Scandal la Suceveni - Război între Primărie şi şcoală
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Scandal la Suceveni - Război între Primărie şi şcoală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi sunt rude, primarul Nicolae Hanţă şi directorul şcolii sunt la cuţite * Totul a pornit de la un petic de pământ * Cu toate că, măcar pe plan administrativ, cei doi ar fi trebuit să conlucreze, elevii ar fi putut rămâne  fără lemne pe anul acesta, din cauza beţelor în roate pe care şi le pun reciproc *

În 2008, în urma unei sesizări, am descins la Şcoala din Suceveni, în mijlocul unui tărăboi de nedescris, în angajaţii unităţii de învăţământ se aflau într-un conflict general unii cu alţii, dar şi cu administraţia locală. Ploua atunci cu reclamaţii fie la Inspectoratul Şcolar, fie la Parchet şi Poliţie, însă nimeni n-a reuşit să descâlcească iţele, deşi acuzele erau destul de grave. La insistenţele conducerii ISJ de atunci, scandalul s-a stins, fără însă ca spiritele să se fi calmat.

La trei ani, a izbucnit din noi flacăra conflictelor între cele două cadre didactice care s-au succedat la cârma şcolii, actualul director Maricel Busuioc şi fosta manageră, Lenuţa Lemnaru. Scânteia s-a aprins la începutul anului şcolar, când director cu delegaţie a fost numit Maricel Busuioc, acesta nefiind deloc pe placul actualului primar Nicolae Hanţă, care a încercat s-o menţină în funcţie pe Lemnaru.

Terenul lui Pepelea

Totul a început de la un petic de pământ pe care Maricel Busuioc l-ar fi ocupat fără să aibă dreptul, pentru că, zice primarul Hanţă, ar aparţine comunităţii locale. „Busuioc a câştigat în 2000 un teren, care are în mijloc câţiva ari care aparţin primăriei. De asemenea, prin interiorul terenului este o porţiune care a fost drum comunal. Toţi sătenii ştiu  asta. Dovadă că şi acum oamenii au rupt gardul şi au făcut cărare tot pe acolo. Mai mult decât atât, există şi de o parte şi de alta a grădinii două capete de pod, ceea ce înseamnă că aici ar fi trebuit să fie construită şosea.

Noi avem chiar şi un proiect de apă şi canalizare  prin care reţeaua ar trebui să treacă pe aici, pentru că, aşa cum se vede şi în  PUG, bucata respectivă de teren apare marcată ca drum comunal. Ba, mai mult, am şi două expertize în care se vede clar că a luat mai mult teren decât a câştigat în instanţă. I-am vorbit cu frumosul, i-am spus că-i dau bucata din mijloc care aparţine Primăriei, ca să nu mai discutăm în contradictoriu şi să putem construi şoseaua. Nu, el vrea tot. Fostul primar Ionel Cucu i-a dat la schimb alt teren.

El le ţine pe amândouă, a împrejmuit inclusiv bucata care în mod cert aparţine Primăriei. Nu se poate aşa ceva. Întrebaţi oamenii din sat, care sunt nevoiţi să ocolească nejustificat, când ar fi foarte simplu să ne lase să facem drum acolo. Oricum, oricâte garduri ar face, oamenii  tot le vor strica şi-şi vor urma cărarea firească”, spune Nicolae Hanţă, care adaugă că Maricel Busuioc se bucură şi de susţinere politică din partea autorităţilor de la Galaţi, în timp ce el, pentru că e PSD-ist, nu poate să-l dovedească.       

Politica, bat-o vina

La rândul său, Maricel Busuioc spune că deşi e neam cu primarul, acesta îi face zile fripte de când s-a hotărât să nu-l mai sprijine politic: „Terenul dat la schimb de fostul primar Ionel Cucu, nici nu ştiu unde este., aşa că nu administrez două bucăţi. Şi Cucu a vrut să construiască aici drum, el a făcut, de fapt, şi podeţul. Nu ştiu de ce persoana căreia i-am dat în administrare terenul a împrejmuit şi  bucata primăriei.

Oricum, nu a mai fost lucrat pământul, aşa că nici nu are importanţă. Am două expertize cadastrale prin care pot dovedi că pe terenul meu a existat doar bucata de teren a primăriei, cu o intrare de 10 metri pătraţi, dar drum comunal de la un capăt la altul n-a fost. Primarul este supărat pe mine pentru că m-am retras din partid. De aceea nici nu m-a vrut ca director de şcoală”, spune la rândul său Maricel Busuioc. Acesta povesteşte că la începutul anului şcolar, primarul a venit la şcoală, a adunat consiliul profesoral şi s-a stabilit că directoare va fi în continuare Lenuţa Lemnaru. Planurile i-au fost însă încurcate de decizia ISJ prin care funcţia, cu delegaţie, i-a revenit învăţătorului Busuioc.

Orgolii pe spatele elevilor

Neînţelegerile dintre cei doi s-au mutat şi pe spatele unor oameni  nevinovaţi, elevii şcolii. Nu mult a lipsit  ca aceştia să rămână la şcoală fără lemne pentru iarnă. „M-a acuzat în faţa părinţilor că eu nu aş fi vrut să iau lemne. Eu mă bazam că aş fi putut să tai nişte copaci din pădurile pe care le deţine primăria, dar Prefectura nu mi-a dat acordul. Cum n-aveam bani, pentru că Suceveniul a primit foarte puţine fonduri de la Guvern  (nu am culoarea politică necesară!) i-am propus directorului şcolii să facem contractul cu firma respectivă şi să achităm factura în anul  următor, aşa cum mă înţelesesem cu omul. Însă directorul a refuzat. Apoi a început  să mă denigreze public că nu vreau să le cumpăr lemne copiilor”, spune plin de năduf primarul. Acesta, neputând să facă şedinţe cu părinţii elevilor, prin care să se poată disculpa, a plasat în  locuri vizibile afişe prin care îi informa pe toţi cetăţenii comunei că „singurul vinovat pentru neachiziţionarea lemnelor este directorul  şcolii”.

Maricel Busuioc spune că n-a vrut să semneze contractul pentru că s-a temut că „va veni patronul să-i ceară bani şi apoi s-ar fi ajuns la penalităţi, întrucât nu exista o clauză care să stipuleze că banii urmează să fie plătiţi în 2012”.

În final, ambii au rezolvat problema pe cont propriu, în aceeaşi zi. Rezultatul, indiferent de tabăra din care a provenit, a fost unul bun, pentru că la începutul lui decembrie au sosit şi lemnele pentru şcoală. 

„Chem auditul!”

Ar mai fi de spus faptul că am mers să vedem şi noi terenul  care a semănat atâta zâzanie şi am constatat că  totuşi a fost cultivat şi anul acesta, în pofida celor declarate de directorul şcolii. Oamenii  pe care i-am întrebat la faţa locului, ne-au spus nemulţumiţi că acesta le-ar fi luat abuziv drumul care este al lor.

În plus, cadrele didactice din şcoală au ajuns iar să fie împărţite în două  tabere. În timp ce unii ne-au spus că ISJ a luat o decizie corectă de a-l numi la conducere, pentru că este  „legalist”, alţii ne-au spus că numirea s-a i-a contrariat, deoarece se ştie că pe vremea inspectoarei Tania Bogdan acesta a fost de mai multe ori chemat în comisie de disciplină, pentru că vorbea urât cu cadrele didactice, bătea elevii şi semnase state de plată şi-i dăduse salariul întreg soţiei fostului primar care fusese de fapt în concediu.  

Fosta directoare Lenuţa Lemnaru, recunoaşte că relaţia dintre ei nu a fost niciodată una netensionată, pentru că, de fiecare dată când a fost directoare, Busuioc a făcut tot posibilul să-i ia locul. „Cât am fost eu directoare, nu i-a convenit pentru că i-am impus să se poarte corect şi cu cadrele didactice şi cu elevii. Acum că a ajuns iar director şi face tot ce ştie el: şi-a luat indemnizaţie de conducere, pe zilele cât a fost în concediu medical. I-am spus că, dacă nu pune banii înapoi, voi chema auditul”, spune fosta directoare, care susţine că funcţia i s-ar fi cuvenit, pentru că este singura din şcoală care are cursuri de management  educaţional.     

Cu astfel de oameni, care recidivează în scandaluri, şcoala pare să nu mai aducă lumină în sat, ci război. Având asemenea „modele”, cum se vor comporta viitorii cetăţeni ai comunei, acum copii?

Citit 4144 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2011 16:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.