Peste 200 de elevi au dat bir cu fugiţii la prima probă scrisă la bacalaureat

Peste 200 de elevi au dat bir cu fugiţii la prima probă scrisă la bacalaureat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi primele două subiecte nu ridică mari probleme, eseul despre poezie e mai puţin accesibil, pentru că elevii nu se mai delectează cu versuri


După ce în jur de 1.000 de absolvenţi de liceu de anul acesta nici măcar nu s-au înscris la bacalaureat, la prima probă scrisă, cea la limba română, au dat bir cu fugiţii încă 227 de candidaţi. Inspectoarea generală Laura Marin susţine că nu s-a confruntat cu alte probleme, n-au fost elevi eliminaţi şi nici dificultăţi în organizarea examenului.

La ieşirea din săli, elevii erau plouaţi, la propriu şi la figurat. Primele două subiecte nu le-au dat prea mult de furcă, însă la eseul de la punctul al treilea nu prea i-a bucurat faptul că au primit să scrie despre operele poetice ale lui Blaga, Arghezi sau Ion Barbu (la profil real şi tehnologic) sau despre poezia simbolistă (la profil umanist).

„Nota 7.00 se obţine uşor”

Inspectoarea de specialitate la limba şi literatura română, profesoara Nicoleta Crînganu, susţine, la rândul ei, că subiectul al III-lea la ambele variante este mai puţin accesibil: „Nu sunt probleme mari la cerinţele pentru primul subiect, cel realizat pe marginea unor texte literare. Nici eseul argumentativ, de ce ai nevoie de un model în viaţă - la real şi tehnologic şi care este utilitatea scrierii unui jurnal - pentru profil umanist, nu ridică mari probleme. În schimb, elevii din ziua de astăzi nu citesc poezie. De aceea, punctul al treilea mi se pare mai puţin abordabil pentru ambele categorii. Consider că se va putea obţine cu destulă uşurinţă nota 7,00. Notele mai mari sunt însă pentru elevi care într-adevăr au citit”.

Miercuri, proba la matematică şi istorie

Miercuri, 3 iulie, candidaţii sunt aşteptaţi iar în sălile de examen, pentru a susţine proba obligatorie a profilului, la matematică sau istorie. Pe 5 iulie va avea loc ultima probă, iar pe 8 iulie se vor afişa primele rezultate. Notele după recorectarea lucrărilor contestate vor fi făcute publice pe 12 iulie.

Citit 1919 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2013 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.