Afacerea curcan şi caş la bacalaureat / Profesorii judecaţi pentru mită vor fi demişi din funcţiile de conducere

Afacerea curcan şi caş la bacalaureat / Profesorii judecaţi pentru mită vor fi demişi din funcţiile de conducere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* DNA a finalizat un nou dosar de fraudare a bacalaureatului şi l-a trimis la Tribunal * Directorul-adjunct de la „Dunărea” şi inspectoarea de fizică şi informatică sunt acuzaţi de procurori că ar fi primit bani şi alimente de la candidaţi * Inspectorul general susţine că îi va demite pe amândoi din funcţii *

Directorul-adjunct al Liceului Teoretic „Dunărea”, Viorel Ion şi inspectoarea de fizică şi chimie Camelia Negoiţă au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit anchetatorilor anticorupţie, în cadrul celei de-a doua sesiuni de bacalaureat în 2010, aceştia au primit de la mai mulţi candidaţi sume de bani şi produse alimentare în schimbul obţinerii notelor de trecere. În rechizitoriu se consemnează că mita se ridică la 900 de euro şi  2270 de lei, plus curcani şi caş. „Grosul” mitei se pare că a fost luat de Viorel Ion care era profesor evaluator la matematică, în cadrul centrului zonal de evaluare de la Liceul cu Program Sportiv. Se pare că acesta ar fi intervenit pe lângă inspectoarea Camelia Negoiţă, care era preşedinta centrului, pentru un singur candidat, dându-i 500 de euro.

Totodată, procurorii susţin că au găsit pe tezele de examen ale elevilor respectivi semne care indică în mod clar că s-a încercat fraudarea bacalaureatului.

Dosarul, în care ambii  figurează ca inculpaţi a ajuns la Tribunal pe 21 martie (se poate vedea site-ul Ministerului Justiţiei). Ei vor fi judecaţi în libertate şi au ca prim termen data de 11 aprilie 2012.

Cei doi nu vor să comenteze

Aşa cum era normal, am încercat să luăm legătura cu cei doi profesori dar aceştia nu au considerat că este necesar să discute cu presa. Inspectoarea Camelia Negoiţă ne-a declarat că nu este vinovată şi că nu are nimic în plus de comentat. La Viorel Ion am sunat, ne-a răspuns la telefon, dar a refuzat să vorbească, după care şi-a închis aparatul.

„Eu i-am numit, eu îi  demit”

Inspectorul şcolar general, Doruleţ Rezmeriţă ne-a declarat că imediat ce va  avea un document oficial că cei doi sunt  trimişi în judecată, îi  va elibera din funcţii: „Voi trimite la DNA o solicitare şi după  ce voi primi răspuns îi voi demite din funcţii. Eu i-am numit, eu pot să-i demit, ambii fiind detaşaţi pe funcţii  cu delegaţii. Nu pot contesta o decizie foarte clară a DNA, nu protejez pe nimeni. Acest lucru l-am cerut şi astă vară în cazul celorlalţi profesori acuzaţi de fraudă la bacalaureat”, declară şeful ISJ. Acesta susţine că şi-a avertizat colegii în repetate rânduri că nu este cazul să se implice în asemenea fapte, mai ales că se ştia că  în 2010 au fost ordine de interceptare a telefoanelor celor implicaţi în desfăşurarea examenului de bacalaureat. „Mi-e ciudă pentru aceşti profesori care au căzut în plasă. Unii dintre ei nici măcar nu au intenţionat  să ia mită. Au fost prinşi pentru că la fiecare examen presiunea este foarte mare asupra lor şi nu se pricep să refuze. Aici nici măcar nu e vorba de mită, ci de ciubucăreală. E  păcat”, mai spune inspectorul general. 

Două  dosare de fraudă la bacalaureat, într-un singur an

Situaţia pare cu atât mai ciudată, cu cât în acelaşi an, în prima sesiune a izbucnit un alt scandal legat de fraudarea examenelor. În dosarul  respectiv sunt inculpaţi Maria Elena Onu, fostă inspectoare de fizică şi consilier ministerial, cunoscuta profesoară de limba română de la CNVA, Mariana Lazanu,  alte patru cadre didactice şi 11 elevi.

În prezent la DNA sunt ţinute pentru continuarea cercetărilor toate tezele de la examenul de bacalaureat din 2009, 2010, dar şi cele din 2011. La fel sunt „consemnate” la DNA şi tezele de la examenele de titularizare din anii trecuţi. Se pare că cercetările continuă şi în alte dosare referitoare la cele două examene naţionale.

Roxana Artene Penciu, Maria Fabian

Citit 9639 ori Ultima modificare Vineri, 23 Martie 2012 21:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.