Liceele codaşe la bacalaureat au fost pedepsite cu reducerea numărului de clase
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Liceele codaşe la bacalaureat au fost pedepsite cu reducerea numărului de clase
13 licee din Galaţi au avut promovabilitate sub 15 la sută la bacalaureat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liceele cu promovabilitate sub 15 la sută la bacalaureat în 2011 sunt nevoite ca, pentru anul şcolar 2012 – 2013, să reducă numărul de clase a IX-a cu măcar una, conform prevederilor metodologei MECTS cu privire la cifra de şcolarizare. Excepţie fac, bineînţeles, unităţile care au o singură clasă pe nivel.

În judeţul Galaţi se află în această situaţie 13 licee, dintre care 3 sunt particulare – Liceul Particular „D. Cantemir” cu 12,50 la sută dintre elevi promovaţi, Liceul „Concord”  (1,12 la sută) şi „Magisterum” (zero la sută), ambele din Tecuci. De asemenea, vor fi nevoite să facă reduceri în planul de şcolarizare  „Radu Negru” (10,34 la sută) şi  „Traian” (3,72 la sută), Colegiul Tehnic „Traian Vuia” (Auto, cu 8,63 la sută), „Moţoc” – 6,57 la sută, Grup Şcolar Industrial Tecuci – 6,07 la sută, Energetic – 5,30 la sută, „Saligny” – 5,98 la sută, „Metalurgic” – 5.00 la sută, Grupul Şcolar din Tudor Vladimirescu – 3,12 la sută şi Grupul Şcolar „Ovid Caledoniu” din Tecuci – 1,67  la sută.

La Tecuci liceele au căutare printre elevi

Este pentru prima dată când MECTS ia o măsură împotriva unităţilor care au promovabilitate scăzută la bacalaureat şi, la prima vedere, prevederea este una justă. Însă situaţia ar impune o analiză mai atentă la desfiinţarea claselor la liceele din Tecuci. Aici întotdeauna a existat o cerere suplimentară de locuri peste cele acordate de obicei în planul de şcolarizare. Elevii din zona Tecuciului, care au fost repartizaţi la admitere  la unităţile din Galaţi au cerut locuri la Industrial sau la „Caledoniu”, pe motiv că părinţii nu au bani să-i ţină la şcoală departe de casă. Acest lucru face problematică o decizie de a desfiinţa clase la liceele menţionate.

Reduceri masive la clasele de-a IX-a

Directoarea Grupului Şcolar Industrial din Tecuci Lidia Capmare susţine că oricum, din cauza scăderii numărului de elevi din generaţia care va intra la anul în clasa a IX-a se va reduce automat numărul de clase: „Oricum nu ne afectează prea mult această măsură, deoarece numărul elevilor este în scădere. Noi am avut anul trecut o suplimentare mare de clase, am ajuns la 14, iar anul acesta nu am mai avea loc pentru prea multe clase” spune Lidia Capmare.

Acelaşi lucru ni l-a spus şi inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu: „Noi deja am fost nevoiţi să facem acest lucru înainte de decizia MECTS, deoarece  anul viitor vom avea cu 40 de clase a IX-a mai puţin decât anul acesta, adică o generaţie cu peste 1000 de elevi mai mică”.

 

Citit 3901 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2011 16:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.