Sancţionarea elevilor prin scoaterea de la oră şi trimiterea la colţ, interzise prin lege

Sancţionarea elevilor prin scoaterea de la oră şi trimiterea la colţ, interzise prin lege
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scoaterea elevilor din clasă în timpul orei, trimiterea lor la colţ, insultele şi jignirile sunt interzie prin lege în mediul şcolar, profesorii, dar şi personalul administrativ şi auxiliar putând fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei pentru tratament degradant în şcoală.

Elevii nu mai pot fi daţi afară din clasă în timpul orelor şi nici nu mai pot fi pedepsiţi prin trimiterea lor la colţ sau prin punerea lor să stea în picioare în timpul orei, astfel de măsuri, considerate tratamente degradante, fiind interzise prin Legea 257/2013 care modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia drepturilor copilului.

Direcţia pentru Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a prezentat, marţi, modificările aduse legii, marcând astfel Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, sărbătorită în fiecare an pe 20 noiembrie.

Una dintre modificări vizează interzicerea tratamentului degradant în şcoală şi introducerea de sancţiuni pentru personalul didactic, dar şi pentru cel administrativ în cazul în care insultă, discriminează sau umileşte copilul.

Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Elena Tudor, a declarat că pentru încălcarea acestor prevederi legale au fost prevăzute şi sancţiuni, personalul didactic şi nedidactic putând fi amendat cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.

Ea a precizat însă că profesorii nu vor fi amendaţi doar pentru că au insultat o singură dată un copil, o astfel de sancţiune impunându-se atunci când se constată că astfel de acţiuni afectează psihologic minorul, îi afectează rezultatele şcolare sau comportamentul în cadrul familiei.

Articolul 48, alineatul 2 din Legea 257/2013 prevede că, "în cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi cel administrativ şi de a fi informat asupra drepturilor sale, precum şi asupra modalităţilor de exercitare a acestora". Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise.

George Roman, director de programe la Organizaţia "Salvaţi Copiii", a spus că acest lucru înseamnă de fapt că profesorii nu mai au voie să ţină copiii la uşă, la colţ sau să îi dea afară din clasă.

"De asemenea, sunt interzise orice tip de insultă, discriminare, obligarea copilului să stea în picioare, precum şi orice acţiune care umileşte copilul", a precizat Roman.

Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului a mai spus că modificarea şi completarea Legii 272/2004 a fost necesară pentru a acoperi anumite lacune identificate de-a lungul timpului.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii Codrin Scutaru a declarat că noile prevederi au avut în vedere o mai bună reglementare, dar şi responsabilizarea părinţilor.

"Din analiza cazuisticii a rezultat că existenţa cadrului legislativ coerent nu şi-a dovedit eficienţa în lipsa unor sancţiuni", a spus Scutaru.

Legea 257/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial în 30 septembrie, iar până la începutul anului viitor ar trebui finalizată legislaţia subsecventă, respectiv patru proiecte de Hotărâre de Guvern.

Citit 2986 ori Ultima modificare Marți, 19 Noiembrie 2013 16:31

17 comentarii

 • postat de Educaţia
  Vineri, 22 Noiembrie 2013 07:32
  89.137.139.***
  Ieri (21.11.2013), în dezbaterea de la Senatul României cu ministrul Educaţiei şi parlamentari din cele două comisii de învăţământ, s-a propus ca Legea să fie completată cu alte sancţiuni: sancţiuni dacă stresezi elevii cerându-le să înveţe, dacă nu dai nota 10 tuturor elevilor, sancţiuni dacă umileşti elevul spunând părinţilor ce năzbâtii a făcut şi dacă a venit beat la ore, sancţiuni dacă nu mulţumeşti elevului când te insultă, te înjură, te jigneşte, te loveşte etc. Probabil că aceste propuneri au fost reţinute. S-au mai dezbătut şi alte probleme, s-au făcut şi alte propuneri dar, după cum s-a văzut în final, mai puţin importante pentru politicieni şi pentru soarta învăţământului
  0
  7
  Raportează
 • postat de Crina
  Vineri, 22 Noiembrie 2013 06:26
  78.97.254.***
  In fiecare unitate scolara ar trebui sa fie o incapere si un psiholog sau 2 (care acopere in totalitate programul unei zile de scoala) in care elevul - fie prescolar, fie licean - sa mearga sa se linisteasca. Nu-mi permite spatiul pentru exemple, dar cadrele didactice cunosc motivele pentru care elevii trebuie izolati. Daca acest lucru nu se intampla, sa stea acolo pana parintii vin sa-l ia, pentru a fi informati promp de faptele elevului si, de comun acord, sa fie luate deciziile in ceea ce-l priveste.
  Pentru Marius: Se vede ca esti un copil bun pe care nota mica l-ar linisti, insa majoritatea nu sunt (din pacate) asemenea tie! Crede-ma, stiu ce spun, lucrez in invatamant.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Marius Opran
  Miercuri, 20 Noiembrie 2013 23:11
  79.118.202.***
  Mi se pare o idee buna.Profesorul are deja o arma notele la ce ii trebuie sa ii dea afara pe elevi de la ore?Unui elev nesimtit ii poti face cadou o nota mica ascultandu-l... doi de 2 si pana la finalul anului vei avea copilul ingeras, daca se incapataneaza,atunci copilul va ramane in scoala inca un an in plus pana isi revine.Eu unul sunt elev am 17 ani si invat la cel mai bun colegiu din judet si printre primele din tara(nu dau nume pentru a nu face reclama proasta) exista unii profesori care mai au 1-2 ani si ies la pensie si cred ca dupa 40 de ani de munca li se permite sa injoseasca elevii, care au intrat la acest liceu cu note in examen de peste 9.20.Nu spun ca nu exista elevi aroganti,dar asta nu ii da dreptul profesorului sa se razbune pe toata clasa si sa dea afara pe cine vrea de la ora abuziv.In plus un elev slab(evit jignirile) daca este pus la colt nu va face decat sa se amuze si va persevera in nesimtire, dar unul bun cu educatie va fi afectat ,chiar mai mult decat ar fii nevoie,orgoliul sau va fi calcat in picioare.Asa ca pedepsele pe care aceasta lege le interzice nu au efect ,decat asupra unei mici parti din elevi, asupra celor educati,iar aici nu cred ca este nevoie decat de o discutie cu elevul,in cel mai rau caz o ascultare.
  1
  0
  Raportează
 • postat de mari
  Miercuri, 20 Noiembrie 2013 21:51
  5.13.211.***
  In tara asta cainii au drepturi,tiganii au drepturi,hotii au drepturi,puscariasii au drepturi,copiii au toate drepturile posibile,numai cei care mai muncesc de-i tin pe toti n-au nici un drept.De ce oare?
  Nu se mai poarta demult scoaterea elevului de la ora(ca poate iesi si singur,nu-l opreste nimeni)si trimiterea lui la colt.Se vede ca cei care au nascocit aceasta prostie,nu sunt in pas cu vremea pedepselor.Invechitilor!
  Iesiti din birouri afara si treceti la munca,nu mai inventati aberatii bune pentru bunica cand era fata mare!
  0
  6
  Raportează
 • postat de Nicu
  Miercuri, 20 Noiembrie 2013 19:46
  5.13.151.***
  Golanii fac legi pentru golani...
  0
  5
  Raportează
 • postat de unu
  Miercuri, 20 Noiembrie 2013 09:55
  82.137.14.***
  Pentru altu, nu sunt batran, am prins sistemul comunist. Am invatat ceva, zic eu ca ma descurc singur de la 17 ani. Am un salariu multumitor. TRAIESC DESTUL DE BINE. NIci muritor de foame nici mare boier. Referitor la comentariu, daca nu intelegi nimic, mergi la scoala ca sa poti intelege. Daca nu vrei sa intelegi e problema ta. Ori cum a spus Petre Tutea "AM FACUT 13 ANI DE PUSCARIE PENTRU UN POPOR DE IDIOTI", poate te incadrezi aici. Imi pare rau dar nu este o jignire, este o realitate. Daca te simti ofensat, imi cer scuze anticipat. O zi buna domn director.
  Pentru alexx, nu avem staif suntem oameni simpli fara protocol, cade avem o parere, buna, rea, decid altii. Daca aveam staif si eram mare boier, traiam in ANGLIA, langa regina, nu mancam rahat prin ROMANIA. Iti doresc o zi buna.
  SUNTEM PIERDUTI, NU MAI AVEM NICI MACAR O SANSA. De la 1 ianuarie 2014, Romania va disparea de pe harta EUROPEI.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Ileana
  Miercuri, 20 Noiembrie 2013 09:22
  5.13.202.***
  TOT CE TREBUIE SA FACA LEGEA E SA INCURAJEZE ACESTE MANIFESTARI IAR PROFESORII SA AIBA MAINILE LEGATE!!!
  3
  6
  Raportează
 • postat de Ileana
  Miercuri, 20 Noiembrie 2013 09:22
  5.13.202.***
  Dar LEGEA nu sp[une nimic despre elevii care sunt efectiv niste prost crescuti, lipsiti de educatie , aroganti si acre nu VOR SA INVETE ABSOLUT NIMIC CI DOAR SA SE DISTREZE LA SCOALA
  1
  8
  Raportează
 • postat de Ileana
  Miercuri, 20 Noiembrie 2013 09:20
  5.13.202.***
  Dar LEGEA nu sp[une nimic despre elevii care sunt efectiv niste prost crescuti, lipsiti de educatie , aroganti si acre nu VOR SA INVETE ABSOLUT NIMIC CI DOAR SA SE DISTREZE LA SCOALA
  2
  5
  Raportează
 • postat de Toma N
  Marți, 19 Noiembrie 2013 23:39
  5.13.141.***
  Din nefericire aceasta lege bine intentionata (e normal ca elevii sa aiba drepturi si sa nu fie umiliti la scoala) pe teren va avea efecte contrare - va apara loazele nesimtite care vin la scoala sa faca misto de profesori si de sistem.
  1
  15
  Raportează
 • postat de mi-e sila. nu-i in regula
  Marți, 19 Noiembrie 2013 21:27
  5.13.132.***
  imi pare rau ca trebuie sa spun: alexx, nu mai exista legea ortografiei cind legea golaniei invinge soarta oamenilor. tu nu intelegi ca nivelul de trai al galateanului scade continuu, somaju creste, munca la negru e in floare? ce rost mai are limba romana cind cresc taxe, impoxite si oamenii nu mai pot cistiga cit le cere sistemul sa plateasca?, daca astia ce cred ca au pus mina pe DUMNEZEU nu inteleg ca traiesc cu cei pe care nu-I inteleg, o sa fie rau. o sa vedeti. o sa fie rau si atunci nu se alege dupa card. niste politicieni cu neamurile lor cred ca in imbogatirea lor pot sa omoare in saracie mii de oameni. se inseala, nu mai e ca pe timpul lui despot-voda. sigur saracii pina la urma se vor intilnii pe strada cu bogatii ce au carnete de partid in buzunarul costumului. poate vor fi intrebati , de ce e asa. cine stie rezultatul final?.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Alexx
  Marți, 19 Noiembrie 2013 20:42
  92.80.153.***
  Cândva, se mai făcea şi niţicuţă carte. De exemplu:
  - orice propozitie începe cu literă mare şi are la sfârşit . sau ! ori? ;
  - orice propoziţie trebuie să aibă subiect (exprimat sau subînţeles f. uşor) şi predicat;
  - orice idee trebuie reliefată şi prin alineat nou.....
  Pe scurt, se impunea a scrie clar ceea ce gândeşti. Vai, vai, vai de scrisul multor comentatori care se vor oameni cu staif!
  De bună vreme asistăm la promovarea... inculturii prin învăţământul de cultură generală. Rodul muncii inculţilor aleşi sau promovaţi în funcţii de răspundere. Cele mai multe posturi tv, din factori de culturalizare, au ajuns doar reclame pentru prostituate de lux, mocirla politică.
  Societăţile care au promovat întâi obligaţiile şi apoi drepturile au progresat, nu cele de tipul celei de astăzi la noi.
  0
  6
  Raportează
 • postat de pentru altul
  Marți, 19 Noiembrie 2013 19:01
  5.13.132.***
  da," altul" numai tu intelegi. eu asa cred si daca tu nu intelegi ce am vrut sa spun inseamna ca eu nu ma pot face inteles sau tu nu poti sa intelegi sau nu vrei. sint multi care gindesc ca mine dar si ca tine. no, problem, este libertate de exprimare. poate gresesc dar eu asa cred, tu ce spui? te rog sa-ti exprimi opinia. asta doar daca vrei.
  2
  1
  Raportează
 • postat de altul
  Marți, 19 Noiembrie 2013 18:42
  5.13.182.***
  Pt . unu : SA inteleg ca esti in varsta (cum de altfel sunt si eu ), si ca ai invatat pe timpul comunismului ? Dar ce ai invatat ? Din comentariul tau nu se intelege nimic din cea ce vrei sa exprimi . Revino cu un nou comentariu , dar pe intelesul tuturor ,nu numai pe intelesul tau . Asta daca tu intelegi ceva ...
  5
  3
  Raportează
 • postat de unu
  Marți, 19 Noiembrie 2013 18:17
  5.13.132.***
  pe timpul lui Ceausescu copiii erau obligati sa invete, asa cum adultii sa munceasca. s-a rezolvat cu munca adultilor, adica cine poate si cit o sa poata sa munceasca o sa o faca, dupa ce -i pierd puterile ca la 65 ani cu munca fizica in spate sau stresanta numai politicienii vor ajunge la pensii. ei doar dorm si au vacante si zile libere cu nemiluita. bani la greu, smenuri si relatii. t v si ziarele sint pline de politicieni arestati sau cercetati, ceilalti la ghena. asa se vrea acum si cu copiii, care au parinti care sa le plateasca bani grei in educatie, pe linga seriozitatea de la scoala publica poate vor razbate. ceilalti cu parinti cu venituri mici si care nu inseamna nicio exceptie de geniu sau silinta la studiu, nu prea mai au sansa. vor fi buni in constructii pina la 40-45 ani cind isi pierd puterile si vin altii din spate. doar nu ajung toti maistrii si specialisti. restul , pe foras. nu-i gluma, se face selectie de viata, pensile vor fi ceva de uitat, se va lupta omul pentru supravietuire. asta e capitalismul intors la anii de criza cind in Chicago se omorau cu bitele. chiar nu-i gluma si sper sa gresesc mult.
  1
  8
  Raportează
 • postat de unu
  Marți, 19 Noiembrie 2013 17:31
  82.137.11.***
  ne mai minunam de ce toti prostii au diplome si te omoara cu bmw cumparat de mamica.
  0
  30
  Raportează
 • postat de unu
  Marți, 19 Noiembrie 2013 17:29
  82.137.11.***
  DAR elevii care insulta un cadru didactic, auxilian, administrativ ce patesc? Un mucos de 13 ani sa isi bage si sa scoata din gura unei profesoare de 24 de ani, care este pedeapsa ? cum am mai spus, avem doar drepturi, obligatii nu. apoi ne intrebam de ce au unii asa mult tupeu.
  Dupa fapta si raspalata, cum ramane cu proverbul asta?
  1
  37
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.