Fondul şcolii, între legalitate şi ilegalitate. Profesorii nu mai au voie să cumpere auxiliare

Fondul şcolii, între legalitate şi ilegalitate. Profesorii nu mai au voie să cumpere auxiliare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu e treaba şcolilor să se ocupe de colectarea banilor de la părinţi”, susţine inspectoarea Laura Marin * Auxiliarele pot fi doar propuse de către cadrele didactice


În condiţiile în care lipsa cronică de finanţare e o caracteristică generală şi constantă a învăţământului românesc de după decembrie ’89, a vorbi despre interzicerea fondului şcolii e un act clar de fariseism. Sunt însă cazuri în care de multe ori se depăşeşte măsura, iar sumele solicitate de unii dascăli sunt foarte mari.

„Ilegal este ca şcoala să se implice în vreun fel să adune aceşti bani. Asociaţiile de părinţi pot propune să se strângă bani, pot dona şcolii diferite obiecte, cum ar fi calculatoare sau imprimante, dacă doresc, dar acele obiecte trebuie trecute în inventarul şcolii, nu donate educatoarei, învăţătorului sau profesorului. Nu e treaba şcolilor să se ocupe de colectarea banilor de la părinţi”, declară inspectoarea generală Laura Marin.

Aceasta susţine că, la sfârşitul săptămânii trecute, pe fondul scandalului generat de învăţătoarea din Bucureşti acuzată că solicita şpagă, ministrul Remus Pricopie le-a cerut inspectorilor generali din toată ţara să organizeze şedinţe cu directorii tuturor unităţilor de învăţământ, în cadrul cărora să explice că a colecta şi administra bani de la părinţi este o practică ilegală. Inspectoarea generală susţine că a făcut destul de des astfel de şedinţe cu directorii. Laura Marin precizează că, deşi nu există temei legal prin care să se interzică părinţilor să strângă bani pentru şcoală sau să facă donaţii, este interzisă orice formă de constrângere. Nimeni nu trebuie să dea bani, dacă nu vrea.

Dascălilor li se interzice să achiziţioneze caiete speciale

Inspectoarea generală Laura Marin susţine că ministrul Pricopie a insistat şi pe faptul că le este interzis cadrelor didactice să adune bani pentru auxiliarele pe care le folosesc la clasă. „Asta nu înseamnă că nu au voie să folosească auxiliarele. Profesorii pot recomanda anumite auxiliare, dar nu au voie să strângă bani şi nici să le achiziţioneze. E treaba părinţilor dacă vor ca fiii lor să lucreze după astfel de auxiliare. De asemenea, părinţii nu pot fi obligaţi de profesori să achiziţioneze aceste auxiliare”, mai spune inspectoarea generală.

Decizia a pornit de la faptul că sunt părinţi care se plâng de faptul că, deşi învăţământul este gratuit, li se solicită an de an diverse sume pentru aceste auxiliare. Cadrele didactice susţin că auxiliarele sunt comandate în interesul copiilor, având în vedere că manualele actuale sunt învechite şi nu mai respectă programele, dar părinţii nemulţumiţi îi acuză pe profesori că şi-ar lua comisioane de la diverse edituri.

„E adevărat că editurile fac reduceri, atunci când cumperi mai multe caiete speciale, dar eu am folosit întotdeauna acest bonus pentru achiziţionarea altor auxiliare. Este cel mai uşor să lucrezi doar cu manualul, să nu-ţi baţi capul cu altceva. Nu pentru noi le cumpărăm. Iar faptul că unii elevi vor avea, iar alţii nu vor avea caiete speciale nu va fi deloc corect. Nu vei putea lucra unitar cu toată clasa şi nici teme pentru acasă nu vei putea da. Ori îşi cumpără toţi, ori nu mai luăm deloc. Părinţii care vor să lucreze în plus, să-şi cumpere singuri acasă”, ne-a spus supărată o învăţătoare.

Citit 10994 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2014 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.