Vezi care sunt condiţiile pentru acordarea burselor profesionale de 200 de lei

Vezi care sunt condiţiile pentru acordarea burselor profesionale de 200 de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Pe site-ul MECTS a apărut un proiect de Hotărâre de Guvern care stabileşte condiţiile acordării bursei profesionale * Cei care primesc „Bani de liceu” nu au dreptul şi la acest ajutor

După mai bine de o lună de la începerea cursurilor, MECTS a postat pe site un proiect de Hotărâre de Guvern care să fixeze condiţiile de acordare a bursei de 200 de lei pentru elevii şcolilor profesionale. Dacă abia acum se publică proiectul actului normativ, nu se ştie când vor primi elevii banii, dar măcar există certitudinea că se întreprinde ceva în acest sens. Fostul ministru Daniel Funeriu a atras atenția în repetate rânduri că în bugetul ministerului există 176 de milioane de lei alocați special pentru aceste burse.

Repetenţilor li se suspendă bursa

Conform proiectului, bursa se va acorda tuturor elevilor înscrişi la profesională, indiferent de venitul familiei, în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor şcolare, a pregătirii practice şi pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de certificare a calificării profesionale. Elevii repetenți nu vor mai primi cei 200 de lei.

Dacă au mai mult de zece ore la care au lipsit, bursa li se suspendă pentru o lună, iar dacă au comis abateri disciplinare grave demne de scăderea notei la purtare până la 7, nu vor mai primi cei 200 de lei  timp de trei luni. Totodată, bursa nu se va acorda pe o perioadă de şase luni dacă elevul înregistrează cel puţin 40 de absenţe nemotivate din totalul orelor de studiu sau cel puţin 30 la sută din totalul orelor la o singură disciplină de studiu.

De asemenea, se precizează, în proiect, că elevii nu pot beneficia simultan de bursa profesională şi de „Bani de liceu”.

500 de beneficiari în judeţul Galaţi

În judeţul Galaţi sunt 500 de elevi înscrişi anul acesta la clasele de profesională. „Dacă proiectul va fi aprobat în forma actuală, acesta este numărul bursierilor. Dacă se va ţine cont de venitul familiei, sunt doar 152 de elevi care şi-au depus deja dosarul”, ne spune inspectoarea pentru învăţământul tehnic, profesoara Corina Tatu.

Elevii pot opta pentru învăţământul profesional după finalizarea clasei a IX-a, iar şcoala durează doi ani: în primul an, se face 40 la sută teorie şi 60 la sută practică, iar în cel de-al doilea an - 25 la sută teorie şi 75 la sută practică. În fiecare an, se organizează stagii de practică la angajator, iar elevii vor semna o convenţie de stagiu împreună cu unitatea de învăţământ şi angajatorul. După terminarea celor doi ani de profesională, absolvenţii se pot angaja sau pot să-şi continue studiile la liceu pentru obţinerea diplomei de bacalaureat.

Citit 3483 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Octombrie 2012 09:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.