Bacalaureat cu ghinion: Eminescu i-a pus în încurcătură pe candidaţi

Bacalaureat cu ghinion: Eminescu i-a pus în încurcătură pe candidaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Subiectele nu au fost la îndemâna oricui”, spune inspectoarea le limba română, Nicoleta Crînganu * Un elevde la „Moţoc” a fost eliminat  


 

Nici ceilalţi elevi nu pot spune că varianta 4 le-a purtat noroc. Chiar şi candidaţii de la CNVA au recunoscut că subiectele date i-au pus în dificultate: „Putea să-mi fi dat orice autor de proză sau dramaturgie, numai poezie n-aş fi vrut”.

Inspectoarea de limba şi literatura română, profesoara Nicoleta Cînganu, susţine că notele nu vor fi prea mari: „La primul subiect, textul la prima vedere a fost ales din opera lui Mateiu Caragiale, care presupune exerciţiul îndelungat al lecturii. Cerinţele, de asemenea, sunt destul de tehnice: identificarea perspectivei narative, a unor motive literare sau valoarea expresiva a verbului la imperfect. Nu spun că nu se puteau face, însă nu sunt chiar la îndemâna oricui.

Subiectul al III-lea a fost, cred, marea durere a elevilor: tema şi viziunea despre lume într-un text de Mihai Eminescu. Uşor, teoretic, numai că, pentru a scrie un eseu despre poezie, trebuie să cunoşti câte ceva din universul poetic al autorului, să ai idee de modul în care gândeşte şi să ştii versuri. Elevii nu mai citesc poezia, nu le mai place. În acelaşi timp, ei au studiat Eminescu în aproape toţi anii de şcoala. În concluzie, se va lua cu relativă uşurinţă nota 5.00, dar cu destulă greutate nota 10.00.

Un elev eliminat la „Moţoc”

Un alt incident a avut loc la Colegiul Tehnic „D. Moţoc, unde un elev a fost dat afară din examen, pentru că a încercat să copieze. El va mai  putea  susţine examenul abia anul viitor, conform regulamentului.

Mâine candidaţii vor veni din nou în sălile de examen, pentru  a susţine proba obligatorie a profilului, la matematică sau istorie.

Citit 2231 ori Ultima modificare Luni, 02 Iulie 2012 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.