de orice sursă de venit pentru a trăi, majoritatea studenţilor acceptă orice, la început majoritatea slujbelor fiind în servicii, nu neapărat în domeniile pe care le studiază fiecare.
Printre standurile la care studenţii se opreau timp mai îndelungat, am remarcat DMT Marine Equipment SA, companie gălăţeană recunoscută pentru că îşi recrutează oamenii de la Universitatea "Dunărea de Jos", cu care are o relaţie de lungă durată în acest sens. Reprezentanta companiei le explica tinerilor care este politica de personal a firmei şi cum, din profitul reinvestit, o parte se foloseşte pentru a asigura pregătirea continuă a angajaţilor.
Mai puţin interes păreau să suscite, cel puţin la începutul târgului, companiile din domeniul agricol şi conex, deşi erau prezenţi angajatori serioşi, precum Prutul SA, de exemplu.
Nu lipseau nici instituţiile statului, am văzut un stand al Serviciului de Informaţii Externe, altul al Direcţiei Generale Anticorupţie, pavoazat cu promouri specifice, dar şi unul al Penitenciarului, probabil în căutare de viitori agenţi de poliţie penitenciară. De fapt, cum structurile MAI au mare nevoie de personal nou, înţelegem că se întâmplă des ca absolvenţi din zone nu neapărat conexe acestora să aleagă o carieră în structurile de poliţie, de exemplu.
Potrivit informaţiilor primite din partea Universităţii, au fost disponibile 100 de locuri de muncă, evident mai puţine decât solicitanţii, care au depăşit probabil 1.000 de persoane, în cele cinci ore rezervate evenimentului. Rămâne de văzut dacă aceşti angajatori şi-au ocupat slujbele din ofertă sau dacă studenţii doar au prospectat piaţa, lăsând decizia pe altă dată.