Fondul şcolii, între legalitate şi ilegalitate. Profesorii nu mai au voie să cumpere auxiliare

Fondul şcolii, între legalitate şi ilegalitate. Profesorii nu mai au voie să cumpere auxiliare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu e treaba şcolilor să se ocupe de colectarea banilor de la părinţi”, susţine inspectoarea Laura Marin * Auxiliarele pot fi doar propuse de către cadrele didactice


În condiţiile în care lipsa cronică de finanţare e o caracteristică generală şi constantă a învăţământului românesc de după decembrie ’89, a vorbi despre interzicerea fondului şcolii e un act clar de fariseism. Sunt însă cazuri în care de multe ori se depăşeşte măsura, iar sumele solicitate de unii dascăli sunt foarte mari.
„Ilegal este ca şcoala să se implice în vreun fel să adune aceşti bani. Asociaţiile de părinţi pot propune să se strângă bani, pot dona şcolii diferite obiecte, cum ar fi calculatoare sau imprimante, dacă doresc, dar acele obiecte trebuie trecute în inventarul şcolii, nu donate educatoarei, învăţătorului sau profesorului. Nu e treaba şcolilor să se ocupe de colectarea banilor de la părinţi”, declară inspectoarea generală Laura Marin.
Aceasta susţine că, la sfârşitul săptămânii trecute, pe fondul scandalului generat de învăţătoarea din Bucureşti acuzată că solicita şpagă, ministrul Remus Pricopie le-a cerut inspectorilor generali din toată ţara să organizeze şedinţe cu directorii tuturor unităţilor de învăţământ, în cadrul cărora să explice că a colecta şi administra bani de la părinţi este o practică ilegală. Inspectoarea generală susţine că a făcut destul de des astfel de şedinţe cu directorii. Laura Marin precizează că, deşi nu există temei legal prin care să se interzică părinţilor să strângă bani pentru şcoală sau să facă donaţii, este interzisă orice formă de constrângere. Nimeni nu trebuie să dea bani, dacă nu vrea.

Dascălilor li se interzice să achiziţioneze caiete speciale

Inspectoarea generală Laura Marin susţine că ministrul Pricopie a insistat şi pe faptul că le este interzis cadrelor didactice să adune bani pentru auxiliarele pe care le folosesc la clasă. „Asta nu înseamnă că nu au voie să folosească auxiliarele. Profesorii pot recomanda anumite auxiliare, dar nu au voie să strângă bani şi nici să le achiziţioneze. E treaba părinţilor dacă vor ca fiii lor să lucreze după astfel de auxiliare. De asemenea, părinţii nu pot fi obligaţi de profesori să achiziţioneze aceste auxiliare”, mai spune inspectoarea generală.
Decizia a pornit de la faptul că sunt părinţi care se plâng de faptul că, deşi învăţământul este gratuit, li se solicită an de an diverse sume pentru aceste auxiliare. Cadrele didactice susţin că auxiliarele sunt comandate în interesul copiilor, având în vedere că manualele actuale sunt învechite şi nu mai respectă programele, dar părinţii nemulţumiţi îi acuză pe profesori că şi-ar lua comisioane de la diverse edituri.
„E adevărat că editurile fac reduceri, atunci când cumperi mai multe caiete speciale, dar eu am folosit întotdeauna acest bonus pentru achiziţionarea altor auxiliare. Este cel mai uşor să lucrezi doar cu manualul, să nu-ţi baţi capul cu altceva. Nu pentru noi le cumpărăm. Iar faptul că unii elevi vor avea, iar alţii nu vor avea caiete speciale nu va fi deloc corect. Nu vei putea lucra unitar cu toată clasa şi nici teme pentru acasă nu vei putea da. Ori îşi cumpără toţi, ori nu mai luăm deloc. Părinţii care vor să lucreze în plus, să-şi cumpere singuri acasă”, ne-a spus supărată o învăţătoare.

Citit 10660 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2014 17:51

35 comentarii

 • postat de SPAGARITA DIN EDUCATIE
  Joi, 23 Ianuarie 2014 15:17
  79.116.99.***
  Este in regula! Nimic mai fain! NU MAI LUCRAM DUPA CULEGERI LA ORE! Minunat! Dar dupa fise pe care elevi vor fi nevoiti sa le traga la xerox ora de ora spre a-si face temele si spre a lucra temeinic...putem lucra?
  Cred ca da! Ca doar nu mai bagam noi niciun ban in buzunar ci DOAR vor scoate parintii nu? Sau rezolva dl.ministru si va da fonduri pentru xerox?????????????????????????? Sa dea Dzeu! Nu ar fi rau! Asa ca...scoateti fisele dragi colegi si ora de ora lucrati dupa ele...!(si in clasa si pentru tema!!!).Si inca ceva...CONDOLEANTE ,STIMATE EDITURI!!! O SPAGARITA din EDUCATIE
  2
  3
  Raportează
 • postat de Lennon
  Duminică, 19 Ianuarie 2014 21:30
  5.13.241.***
  Am citit că primarul din Vaslui vrea să destituie directori de şcoala dacă strâng bani de la părinţi. De cand primarul are dreptul sa destituie directorii de scoli? Legea e alta. Şi aşa directorii sunt numiţi în afara legii, ei fiind numiţi de Inspectoratele şcolare şi nu aleşi de catre consiliul de administratie, asa cum prevede legea.
  Cat despre şpagă, "dacă nimeni nu dă şpagă, nimeni nu ia şpagă!"
  Lucrurile trebuie aşezate în felul următor:
  1. se cer bani pentru întretinerea scolii, pentru că primăria are nişte contabili foarte economi care nu au niciodată bani pentru şcoli, spitale, biblioteci, instituţii de cultură etc.
  2. se cer bani pentru consumabile;
  3. se cer bani pentru auxiliare;
  4. se dau bani (observaţi nuanţa) pentru cadouri, în funcţie de fiţele pe care le are (cere) şcoala respectivă. La o şcoală de cartier sau de ţară nu se pune problema de cine ştie ce cadouri.
  La toate mitingurile sau grevele noastre s-au pus aceste probleme. Cine ne-a ascultat? Mă simt umilit să cer ajutorul părinţilor, dar fără acest ajutor nu m-aş putea descurca. Problema însă trebuie pusă cu mult tact şi diplomaţie pentru a obţine ceea ce doreşti. Nu aşa cum s-a făcut la Şcoala 10 din Bucureşti. Aceasta era o şcoala de fiţe, cu profesori de fiţe, cu directori de fiţe, cu gardieni, femei de serviciu de fiţe şi, nu în ultimul rând, cu elevi de fiţe... Poate e mai bine că s-a întâmplat aşa... Poate acum vor ieşi multe lucruri la lumină, în special subfinanţarea învăţământului. Într-un fel sau altul, părinţii au contribuit la această finanţare suplinind o parte din banii care trebuiau să vină de la stat.
  Celor care ne vorbesc de rău... multă sănătate şi minte! Să nu uite că şi părinţii lor au procedat la fel pe când erau ei elevi.
  Faceţi legi împotriva celor care vă învaţă! Numai aşa va creşte PIB-ul pe capul vostru de locuitor(i), de nu-l veţi mai putea duce.
  2
  11
  Raportează
 • postat de Ana List
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 21:02
  89.137.139.***
  Domnule cu IP: 95.83.253.222, dar cu IQ-ul cum stai? Sau nu ai călcat niciodată într-o instituţie şcolară? "creta, eventual hartie igienica la wc si asta-i tot!"?!? D-ta nu ai auzit (măcar) că în şcoli se mai consumă şi apă şi agent termic şi curent electric şi birotică şi detergenţi şi mături/aspiratoare/mopuri si reparaţii şi şi şi.......? Privind activitatea sindicală, dacă n-ai simţuri să percepi, las-o baltă. Dacă s-a ajuns la mitinguri, marşuri, pichetări, greve de avertisment (care au fost şi în octombrie-noiembrie 2013) au fost tocmai pentru că cei care guvernează nu aud şi nu văd nimic atunci când se negociază. Dar, domnule, ceea ce e absurd este că nici nu e nevoie de negociere. Există o Lege care prevede 6% din PIB pentru educatie (Legea nr. 1/2011). S-au acordat: 2,5% în 2011, 2,6% în 2012, 2,8% în 2013, 3,2% în 2014. Dacă s-ar respecta Legea nu ar fi nevoie nici de negocieri şi nici de ieşiri în stradă. Dacă nu se respectă Legea, nu înseamnă că peştele de la cap s-a împuţit? Sau d-ta ai comentat numai aşa, să iei apărarea celor care se află în capul societăţii?
  1
  14
  Raportează
 • postat de Stop extorcarii!!
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 13:41
  95.83.253.***
  Ia mai terminati cu faza asta ca nu aveti bani de creta si gardian! Daca primiti 1000Ron/ luna buget ptr cheltuieli generale, luati intai creta, eventual hartie igienica la wc si asta-i tot! Evident, de gardian NU aveti, deci NU primiti nici un asemenea angajat pe langa scoala! Sindicatele voastre sa va negocieze salarii mai mari (%pib, ca sa va permiteti rate la case, masini, ca cei care lucreaza in domeniul privat), va priveste! NU-i treaba parintilor sa va negocieze salariile, sau sa protesteze in fata Min. Educatiei ptr schimbari legislative care privesc angajatorul domniilor voastre! Cersitul de bani, sub diferite forme, cat elevul este pus sub presiune fizica/psihica/emotionala, se numeste EXTORCARE! Asteptam primele inscenari in sensul asta!Invatamantul este gratuit in Romania!
  12
  8
  Raportează
 • postat de Alexx
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 10:18
  92.80.148.***
  Dacă:
  -ar exista o evidenţă clară a banilor strânşi de la părinţi;
  -banii ar fi cheltuiţi cu chibzuinţă, acordând prioritate instruirii şi educării elevilor, apoi împopoţonării localului;
  -s-ar renunţa la supraîncărcarea elevilor (şi din partea cadrelor didactice şi din partea familiilor unor elevi), mulţi părinţi apreciind calitatea cadrului didactic doar proporţional cu nr. de pagini scrise;
  - în ministerul de resort, în rândul managerilor şcolari n-ar mai fi colecţionaţi toţi lipitorii de afişe;
  -orice material auxiliar ar fi întâi analizat de o echipă de adevăraţi oameni ai educaţiei;
  -ar fi un front comun părinţi-cadre didactice împotriva clanurilor mafiote (cu esenţă sau susţinere politică) care devalizează fondurile învăţământului şi distrug orice calitate a personalului didactic (a se vedea calitatea multor unităţi "făcătoare" de cadre didactice....
  am putea vorbi de ceea ce este bun sau rău în domeniu. Acum le facem jocul profitorilor.
  1
  4
  Raportează
 • postat de De unde stiti domnule profesor ca nu se aloca ?
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 02:08
  5.13.157.***
  Dar daca se aloca ? Cine poate urmari ce se intampla cu fondurile pe acolo pe "sus " ? In timp ce scolile se doteaza cu mobilier , calculatoare , perdele , etc ...nu de alta , da' ca sa aiba copiii ...cei din varful piramidei isi fac partea leului prin diverse inginerii financiare . Asa cum este capusat orice domeniu , asa e capusat si invatamantul . Mult, putin , cat se aloca , dar si astia sunt cheltuiti fara dorinta de a-i administra bine . Asa ca ar trebui sa inceteze numirile pe criterii politice in Administratie , pentru ca banul sa se cheltuiasca cu simt de raspundere ! Unii cheltuie banul anapoda iar altii ( romanii luati de fraieri ) trebuie sa-l aduca inapoi de acasa .
  3
  4
  Raportează
 • postat de un amarat de profesor
  Vineri, 17 Ianuarie 2014 23:38
  79.116.107.***
  Auxiliarele sunt necesare pentru ca manualele alternative sunt jalnice . Nu prea ai ce invata din ele. Am ajuns sa le regretam pe cele dinainte de '89.
  Fondul clasei a aparut din pricina faptului ca guvernul nu invata cat e 6 % din PIB. Intrebare: daca nu s-ar stange acel amarat de fond al clasei, cu ce ar scrie pe tabla copiii dumneavoastra si din ce fonduri s-ar cumpara hartie si tonner pentru xerox? Ar trebui sa le aduca profesorii de acasa?
  Ce nu intelege nimeni e ca aceste consumabile care se cumpara din banii parintilor ar trebui cumparate din bani publici care NU se aloca pentru invatamant pentru ca unii nu vor.
  3
  13
  Raportează
 • postat de Adriana
  Vineri, 17 Ianuarie 2014 09:18
  89.122.191.***
  La Liceul Pedagogic s-a infiintat Clubul de literatura in care e inscrisa si fata mea, eleva in clasa a VI-a. Pe cat de mare mi-a fost bucuria unei astfel de initiative, pe atat de repede mi-a trecut. Credeam ca li se vor da carti de citit, pentru ca mai apoi sa le comenteze ori sa scrie rezumate etc. - o modalitate extraordinara de a scoate copiii din fata calculatorului si a-i determina sa indrageasca lectura.
  In loc de asa ceva, ii pune sa cumpere carti la pret redus si atat.
  De auxiliare nu mai comentez pentru ca se intreaba in clasa: vreti sa lucram de pe cartea X? Trei copii raspund "da" si se decide cumpararea (probabil au terminat de lucrat de pe auxiliarele cumparate la inceput de an).
  In rest, aproape toti profesorii fiicei mele sunt buni. Recunosc!
  2
  7
  Raportează
 • postat de Un parinte
  Joi, 16 Ianuarie 2014 22:24
  79.116.106.***
  0
  2
  Raportează
 • postat de vileta
  Joi, 16 Ianuarie 2014 15:42
  81.12.149.***
  Nu se mai uita nimeni la minister pe manualele de azi ? In manuale sunt doar exercitii si nici-o explicatie clara. Nu mai vorbesc de grafica. Nu exista decat o concluzie, mai putine explicatii in carti mai multe pregatiri la diverse materii
  0
  8
  Raportează
 • postat de supravietuitorul didactic
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 19:40
  5.13.185.***
  Si totul de la sintagma ,,invatamantul gratuit din Romania".......................Compromisuri,compromisuri...........
  0
  4
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 13:50
  89.137.226.***
  Atunci, Merlin, cartile pe fata, posteaza sub numele adevarat si lupta cu superiorii tai si cu cei ce controleaza sistemul. Noi, parintii, cu tot cu "copii nostri" nu ne putem ridica la nivelul dascalilor. Postam sub acoperirea pseudonimelor caci altfel riscam sa ne alegem toti cu corigente. Dar voi, de ce va ascundeti? De ironia propriilor elevi?
  Va aratati surprinsi de fenomen? OK. E normal sa nu doriti a recunoaste. Dar sa-i cautati justificari...e tragic. Da, asa e.
  Statul e de vina. Dar toti facem parte din stat. Iar noi parintii vrem sa se schimbe sistemul cu tot cu cei care il sustin, fie dascali fie parinti.
  Va doresc verticalitate. 85% la suta din populatie traieste cu salarii mici. Asta nu justifica tragerea de foloase pe spatele altora. Nici alte smecherii ieftine din spatele puterii conferite de pozitia de la catedra.
  3
  7
  Raportează
 • postat de Un parinte
  Miercuri, 15 Ianuarie 2014 10:22
  5.13.129.***
  Scandalul acesta si atacurile indreptate asupra profesorilor ascund de fapt altceva. E vorba de manipularea opiniei publice. Se incearca distragerea atentiei de la problemele invatamantului, de la problemele cadrelor didactice, pentru a indrepta furia cetatenilor asupra lor, evitand astfel canalizarea furiei spre guvernanti, recte Ministerul Educatiei. Principala problema este subfinantarea scolilor.Punct. Trebuie sa intelegem ca fara banii colectati pentru copii, clasele in care invata ar arata deplorabil, iar materialele didactice ar lipsi. Observ ca nimeni nu si-a consumat energia scriind articole in care sa fie aratati cu degetul principalii vinovati - guvernantii de dupa 1990, astfel indreptand atentia si furia opiniei publice asupra celor ce au puterea dar nu si vointa de a schimba aceasta stare de fapt. Facand putin fortat o comparatie, ganditi-va ca profesorul lucreaza, ca si un croitor, cu materialul clientului, arta amandorura fiind sa obtina un produs bun si dintr-un material prost. Din pacate, materialul prost il gasim din abundenta si intr-o parte si in cealalta. Asa ca, macar scule de calitate sa avem si sa incercam sa croim ceva de calitate. iar cum bani de scule nu vin de la buget, ne descurcam cum putem. Noi ca parinti ce dorim copii educati, ei ca profesori ce vor sa-si faca treaba bine.Ca o incheiere , deranjati de banii stransi si nu de faptul ca ei nu sant alocati de la buget pare-se ca sant cei ce nu pun prea mare pret pe educatie.
  2
  20
  Raportează
 • postat de Merlin
  Marți, 14 Ianuarie 2014 22:20
  5.13.193.***
  Pentru "EU"

  .. tocmai pentru ca sunt dascal nu am nici leasing la masina si nici la vila, pentru ca nu imi permit! Abia platesc rata la apartament si acesta luat cu ajutorul primei case si al parintilor care si-au psu salariul la calculul imprumutului. Si rata o platesc dupa ce mai adaug aproape jumatate din banii castigati de sotia mea ca angajata la o firma privata. De restul, 400 ron, platesc taxe, cumpar mancare, transport si imi cresc copilul de 2 ani si 3 luni. Multumit Domnule/Doamna "EU"?

  Sunt curios cat timp mai pot da maximul de randament ca si cadru didactic in conditiile astea, pentru ca doar in ultimii doi ani poadoaba capilara s-a facut jumi-juma alb.negru, datorita implicarii inexistente a parintilor elevilor la care sunt diriginte, datorita faptului ca asteptati ca noi sa-i luam de gat pe ai de au terminat sistemul de invatamant, sistem care se aplica copiilor dvs. Dar ce conteaza cand e mai usor sa ne aruncam impotenta personala pe capul profesorilor (si ma refer aici la cei care sunt dascali cu adevarat) si asteptam ca altii sa faca datoria noastra de parinte!

  P.S. -si nu puneti placa ca' Daca nu-ti convine - pleaca din sistem" .. daca vor pleca toti dascalii adevarati, cine va mai avea grija sa va creasca si educe copiii dvs? Acei care fac ce a facut doamna respectiva? Acele cadre didactice care fac ce fac doar sa va duceti cu copii la pregatire?
  1
  21
  Raportează
 • postat de @sdfsfs
  Marți, 14 Ianuarie 2014 20:59
  5.13.129.***
  Dumneavostra vedeti eronal lucrurile. In dorinta de sari in apararea preotilor ai omis (voit sau nu) urmatoarele: 1) preotii primesc salariu de la stat. 2) Tot de la stat se primesc inca bani sub forma de compensatii pentru padurile confiscate bisericii pe vremea lui cuza O.o. Asa deci cu biserica fiind institutie non-guvernamentala. Apoi problema ridicata de JAG e alta : popii sunt printre cei mai mari evazionisti. De ce ? Poi asa cum nici un profesor nu taie chitanta la pregatiri asa si popii nu taie chitanta la nimic/ la nici un ban incasat si slava domnului ca incaseaza. Daca ar fi si ei luati la bani marunti de fisc sa vezi atunci crestere in buget.....
  2
  11
  Raportează
 • postat de mv
  Marți, 14 Ianuarie 2014 19:29
  95.76.105.***
  Dau bani deoarece vreau pentru copilul meu o sală de clasă curată, decorată frumos, îmbietoare, caldă. Vreau un scaun comod și un pupitru nou, nu cu toate organele sexuale desenate de toti copiii frustrați, pe ele. Vreau să-i fie bine copilului meu. Stă la școală cu profesorii mai mult decât stă cu mine. Vreau caiete deosebite, vreau auxiliare atractive pe care să lucreze copilul meu, în timp ce profesorul își pierde timpul să integreze un retardat, care toată viața va trăi din ajutor social. Învățământ inclusiv, de! Vreau să dau bani la pregătire suplimentară pentru copilul meu, pentru a putea parcurge toate etape vieții lui de elev și student, să poată sta și în club ca un adolescent normal dar să aibă și un loc de muncă decent, astfel să poată achita dări la stat din care să fie plătită și pensia mea, și ajutorul social pentru cei care văd astăzi școala DOAR adăpost de arștă, ger și ploaie. Vreau să dau banii pe care statul nu-i dă, vreau profesori dispuși să facă serbări școlare, să-l ducă la spectacolele la care eu nu am timp,
  să-l ducă pe copilul meu în tabără, să-l facă să fie vesel. Nu mă interesează dacă e trecut sau nu în inventar leptopul, imprimanta sau retroproiectorul. Durata lor de viață, folosite zilnic, nu e mai mare de 5 ani. Vreau să le aibă profesorul pe catedră să le poată accesa în fiecare minut. Nu vreau o huidumă de 2 m pătrați la ușa clasei.
  15
  32
  Raportează
 • postat de QUO VADIS
  Marți, 14 Ianuarie 2014 17:18
  151.65.51.***
  Romanul nu numai ca s-a nascut poet,dar el s-a nascut si priceput la toate:chiar si moasa comunala .Asa s-a ajuns ca ciobanii sa faca ochii 'roata' la scaunul prezidential, hotii si borfasii sa practice avocatura,si exemplele pot continua.Ceea ce voiam sa exprim era faptul ca toate aceste paradoxuri coroborate cu spiritul balcanic (la moda)duc la exacerbarea dorintei de capatuire prin diferite mijloace ortodoxe sau mai putin.Dupa mine ciobanul trebuie sa ramana cioban,femeia de serviciu -femeie de serviciu,invatatoarea -invatatoare,adica fiecare sa incerce sa-si faca ,meseria in domeniul in care are pregatire,si se pricepe mai mult sau mai putin bine,Altfel ,rezultatul se cunoaste si evident nu place celui in cauza :ajunge sa fie in afara legii ,intr-un fel,motivat.
  3
  7
  Raportează
 • postat de gigi
  Marți, 14 Ianuarie 2014 17:13
  86.148.70.***
  In occident nici nu prea am vazut manuale... Exista o programa scolara si fiecare scoala sau poate chiar consiliu local isi decide sursa didactica, dar nu-si bat parintii capul cu asa ceva ba e chiar o aversiune fata de implicarea parintilor in probleme de felul asta, ceea ce nu mi se pare corect pentru ca nu poti sa-ti ajuti copilul daca nu stii ce se face in scoala, dar la urma urmei sistemul de stat e acelasi pentru toti. Cat despre caiete speciale nici vorba desi sunt pline librariile de ele, e treaba fiecarui parinte sa le cumpere daca vrea. Si oricum nu conteaza ce stii ci pe cine stii! Absolventii de scoli particulare au pretentii mai mari pentru ca au investit parintii banii mai multi in sistem, dar din cauza concurentei, acest lucru conteaza din ce in ce mai putin. Mai e alternativa lectiilor particulare, o varianta costisitoare si fara garantii prea mari, desigur cu cat investitia e mai mare si rezultatul e mai bun.
  Finalmente, batalia pentru locurile de munca care sunt din ce in ce mai putine, e acerba si dupa cum se vede un rezultat bun la scoala nu inseamna mare lucru - teoria ca teoria dar practica ne omoara!
  @ miki De-ar fi elevii "docenti" macar la ce e in manual, ar fi o realizare; pe baza asta s-ar putea construi ceva. Sa fim sinceri, faceam pe vremuri meditatii, probleme din culegeri, dar era mai mult un exercitiu de rutina si memorie nu prea ni se explica de ce. Vrem doar sa fim buni la teorie? Ce-am rezolvat cu asta?

  Povestea cu salariile profesorilor ma lasa rece atat timp cat sunt oameni si mai saraci sau fara serviciu. Ca profesor ai macar un salariu regulat, un statut in societate si o pensie. Sa mai zic si de vacante? Sigur ca sunt probleme in sistemul de invatamant care a devenit din ce in ce mai stufos si apasator, dar parintii desi au parghii nu prea stiu cum si ce sa ceara de la guvernanti. In general parintii vor profesori buni cu talent didactic si seriozitate, profesori care sunt lasati sa predea. Asta-i teoria. In realitate ai de a face cu "meandrele concretului" si asta te doboara! Imbogatitii revolutiei nu sunt norma societatii si nu la ei trebuie sa ne uitam ca la un model de urmat. Nu ei vor fi viitorii inventatori ai lumii. Pe ei ii gasesti la baruri de fite.
  5
  9
  Raportează
 • postat de pentru fsfsfs de la JAG
  Marți, 14 Ianuarie 2014 16:26
  5.13.237.***
  Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu 180 de voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă" şi 11 abţineri, proiectul de modificare a Legii nr.142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, potrivit căruia cuantumul salariului personalului clerical care nu deţine statut de demnitate publică este majorat cu 10%, iar sprijinul acordat preoţilor din mediul rural cu 25%.
  Deputaţii au mărit şi indemnizaţiile primite de personalul din conducerea cultelor asimilate funcţiilor de demnitate publică, prin corelarea sumelor propuse de Senat cu prevederile OUG 10/2008, care prevede o majorare a indemnizaţiilor cu 4,5%.
  Astfel, Patriarhul Daniel va încasa, după intrarea în vigoare a prevederilor acestui proiect votat de deputaţi, o indemnizaţie în valoare de 8.357 de lei, un arhiepiscop ajutor sau un mitropolit - 7.698 de lei, un arhiepiscop sau un şef de cult - 7.244 de lei, un episcop - 6.629 de lei, un episcop vicar sau un arhiereu-vicar - 6.342 de lei.STII CAT IA BASELU????
  5
  9
  Raportează
 • postat de Alina
  Marți, 14 Ianuarie 2014 14:42
  5.13.206.***
  Este o realitate ca se cer bani la scoala ,nu e o noutate .Dar ce se intampla cand parintele nu are posibilitatea sa plateasca?Va spun eu e umilit de ceilalti parinti care nu inteleg ca o familie nu poate sa dea la scoala 200-300 lei pt diverse: perdele, draperii, auxiliare , dictionare, imprimanta pt clasa ,fondul clasei si fondul scolii ,nu am luat in calcul banii pt. cadouri...
  Sunt vinovati si unii dascali dar si majoritatea parintilor care considera ca dand bani copilul lor va fi mai bine educat...
  Invatatorii sunt platiti sa ne invete copiii asa cum si noi mergem la servici si suntem platiti pentru asta.
  Concluzia mea e ca daca esti sarac (parintii salariati) nu poti sa inveti...nu are cine sa te invete daca nu ai bani...scoala e doar cu numele gratuita.
  Nu e de mirare ca generatiile de copii au mari lacune ...comit greseli gramaticale inadmisibile, ce oameni formam pt societate, cine va sustine Romania?
  Problema invatamantului romanesc e ca a fost abandonat de toate guvernele, pe nimeni nu intereseaza viitorul ...
  7
  17
  Raportează
 • postat de unu care stie multe
  Marți, 14 Ianuarie 2014 14:31
  213.233.84.***
  Domn' profesor ne lasati. Nu trebuie bagati toti in aceiasi oala dar dvs nu faceti parte cu siguranta din ce ati pavestitit. Se pare ca sunteti profesor de ronana...... Mama meditatii cate 6 minim elevi. Eeeee parca artful suna, nu? Mai bine apucativade scris o carte pentru ca talent aveti
  13
  3
  Raportează
 • postat de Vivat Inchiziția
  Marți, 14 Ianuarie 2014 14:17
  5.13.199.***
  Un profesor din Galați doarme în canalizare și vine în vizită un elev.
  -Dom profesor,dar de ce stați aici?
  -Păi au oprit ăștia căldura la asociație că nu au plătit unii și stau aici să mă încălzesc la o țeavă.
  -Păi n-aveți bani să vă puneți centrală,că doar aveți salarii mari,de 1000 ron?
  -N-ai mă tu treabă,Banii ăștia îi dau pe toți pe rata de la apartament.
  -Păi și bani de mâncare,de cărți???
  -Păi când nu stau în canalizare stau la container și fac rost de mâncare,haine,una-alta.
  -Dom profesor,îmi place de dv. că sunteți cinstit....Luați totuși un ban de-aici să vă luați o hârtie igienică.
  -Băi,ești nebun,să mă aresteze poliția că iau bani de la elevi!!!?Dacă ajung la pârnaie????
  -Păi e mai bine acolo,că aveți cazare gratuit,mâncare gratuit....
  -Da,dar au oprit și acolo căldura și mai bine rămân aici să nu-mi ocupe ceilalți profesori catedra....pardon,țeava.
  8
  21
  Raportează
 • postat de eu
  Marți, 14 Ianuarie 2014 13:23
  89.137.226.***
  Fondul clasei ajunge la diriginti. Sa fie clar. Anumite "mamicute" sunt de aceeasi parte cu dirigintii, pentru a cumpara privilegii pentru copiii lor. In general profesorilor le convine un sistem de invatamant bazat pe pregatiri in particular.
  Cand esti sarac nu umbli in masini de lux si stai in vile.
  Merlin, o lege buna si putin mai multa atentie din partea organelor, te-ar lasa fara rata de leasing la masina si rata pentru vila. Pentru ca esti cadru didactic. Cu ministerul de resort sa lupti tu daca nu-ti convin conditiile de lucru.
  Sau pleaca. Inca se mai culeg capsuni in Spania. Nu baga mana in buzunarul copiilor.
  18
  13
  Raportează
 • postat de sdfsfs
  Marți, 14 Ianuarie 2014 13:13
  86.124.200.***
  Pui problema, domnule JAG, într-un mod cumplit de fals.
  Bisericile sunt organizaţii non-gvernamentale care se autofinanţeaza. Juridic vorbind sunt entităţi PRIVATE.
  Cu profesorii e o alta poveste. Fac parte dintr-un sistem PUBLIC, finanţat din bani publici si supus unor rigori legale care nu se aplică în cazul entităţilor de drept privat.
  21
  7
  Raportează
 • postat de JAG
  Marți, 14 Ianuarie 2014 12:55
  5.13.237.***
  Eu am o mare dilema, de ce popi nu sunt cercetati pentru acelasi lucru, mai mult, conditionarea slujbei de .... daca nu platesti, cu sau fara chitanta.
  De ce exista cutia milei????
  De ce nu primesti bon cand cumperi lumanari din biserica, obligatoriu.
  De ce bisericile au garduri? (si cu ce bani au fost cumparate, ?) sa se apere de enoriasi? rectific garduri cu tepi !! sa nu intre sau sa nu iasa enoriasul?
  Pe cand un gard de 3 metri la biblioteca(i) VA Urechia
  Si apropo eu imi faceam temele si la biblioteca mentionata, acum cumparam culegeri...etc/ Gheba exista numai la biblioteca.
  8
  29
  Raportează
 • postat de Slow
  Marți, 14 Ianuarie 2014 11:28
  5.13.137.***
  Multumitii profesoarei spagare.
  9
  6
  Raportează
 • postat de Merlin
  Marți, 14 Ianuarie 2014 10:16
  5.13.138.***
  1. De ani de zile, fondul scolii il strang parintii (consiliul clasei) care il cheltuie cum crede necesar. Toti ceilalti parinti care cotizeaza aiurea si fara forma legala agreata o fac din varii motive si aci e o maaare buba!

  2. Da, cadrele didactice trebuei sa fie un exemplu de umilinta, sa se bata la nesfarsit cu guvernantii si MEC pentru viitorul copiilor vostri, ai nostri, trebuie sa vina cu bani de acasa sa igienizeze localurile scolii, trebuie sa scoata banuti din buzunar pentru a xeroxa fisele de studiu necesare unor discipline pentru ca plozii nu au chef sa scrie ori sa copie de pe tabla textul evaluarilor/testelor, cu alte cuvinte trebuie sa plateasca din salariul lor mizerabil si insuficient pentru a-si educa proprii copii, educatia progeniturilor celorlalti.
  Revine in actualitate juramantul somilor patriei obligatoriu de insusit si practicat de dascalii actuali:

  "Jur cu mana pe buric
  Sa cresc mare si voinic
  Pe-ntuneric si pe frig
  Fara sa consum nimic!"
  8
  24
  Raportează
 • postat de unu
  Marți, 14 Ianuarie 2014 10:14
  82.137.14.***
  Dar de ce sa platim gardieni, pantru ce incaseaza bani politia romana, pentru ce incaseaza bani politia locala, pentru ce incaseaza bani jandarmeria? NU sa ne asigure linistea?
  Sau politia locala incaseaza pentru partid, politia sa fie arbitru, iar jandarmeria sa ne mai traga tot noua o mama de bataie. RUSINE, RUSINE, RUSINE.
  De ce avem nevoie de 5 manuale diferite de istorie? Istoria ROMANIEI nu este toata la fel? Sau sunt 5 istorii diferite?
  Pe timpul comunistilor nu aveam nevoie de caiete speciale, nu aveam 500000 de manuale si totusi se invata carte. Acum avem 700000 de caiete speciale, de manuale dar nu se invata nimic.
  Trezesc copilul la 6 sa fie la 7 la scoala, iar doamna se scuza ca nu poate ajunde decat la 8, pentru ca s-a trezit tarziu ca a fost ziua sotului aseara. SA VA FIE , RUSINE, RUSINE.
  Avem nevoie de after scool, dar la scoala de cel nu-l inveti si-l inveti la after scool?
  DE ce nu-i invatati in clasa si ii invatati la pregatire cate 10, domnilor profesori?
  Sunteti la fel ca mediciii. NU avem cu ce trai, dar de unde ai avut 1.000.000 de euro sa iei tomograf ultimu model?
  La finante se plang functionarii ca au salarii mici de 800, dar cum ai vila la Lepsa? Cum ai casa la VANATORI? Din salariu de 800 lei?
  CINE VREA SA INVETE INVATA SI CU UN SINGUR CAIET TOT ANUL.
  16
  35
  Raportează
 • postat de mamica
  Marți, 14 Ianuarie 2014 09:49
  88.158.19.***
  totul mi se pare o gluma,ca tot se se intampla in aceasta tara condusa de incopetenti,nu este o noutate ca dam bani pentru gardian,bani pentru fondul clasei,bani pentru perdele,bani pentru varuit,bani pentru cadouri,bani pentru manuale auxiliare (care ne-au cocosat si strambat copii carandu-le),scoala s-a transformat intr-un SRL cu mai multi administratori,toste cadrele didactice iau comisioane de peste tot de unde se poate,scoala este locul unde diverse persoane care fac "comert"vand aur si haine in rate,nu va mai ascundeti in scuze si explicatii penibile,un cadru didactic trebuie sa fie un exemplu demn de urmat,din pacate nu mai este cazul.....
  18
  17
  Raportează
 • postat de Camelia
  Marți, 14 Ianuarie 2014 09:47
  89.122.82.***
  Ministerul ar trebui sa faca manuale mult mai complexe,macar notiunile de baza sa fie explicate mai bine.Parerea mea este ca manualele sunt facute in asa fel sa mai fie cumparate si auxiliarele ,ca sincer din ele nu prea ai ce invata.
  1
  25
  Raportează
 • postat de o tara trista
  Marți, 14 Ianuarie 2014 09:04
  5.13.212.***
  Traim intr/o tara care nu/si respecta cultura, istoria si viitorul. Reforma invatamantului bajbaie de 20 de ani, cadrele didactice au salarii de mizerie, politica ne trimite inspectori si directori incapabili si corupti, multi parinti sunt ori indiferenti ori ipocriti urmarind pentru copiii lor diplome cumparate si nu o pregatire scolara de calitate.
  Avem un presedinte care se da exemplu pentru reusita in viata fara sa fie nevoie de multa carte si de singurul prim/ministru plagiator din lume. Si mai este in functie. Pentru cine nu stie, conducatorul de doctorat al lui Victor Ponta a fost Adrian Nastase. Acum se acopera unul pe celalalt.
  Coruptia este mai ales in randul politicienilor, iar spaga din invatamant este la fel de prezenta ca cea din sanatate , justitie sau administratie. Nimic nou sub soare.
  Bani pentru scoala s/au strans si se vor strange. Sunt necesari si este moral ca parintii sa sprijine invatamantul. Doar ca nu cadrele didactice trebuie sa se ocupe de aceste fonduri ci, doar parintii. Nu/i nicio noutate.
  Pentru viitor nu sunt semne ca in invatamant se va schimba ceva. Ca in toata societatea romaneasca.
  9
  23
  Raportează
 • postat de Merlin
  Marți, 14 Ianuarie 2014 08:26
  5.13.138.***
  Dragi parinti!
  Tot ii dati in barba cu cadrele didactice ca fac si dreg, ca cer si iarasi cer! Fiti sinceri cu voi si intrebati-va cand a fost ultima oara cand ati luat atitudine asupra Ministerului Educatiei contra avalansei de manuale alternative care nu numai ca sunt incomplete dar sunt si foarte prost concepute? Cand a fost ultima oara cand ati scuturat ministerul pentru aberatiile schimbate asupra Legii invatamantului, a formelor de examinare si a modului de recunoastere a performantelor scolare? Cand i-ati luat ultima data de jugulara pentru faptul ca reteaza bugetul educatiei si astfel reduc sansele unei educatii corecte, sustinute de materiale didactice necesare unei bune activitati, in locatii igienice normale? Cand ati facut toate astea? Asteptati sa la faca altii pentru voi si mai ales pentru copii vostri? Asteptati mult si bine!
  1
  51
  Raportează
 • postat de mama de scolar
  Marți, 14 Ianuarie 2014 08:15
  193.230.156.***
  Foarte bine .Din 4 in 4 ani se cumparau perdele si alte lucruri pentru clase. O familie isi schimba perdelelel,poate, odata la 10 ani. Ce fac scolile cu atatea pedele ???? Asta este numai un exemplu. Statul sa garanteze invatamantul gratuit asa cum este legal. Nu este de ajuns ca dam o groaza de bani pentru pregatiri???? Cadrelel didactice trebuie sa reanalizeze toate aceste aspecte, apoi vor mai castiga din respect. Ce este rau este ca abia acum inspectoratul invatamantului se sesizeaza, ceea ce inseamna ca practica furtului in scoli era tacit aprobata.
  15
  27
  Raportează
 • postat de miki
  Marți, 14 Ianuarie 2014 07:38
  5.13.139.***
  Pentru a fi bine pregatit nu te poti rezuma la manual. Cu cat ai mai multe surse cu atat ti se deschide orizontul cunoasterii. E adevarat ca implica si banuti, dar rezultatele se vad apoi. Salariile noastre fiind mici devenim carcotasi cand ne depasesc posibilitatile financiare. Copii nostri au nevoie de tot ce e mai bun. Si parintii nostri faceau eforturi la fel.
  20
  22
  Raportează
 • postat de Cam greu revenim la starea de normalitate...
  Marți, 14 Ianuarie 2014 00:36
  5.13.148.***
  Scolile s-au transformat in librarii , este o goana dupa comisioanele incasate pe vanzarea acestor materiale auxiliare , care devin tot mai multe de la an la an ! Elevul sa citeasca si sa stie buchea cartii cum se spune , cine vrea mai mult si e interesat ( pasionat ) nu are decat sa infiinteze cercuri pe scoala la mate , romana , fizica , chimie , etc . Cum erau pe vremuri ... Degeaba te umfli in pene la clasa ,ca lucrezi din culegeri , daca unii elevi nu exceleaza la materia respectiva ! Nu-i mai corect sa nu-i mai chinui pe toti acestia si sa faci mai mult doar cu cei dotati pentru materia respectiva ? He he heee , cercurile scolare erau bune ! Elevii obisnuiti trebuie sa stie ce e scris in manual ! Ceilalti , cei mai isteti , sa se duca la cercurile scolare , unde se pot pregati si pentru olimpiade !
  Apropo , in Ungaria , statul a interzis existenta a mai mult de 2 (doua) variante de manual scolar !
  9
  49
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.