Iepuraşul lor şi broasca noastră…

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Criză completă! Avem toate motivele de îngrijorare, la îngrijorarea americanilor privind un atac israelian asupra Iranului! Un război, eventual atomic, ne lipsea! Şi asta în timp ce toată lumea se uită în altă parte, la cum se scufundă lumea bună economică…

Faptul că Agenţia Standard and Poor's  a retrogradat vineri nouă ţări din zona euro este similar unui război economic! Păi, cum să mai fac o afacere cu cineva, cum să fac un împrumut onorabil, când numele meu de rău-platnic a fost afişat de o agenţie? La urma urmei, americană. Amatorii de teorii ale conspiraţiei ar putea deci susţine că americanii controlează astfel, în rău, căderea UE, a cărei monedă concurentă, euro, au salutat-o cândva zâmbind, dar strângând din dinţi. Altfel, o agenţie respectabilă, fondată încă din 1860, cu o cotă de piaţă de, o-ho-ho, 80 la sută, cu 8.500 de angajaţi din 23 de ţări! Dar şi Stauss Kahn a fost onorabil până a fost prins în cursă, nu?

Franţa şi Germania, cea din urmă chiar cu o economie solidă, au încercat să minimalizeze retrogradarea care afectează întregul UE, chiar şi pe noi, amărâţii-amărâţilor, care credeam că nu se poate şi mai jos! Comisia Europeană vorbeşte, dur, chiar de o „decizie aberantă”, aceea de a publica datele – să fi fost ţinute sub covorul european care se deşiră?!

O creştere economică, a veniturilor populaţiei şi reducerea economică în toate aceste ţări în care cetăţenii s-au săturat deja să tot protesteze în stradă şi pentru sacrificii mult mai mici nu este posibilă peste noapte! Salvarea fiecăruia pare să fie posibilă doar  pe spuza lui, prin întoarcerea la moneda naţională. Aceasta pare să fie paraşuta de rezervă pentru multe ţări europene şi o variantă plăcută pentru dolarul american.

România, care se gândeşte cum să intre în zona euro, s-ar putea trezi astfel cândva… singura care nu mai are moneda naţională salvatoare. Până una-alta, întârzierile noastre fac să ajungem la finiş, precum lenta broasca ţestoasă din poveste, înaintea iepuraşului UE, puţin bolnăvior economic. Sigur, o broască ţestoasă râioasă, dacă se poate aşa ceva…

Citit 7549 ori Ultima modificare Duminică, 15 Ianuarie 2012 22:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.