Excelenţa sa de la CNVA: Ioana Mincu – prima ambasadoare dată de Galaţi
Foto: Ioana Mincu, alături de Excelenţa sa Ambasadorul Irlandei şi de diriginta sa Diana Cătălina Popa

Excelenţa sa de la CNVA: Ioana Mincu – prima ambasadoare dată de Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În cadrul proiectului „Ziua Ştafetei – Acum tu decizi!”, timp de două zile destinele Ambasadei Irlandei au fost conduse de o elevă de la CNVA


Deşi are doar 15 ani şi este elevă în clasa a X-a la CNVA, Ioana Mincu a ţinut în mână, timp de două zile, destinele Ambasadei Irlandei în România. Au fost două zile pe care Ioana nu le va uita niciodată, două zile care şi-au pus amprenta asupra devenirii ei.

„Trebuie să recunosc că miercuri dimineaţă, înainte de ajunge la ambasadă, aveam foarte mari emoţii. Mă aşteptam să găsesc un loc mare, cu mulţi oameni mai mult sau mai puţin prietenoşi, alergând agitaţi dintr-o parte în alta. În schimb, am fost primită într-un spaţiu extrem de primitor, unde se aflau câţiva oameni cu zâmbete sincere şi încurajatoare care mi-au risipit pe loc grijile. Am învăţat lucruri care-mi vor prinde bine toată viaţa, pe care nu le achiziţionezi la orele obişnuite de curs. Am descoperit că pot să ţintesc mult mai sus şi că, dacă îmi doresc ceva cu adevărat, am resurse să-mi duc la îndeplinire dorinţa. Îmi doresc foarte mult să devin medic veterinar, pentru că-mi plac enorm animalele, dar după această experienţă voi lua în considerare şi alte posibile meserii”, povesteşte Ioana.

Ambasadorul adevărat a intrat în joc

Profesoara Diana Cătălina Popa, diriginta fetei şi coordonatoarea proiectului „Ziua ştafetei - Acum eu decid!”, este cea care a însoţit-o la Ambasada Irlandei. „Ne-au impresionat prin naturaleţea şi comportamentul firesc. Ne-au tratat ca pe nişte egali, a fost extraordinar faptul că Excelenţa Sa Domnul Gerard Corr a intrat în acest joc şi a lăsat-o pe Ioana la birou, domnia sa ocupând timp de două zile o canapea. Am plecat la drum, în această experienţă, cu o Ioana care abia a scos zece vorbe şi m-am întors cu o tânără care a căpătat o mare încredere în forţele proprii, care nu mai termina să discute cu încântare despre tot ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti”.

„O experienţă care a transformat-o complet”

Ioana a impresionat staff-ul Ambasadei prin uşurinţa cu care s-a exprimat în engleză în toate ocaziile, fie la vizita pe care a făcut-o la asociaţia „Fecioara Maria a Milostivirii în România”, un ONG fondat de Rose Carmel, o doamnă minunată venită din Irlanda în România pentru a ajuta oamenii nevoiaşi, fie în timpul mesei de prânz servită în timpul întâlnirii cu subcomitetul IRN (Irish Romanian Network) unde s-au discutat detaliile paradei de Sfântul Patrick ce va avea loc, în martie, în Bucureşti. Ambasadorul Irlandei a investit-o inclusiv cu sarcina de a fi gazda recepţiei oferită la reşedinţa sa, când Ioana Mincu a trebuit să-i întâmpine pe toţi cei care fac parte din proiectul economic al organizaţiei Enterprise Ireland.

„A fost emoţionant să văd cum Ioana şi-a ţinut discursul în calitate de ambasador, într-o engleză perfectă. Dar cel mai mult a fost de apreciat ţinuta serioasă şi verticală pe care a avut-o pe parcursul întregii seri, în condiţiile în care nu toţi invitaţii au intrat la fel de frumos în jocul nostru şi s-au amuzat atunci când Ioana le-a urat bun venit la reşedinţa ei”, mai spune profesoara Cătălina Diana Popa, accentuând faptul că experienţa trăită la Ambasada  Irlandei a transformat-o complet pe Ioana, dintr-o fată emotivă, într-o tânără care se poate descurca cu uşurinţă în situaţii limită. 

Recompensă pentru un copil deosebit

Profesoara susţine că nu este doar o pură întâmplare faptul că Ioana a fost selectată pentru a îndeplini această funcţie în cadrul proiectului: „Alegerea ei a fost ca o recompensă. Este un copil deosebit de ambiţios şi serios. Ea locuieşte în Braniştea şi din clasa I face naveta la Galaţi, lucru deloc uşor. Cu toate acestea nu a lipsit niciodată de la şcoală, chiar şi pe zăpezile acelea mari de anul trecut, elevii din oraş au întârziat, dar Ioana, care a fost nevoită să parcurgă o anumită distanţă chiar şi pe jos, a ajuns la timp. Nu mai vorbim de rezultatele bune la învăţătură pe care le are”.

 

Citit 7500 ori Ultima modificare Marți, 26 Noiembrie 2013 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.