O altă hârtie de pus în ramă - Bacalaureatul tehnologic e inutil

O altă hârtie de pus în ramă - Bacalaureatul tehnologic e inutil
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Este concluzia la care au ajuns unii directori de licee care susţin că noul tip de examen va avea doar rolul de a creşte procentele de promovare * Universitarii consideră că acest tip de bacalaureat ar trebui adaptat, astfel încât să le permită absolvenţilor accesul la facultăţile tehnice

Bacalaureatul tehnologic, atât de aşteptat de elevii şi profesorii de la liceele de profil, este o mare dezamăgire în forma pe care a propus-o ministrul Ecaterina Andronescu. Conform declaraţiilor acesteia, noul tip de examen nu va permite sub nicio formă accesul candidaţilor la facultate. Pentru a deveni studenţi, cei care au dat bacalaureatul tehnologic trebuie să se înscrie la bacalaureatul naţional, chiar în acelaşi an sau într-o sesiune viitoare.

O chestiune de cifre

Sunt directori de licee din Galaţi care se declară mulţumiţi de noua formă de examen: „Deşi elevii noştri obţin atestatul profesional care le permite să se angajeze oriunde în UE şi facem eforturi să-i pregătim după standarde, avem o mare neîmplinire  pentru că anual  suntem citaţi la exemple negative, pentru că absolvenţii noştri nu promovează bacalaureatul. De aceea, mă bucură acest tip de examen, pe care-l aşteptăm de ani de zile”, spune directoarea Grupului Şcolar „Anghel Saligny”, Nicoleta Constantin.

Deci, pentru cei care sunt de acord cu forma actuală a examenului, utilitatea se reduce la o chestiune de cifre.

„Oricum vor da şi bacalaureatul naţional”

Directoarea Colegiului de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, Luminiţa Nichita, susţine că probele de examen ar trebui în primul rând regândite: „Dacă este bacalaureat profesional, de ce se dă examen la educaţie antreprenorială, care nu este disciplină de specialitate, este din trunchiul comun şi se face cu profesorii de socio-umane?”, se întreabă aceasta. Apoi, Luminiţa Nichita susţine că oricum elevii se vor prezenta şi la bacalaureatul naţional, pentru că din familie li se spune că e musai să facă facultate.

„O hârtie care nu ajută la nimic”

În opinia altor cadre didactice, bacalaureatul tehnologic nu reprezintă decât obţinerea unei hârtii care nu ajută la nimic. „Elevii noştri primesc la finalul liceului acel atestat profesional pe baza căruia se pot angaja, chiar şi în UE. Diploma de bacalaureat şi-o doreau pentru că există ideea încetăţenită că tot românul trebuie să facă o facultate. Diploma de la bacalaureatul tehnologic nu îi va ajuta nici să se angajeze, nici să meargă la facultate. Atunci unde este utilitatea acestui examen? Ca să primească o hârtie care nu le ajută la nimic?”, se întreabă şi directoarea de la Colegiul Tehnic „P. Dimo” (Energetic), Mirela Niţă.

„Vor fi afectate şi facultăţile tehnice”

Nici cadrele didactice universitare nu sunt încântate de noua formulă de bacalaureat. Aceştia susţin că, aşa cum se întâmplă în Occident, bacalaureatul de tip tehnologic ar trebui să fie conceput în aşa fel încât absolvenţii de liceu să se poată înscrie la admitere la facultăţile tehnice: „E clar că un asemenea examen reduce numărul de candidaţi în primul rând la universităţile particulare şi apoi la facultăţile tehnice. Nu pledez pentru bagatelizarea examenului, pentru bacalaureatul promovat cu buletinul. Totuşi, consider că sunt, la liceele industriale, adolescenţi cu talent la tehnică, iar aceştia nu ar trebui să fie îngrădiţi să ajungă la facultăţile de profil”, crede decanul de la Facultatea de Mecanică, Cătălin Fetecău.

Citit 3664 ori Ultima modificare Marți, 11 Septembrie 2012 23:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.