Liceele codaşe la bacalaureat au fost pedepsite cu reducerea numărului de clase
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Liceele codaşe la bacalaureat au fost pedepsite cu reducerea numărului de clase
13 licee din Galaţi au avut promovabilitate sub 15 la sută la bacalaureat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liceele cu promovabilitate sub 15 la sută la bacalaureat în 2011 sunt nevoite ca, pentru anul şcolar 2012 – 2013, să reducă numărul de clase a IX-a cu măcar una, conform prevederilor metodologei MECTS cu privire la cifra de şcolarizare. Excepţie fac, bineînţeles, unităţile care au o singură clasă pe nivel.

În judeţul Galaţi se află în această situaţie 13 licee, dintre care 3 sunt particulare – Liceul Particular „D. Cantemir” cu 12,50 la sută dintre elevi promovaţi, Liceul „Concord”  (1,12 la sută) şi „Magisterum” (zero la sută), ambele din Tecuci. De asemenea, vor fi nevoite să facă reduceri în planul de şcolarizare  „Radu Negru” (10,34 la sută) şi  „Traian” (3,72 la sută), Colegiul Tehnic „Traian Vuia” (Auto, cu 8,63 la sută), „Moţoc” – 6,57 la sută, Grup Şcolar Industrial Tecuci – 6,07 la sută, Energetic – 5,30 la sută, „Saligny” – 5,98 la sută, „Metalurgic” – 5.00 la sută, Grupul Şcolar din Tudor Vladimirescu – 3,12 la sută şi Grupul Şcolar „Ovid Caledoniu” din Tecuci – 1,67  la sută.

La Tecuci liceele au căutare printre elevi
Este pentru prima dată când MECTS ia o măsură împotriva unităţilor care au promovabilitate scăzută la bacalaureat şi, la prima vedere, prevederea este una justă. Însă situaţia ar impune o analiză mai atentă la desfiinţarea claselor la liceele din Tecuci. Aici întotdeauna a existat o cerere suplimentară de locuri peste cele acordate de obicei în planul de şcolarizare. Elevii din zona Tecuciului, care au fost repartizaţi la admitere  la unităţile din Galaţi au cerut locuri la Industrial sau la „Caledoniu”, pe motiv că părinţii nu au bani să-i ţină la şcoală departe de casă. Acest lucru face problematică o decizie de a desfiinţa clase la liceele menţionate.

Reduceri masive la clasele de-a IX-a
Directoarea Grupului Şcolar Industrial din Tecuci Lidia Capmare susţine că oricum, din cauza scăderii numărului de elevi din generaţia care va intra la anul în clasa a IX-a se va reduce automat numărul de clase: „Oricum nu ne afectează prea mult această măsură, deoarece numărul elevilor este în scădere. Noi am avut anul trecut o suplimentare mare de clase, am ajuns la 14, iar anul acesta nu am mai avea loc pentru prea multe clase” spune Lidia Capmare.

Acelaşi lucru ni l-a spus şi inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu: „Noi deja am fost nevoiţi să facem acest lucru înainte de decizia MECTS, deoarece  anul viitor vom avea cu 40 de clase a IX-a mai puţin decât anul acesta, adică o generaţie cu peste 1000 de elevi mai mică”.

 

Citit 3786 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2011 16:28

3 comentarii

 • postat de Mafalda
  Luni, 02 Ianuarie 2012 14:23
  Da' ce?! Eu am zis ca Gogoncea e bun de lider de sindicat? Am zis ca "lider de sindicat" e profesia lui de baza ! Si, asa cum a tras sforile sa fie director la "Radu Negru", asa va trage sforile sa fie si presedinte de sindicat la SIP. "Cum e turcul si pistolul!". Mai ramane o chestiune: sa mai fie SIP si FEN pana atunci pentru ca ba fuzioneaza cu "Spiru Haret", ba fuzioneaza cu FSLI. "Succesuri" ii doresc de la EBBA cetire.
  0
  0
  Raportează
 • postat de raza soarelui
  Luni, 02 Ianuarie 2012 07:59
  Daca nu-i bun de director d-l Gogoncea CUM poate fi bun lider de sindicat? Intreb si eu? Si apoi pentru ce mai avem nevoie de lider de sindicat in invatamant? sindicatul suntem NOI, fiecare cate o particica. Cadrele didactice NU vor iesi la greva deoarece inca isi mai rotunjesc veniturile din lucru cu elevii, cadouri, mai facem o serbare si mai primim ceva consistent, ca-i Craciunul, 8 Martie, pastele, stau cateva ore pe zi in scoala si a mai trecut un an si uite asa ....... deci, concluzie, in invatamant sindicatele sunt pentru a se certa intre ele pe BANII NOSTRI!! La multi ani!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mafalda
  Sâmbătă, 31 Decembrie 2011 08:32
  Cu Gogoncea director, "Radu Negru" va ajunge din urma "Traian"-ul: 3,72% la Bac in 2012 si apoi 0,05% in 2013. Dupa care, comasarea cu "Metalurgic"-ul. Gogoncea nu-si face probleme pentru ca se va reintoarce la profesia lui de baza: lider de sindicat, probabil si presedinte in locul lui Ciosu care in 2013 trebuie sa iasa la pensie. Ii doresc numai succesuri in tot acest demers.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.