Interviu cu Vasile Ciuchină, directorul CNVA: "E o presiune prea mare pe elevul de astăzi!"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Interviu cu Vasile Ciuchină, directorul CNVA: "E o presiune prea mare pe elevul de astăzi!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

- Sunteţi directorul unui colegiu considerat cel mai bun din Galaţi. Este o misiune grea sau uşoară? De ce?
- Nu este o misiune deloc uşoară. Mi s-a propus să fiu director în 1987, la patru ani după ce venisem la acest liceu. Prima reacţie a fost să refuz, dar totuşi, la insistenţele domnului profesor Emil Dumitrescu, la vârsta de 37 de ani am devenit directorul-adjunct al unei instituţii unde aveam colegi de cancelarie numai profesori iluştri. În 1989, când în majoritatea unităţilor directorii au fost schimbaţi, eu am fost reales adjunct, prin vot secret. Acum este mai complicat. S-au schimbat oamenii. Mai mult de jumătate dintre colegi sunt între 35 şi 45 de ani şi le-aş reproşa, doar unora dintre ei, lipsa de implicare. Găsesc că acest lucru este pe undeva justificat. Înainte de '89, salariile erau mult mai mari, iar acum sunt foarte mici. Totuşi, eu cred că în această carieră vii să faci apostolat. Sunt oameni ca domnul Ursu, doamna Chiţa Popovici, doamna Ioniţă şi alţi profesori din generaţia lor pentru care a fi profesor era un mod de viaţă. Veneau şi sâmbetele şi duminicile la şcoală pentru a-i pregăti pe elevi pentru olimpiade. Sunt şi acum astfel de profesori, dar foarte puţini. Mulţi văd altfel lucrurile.
- Se spune că ISJ este o rampă de lansare pentru profesorii care vin la CNVA. Cât adevăr este în această afirmaţie?
- E adevărat. CNVA era supranumit, încă dinainte de ’89, „Cimitirul elefanţilor”. Până la urmă, e ceva firesc: un inspector de specialitate ar trebui să fie unul dintre cei mai buni la disciplina respectivă. În plus, atunci când apar vacantări de posturi, inspectorii de specialitate află primii. Sunt şi inspectori care şi-au dorit să vină aici şi nu s-a putut. Cred că, de regulă, au ajuns oameni profesionişti.
- Care sunt lucrurile care fac din CNVA un liceu de elită?
- Există trei componente. În primul rând, echipa de profesori este cea care dă nota distinctivă pentru o instituţie. Apoi, elevii de la noi sunt de o calitate aparte, pentru că selecţia este destul de drastică în fiecare an. Elevii sunt un punct foarte important, pot fi profesori foarte buni, dar dacă nu au elevi buni, predică în pustiu. Al treilea aspect este baza materială, care trebuie să fie la anumite standarde. La momentul actual, liceul începe să recupereze din decalajul la care a fost supus de autorităţi.
- Ce planuri aveţi în 2014 în privinţa dotărilor şi a procesului de învăţământ?
- Vom finaliza lucrărilor de înlocuire a tâmplăriei şi de refacere a faţadei, care cred că vor schimba radical înfăţişarea liceului. Ieri am încercat să mai fac nişte demersuri la Primărie, pentru că în interior sunt tencuieli coşcovite, vopsea căzută. Arată ca o şcoală săracă. În perioada când s-a făcut consolidarea au fost nişte probleme. A fost licitaţie internaţională, iar lucrările a fost subcontractate ulterior. Iar fondurile au fost folosite ineficient. Firma lucra cu oameni eliberaţi din penitenciar, care nu prea ştiau meserie, însă puteau fi plătiţi mai puţin. Treaba nu a fost făcută temeinic la finisaje. Aşa că mi s-au promis nişte fonduri pentru rezolvarea acestor probleme. Acum există totuşi o implicare din partea Primăriei, pe care n-am simţit-o în alţi ani. Deşi colegiul nostru este de elită, când s-a pus problema sprijinului financiar, am obţinut promisiuni, dar fonduri nu.
În ceea ce priveşte procesul de învăţământ, aş vrea să introduc o grupă de bilingv germană, pentru că este nevoie de forţă de muncă în Germania. La clasa a V-a B, am câştigat un proiect şi am primit aparatură pentru învăţat fizica în germană. Profesorii Onuţ Atanasiu şi Roxana Gogoaşă predau această disciplină în tandem, fără să fie plătiţi. La olimpiade, anul acesta, CNVA îşi va păstra supremaţia şi va da, cam ca în fiecare an, 75 la sută dintre loturile pentru fazele naţionale.
- Există o problemă generală la licee: absenteismul. Cum a afectat acest fenomen CNVA? Ştiu ca există o clasă care anul trecut unde s-au adunat 1.000 de absenţe, adică 300 pe cap de elev.
- Avem şi aşa ceva. Cele mai multe dintre ele sunt motivate. Dar se ştie că certificatele medicale se obţin cu uşurinţă. Motivele pentru care elevii lipsesc sunt variate. Avem şi chiulangii, dar sunt mai puţini, doi-trei la fiecare clasă. Mai apare însă şi un fenomen de supraîncărcare, pentru că au nişte lucruri de pregătit, o lucrare, o teză. Mai ales la gimnaziu, pentru că ştiu că notele contează la admitere, stau acasă şi se pregătesc. Mai sunt cei care se pregătesc pentru concursuri şi atestate sau pentru olimpiade. În plus, e o presiune prea mare pe elevul din ziua de astăzi. Sunt prea multe discipline, prea multe cerinţe, prea mult li se cere la fiecare disciplină şi în direcţii divergente. Mi-ar fi greu să fiu elev acum, mai ales la CNVA. Ar trebui găsită o modalitate de a reduce din numărul mare de solicitări.
Oi negre sunt peste tot. Am avut şi situaţia neplăcută când, la un restaurant unde intrarea este 30 de lei, elevii noştri s-au cinstit de Sfântul Andrei. Am găsit nişte poze pe Facebook, le-am scos şi le-am afişat prin cancelarie să-i vadă toţi profesorii. Până la urmă, în regulamentul şcolar scrie că este interzis consumul de alcool, nu spune că cei majori au voie. La fel şi cu ţigările. Dar aici şi părinţii sunt vinovaţi, pentru că le dau bani de ţigări şi le permit să fumeze.
- Ce părere aveţi despre fondul clasei? Se poate face învăţământ de elită fără sprijinul părinţilor?
- Inclusiv în SUA, părinţii fac diverse donaţii pentru şcoli. Părinţii sprijină şcoala peste tot în lume. Şi noi avem nevoie de sprijinul lor. De exemplu, gardul liceului l-am făcut cu ajutorul unui părinte care lucra la LTG.  La noi, prin lege, Învăţământul ar trebui să primească 6 la sută din PIB. Şi nu s-a dat niciodată. Politicienii susţin că educaţia este prioritate naţională, dar nu şi când se pune problema să aloce fonduri. De aceea, nu se poate fără sprijinul părinţilor. Noi am cerut însă cu măsură. La noi, costurile au fost printre cele mai mici. Părinţii completează un formular de donaţii benevole. Orientativ, suma a fost de 30 de lei pe semestru. Nu i-am obligat, însă, pe cei care nu au dorit să dea. Sunt şi alţii care au dat mai mult. Deşi se spune că suntem un liceu de fiţe, realitatea este alta. Avem mulţi elevi din familii fără prea mari posibilităţi materiale. În plus, banii colectaţi au fost cheltuiţi în mare parte pe elevii performanţi. Le-am dat elevilor care au plecat la olimpiadele naţionale câte un premiu de 100 de lei. Celor care s-au întors cu premii şi menţiuni le-am mai dat nişte bani, pentru a-i stimula. Apoi, la clasele de informatică n-am avut niciodată fonduri pentru calculatoare. Calculatoarele utilizate excesiv şi uzate moral trebuie înlocuite. Toate aceste cheltuieli sunt justificate şi aprobate de comitetul de părinţi pe şcoală.

Cine este Vasile Ciuchină

Profesorul Vasile Ciuchină (absolvent al Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, şef de promoţie) este directorul Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” şi a fost director adjunct al acestei instituţii între 1987-1993 şi 2006-2008. S-a titularizat în 1974 la Energetic, iar la CNVA s-a transferat în 1983. În perioada iulie 2006 - octombrie 2008 a fost inspector general al ISJ Galaţi, funcţie pe care a deţinut-o şi între anii 1998-2001. Pe lângă articole tipărite în revista de specialitate „Evrika”, Vasile Ciuchină este autor şi coautor al mai multor cărţi. De asemenea, se laudă cu peste 40 de premii şi menţiuni obţinute de elevii săi la olimpiada naţională de fizică.

 

Citit 13296 ori Ultima modificare Luni, 27 Ianuarie 2014 18:17

40 comentarii

 • postat de Alina
  Sâmbătă, 08 Februarie 2014 10:37
  89.137.137.***
  Citesc fel de fel de acuze care nu ajuta cu nimic lucrurile. Cel mai corect ar fi ca fiecare din cei implicați sa se uite spre sine si sa se gândească :vina mea care ar putea fi? Spun asta deoarece se știe ca in orice relație-problema vina este de partea ambelor tabere. In acest caz profesorii, elevii, părinții, statul. Cu siguranță exista si profesori care nu se achita cum trebuie de datoria de dascăl, elevi ce încearcă sa "fenteze" sistemul, părinți ce au uitat de nevoia de supraveghere a copiilor lor precum si statul ce nu mai vede ca si o prioritate investiția in educatia cetățenilor deoarece primează interesul individual si nu al societății per ansamblu. Ce putem face in loc sa aruncam cu acuze? Sa încercam sa ne achitam de partea noastră de datorie si sa cerem si sa impunem prin ceea ce facem (datorită coloanei noastre vertebrale morale) drepturile noastre. Parerea mea este ca nu avem cel mai slab sistem de învățământ. Altfel cum s-ar explica rezultatele copiilor si profesorilor noștri. Problema este ca se dorește sa se transforme in asa ceva. Pe cine poti mani***mai ușor : un om educat sau unul mai putin școlit?
  0
  4
  Raportează
 • postat de UN ALT PARINTE
  Luni, 03 Februarie 2014 16:24
  5.13.202.***
  Excelenta rezumare a realitatii stimate Vali (IP: 194.145.238.50), sincer ma bucur foarte mult ca exista oameni care vad lucrurile asa cum sunt.
  Imi amintesc de o domnisoara profesoara de engleza, venita pe pile acum cativa ani, care preda la CNVA doar pentru ca studiase vreo 2 semestre la HARVARD (adica nu era un profesor veritabil). Elevii aruncau cu avioane de hartie in ea si nu vroiau sa o accepte, deoarece nu era competenta. Cand s-a plans dirigintelui de la clasa, domnisoara profesoara a primit un raspuns de genul " sa se urce intr-un avion de hartie si sa plece, deoarece elevii simt ca nu are ce cauta acolo". Cata dreptate avea acel domn diriginte! Din semestrul urmator, directorul de la acea vreme al CNVA a renuntat la acel pseudo-profesor. Cine a avut de castigat?
  Consider ca doar prin acceptarea realitatii dureroase a ceea ce se intampla in CNVA (si nu numai), profesorii impreuna cu parintii si elevii pot sa incerce sa schimbe ceva. Avem nevoie de un manager cu reale abilitati de a conduce, cu spirit inovativ, cu bun simt, incoruptibil, care sa cunoasca foarte bine psihologia elevului si care sa-si doreasca sa readuca CNVA unde a fost candva. Sa fie atent la ce se intampla in jur (vezi CNCN-curs de chineza-bravo lor!!!!!; CNAC-cerc de robotica-bravo lor!!!!!; scoala 28-MULTE proiecte in derulare cu scoli europene-bravo lor!!!!!!) si sa fie inovativ, ambitios, sa aplice metode moderne.
  Pentru IP: 79.116.107.26, vreau sa va spun ca sunt multi oameni care au 8 clase sau poate mai putin, dar care au un caracter de aur si stiu sa-i respecte pe cei cu ....mai multe clase decat ei. Va rog mult sa nu-i jigniti! Multumesc.
  3
  10
  Raportează
 • postat de vali
  Luni, 03 Februarie 2014 09:58
  194.145.238.***
  Stimate dom' profesor IP: 79.116.107.26 + IP: 5.13.136.123,

  Una la mana: pentru faptul ca elevul nu invata, e de vina profesorul ca nu are metoda de a-l invata! Parol! Daca nu si-a facut tema, e de vina atat sistemul care obliga elevul sa munceasca mai mult decat un adult matur cat si profesorul care il demotiveaza. Daca elevul nu participa la ora si doarme in banca, e pentru ca profesorul nu are capacitatea de a-l antrena si captiva, spunand numai platitudini si imbecilitati (chestie de har).

  Cu totii am avut profesori pe care-i vom tine minte toata viata, putini, foarte putini, si profesori pe care am uitat cum ii cheama, imediat cum am terminat scoala (majoritatea).

  Evaluarea unui profesor trebuie facuta de o entitate independenta, nepartinitoare, in baza unui sistem transparent de criterii, definit in cooperare cu parintii si elevii si nu din transee de o parte si alta a baricadei. Asa cum parintii nu pot evalua profesorul, nici directorii/inspectorii scolari nu o pot face, intrucat si intr-un caz si in celalalt apar conflictele de interese.

  Doi la mana: Exact ca acum 30 de ani, dvs., ca profesor, adoptati o pozitie de superioritate fatisa, nedisimulata, considerandu-va deasupra elevului si parintelui acestuia, nedreptatit si frustrat de inegalitatile inerente intre statutul si starea dvs materiala si a parintilor elevilor dvs.

  Trei la mana: sistemul romanesc de invatamant e printre cele mai proaste din lume si cred ca e cel mai prost din UE. Produce analfabeti pe banda rulanta, amagindu-se cu o bruma de olimpici care, chipurile, ne reprezinta peste hotare, uitand sa vedeti ca nu acestia conteaza la vot. Vina principala e a dvs., a profesorilor, a corpului didactic care a ramas incremenit in timpuri demult apuse. Doriti sa aplicati ultimele tehnologii pentru supravghere si control, in loc sa le folositi pentru a va usura si imbunatati activitatea de la catedra. Asta e realitatea, domnule profesor! Nu va convne, stiu, dar asta e!
  4
  23
  Raportează
 • postat de @dom profesor 5.13........
  Duminică, 02 Februarie 2014 12:06
  79.116.107.***
  Stimate parinte, sa stii ca nu m-ar deranja absolut deloc camere de supraveghere in clase.
  Da' uiti un lucru: in clase nu-i numai profesorul, ci si elevii :)))
  Deci asa ar vedea parintii de acasa tot ce face elevul la ore, cum nu a invatat nimic, nu si-a facut tema/nu participa deloc la ora si doarme in banca, etc, asta daca nu face si alte prostii. Ma tem ca ar fi cam stresati saracii elevi sa le fie inregistrata orice miscare, ai uitat ce traumatizati erau de camerele de la BAC??
  In rest, ptr profesor nu e nicio problema sa fie filmat, ba cred ca ora s-ar desfasura mult mai bine, unii elevi nu si-ar mai permite sa faca anumite lucruri pe la ore/prin pauze.
  Cat despre "cat de bine preda profesorul" si cum pune ele note, s-avem pardon, asta sa analizeze inspectorii/directorii, etc, nu parintii care n-au nicio treaba cu domeniul, ba de multe ore au doar liceul sau 8 clase.

  Deci eu chiar salut, ca profesor, o astfel de initiativa de a pune camere de luat vederi, deoarece nu ma deranjeaza, eu imi fac treaba oricum, dar ar fi bine, deoarece elevul, stiind ca e filmat, ar fi sub o anumita presiune de a se comporta ok, de a participa la ore, etc. Ar dispare deasemenea actele de violenta intre elevi / distrugeri ce au loc in clase prin pauze.
  10
  9
  Raportează
 • postat de JAG
  Duminică, 02 Februarie 2014 08:19
  5.13.201.***
  Nu mai comentati, e o reclama mascata ptr mediatizare, viitori, alesi de partid pe functii, va amintiti cand a iesit LM cu apa calda?pardon, fondul clasei? daa... nu i-a mai trebuit. nimic nu e gratuit sau cu un interes
  2
  6
  Raportează
 • postat de pentru dom profesor IP: 5.13.136.123
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 09:22
  89.137.137.***
  Daca tot monitorizam elevul, hai sa monitorizam si profesorul!
  Sa incepem sa punem camare de luat vederi in clase, pe holuri, sa vedem si noi, parintii, (cum se intampla in Vest), cum va purtati la ore cu elevii, daca e corect cum predati, sa putem sesiza abuzurile si spagile primite pentru note care nu reflecta pregatirea elevului (......ca acum 30 ani)

  Tehnologiile de ultima ora, destul de ieftine, permit inclusiv detectia fetei, identificare dupa timbrul vocal, etc. etc,. Nu ar mai fi necesare carduri wireless.... si nici cheltuiti aiurea jdemii de euro pe.....
  In schimb, la fel ca in Vest, domnii profesori ar fi monitorizati si exclusi din sistem daca nu-si fac treaba......
  2
  19
  Raportează
 • postat de @cel ce semneaza Vasile Duma
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 00:21
  5.13.136.***
  Iar iti expui pe aici frustrarile de acum 30 de ani, cand profesorul iti dadea note mici si te mai si certa??
  Cred ca esti caz unic....
  Cat despre doamna Duma, prezentata drept o inlocuitorare a dnei Laura MArin, e penibil...
  Dna Duma e profesoara in LVA de 20 si ceva de ani, mult inaintera Laurei Marin, o profesoara buna de altfel, dar care a venit in acest liceu in urma unui transfer, in timp ce era inspectoare de matematica.
  10
  4
  Raportează
 • postat de @Axa
  Sâmbătă, 01 Februarie 2014 00:18
  5.13.136.***
  Cred ca bati campii... Sistemele astea de monitorizare a prezentei la scoala se practica si in vest, nu-s o chestie comunista.
  In ziua de azi elevul nu se mai biciuieste si umileste deloc, elevul de fapt nu mai invata deloc, are doar drepturi, regulamentele sunt de partea lui, etc. A se vedea nr de absente care a explodat. Pai pe vremurile alea cand CNVA era altfel, tot atat de mult lipseau elevii??
  Nu inteleg care-i umilinta si biciuirea si cu ce-l deranjeaza pe elev faptul ca ii este monitorizata prezenta la scoala???
  Este cam ridicol...
  7
  11
  Raportează
 • postat de axa
  Vineri, 31 Ianuarie 2014 16:56
  194.145.238.***
  CNVA-ul nu mai e de mult ceea ce a fost candva!
  A decazut extrem de mult, din doua motive:
  1. Coruptia generalizata, endemica, de tip mafiot
  2. Sistemul de invatatamant anchilozat in trecutul comunist, caduc pentru vremurile acestea
  Se pune presiune prea mare pe elev?! GRESIT!
  Corect e : se biciueste si umileste elevul pana la pierderea constiintei ca mai tarziu sa devina suficient supus si obedient sa voteze cum trebuie, cu cine trebuie!
  Este monitorizat electronic pentru ca trebuie sa se obisnuiasca de mic cu sistemul orwellian din Anul 1984!
  Nu conteaza cat costa acest lucru!
  3
  24
  Raportează
 • postat de PARINTE
  Vineri, 31 Ianuarie 2014 13:25
  109.103.241.***
  Actuala d-na Duma are vreo legatura cu dl. Duma Vasile? Din descriere seaman perfect. La fel este iubita, are "har dumnezeiesc" la predare si pedagogie. Copii sunt extaziati la orele dansei. Cred d-na Laura Marin a cautat in toata tara pana si-a gasit un inlocuitor la catedra. Felicitari! Cu astfel de profesori si cu o conducere atat de performanta, sigur CNVA va ajunge din urma alte licee din Galati. P.S. se zvoneste ca dl. Ciuchina doreste sa trasfere puterea d-lui Zamfir, alt manager superperformant.
  4
  16
  Raportează
 • postat de Duma Vasile
  Vineri, 31 Ianuarie 2014 12:33
  145.64.134.***
  E o mare rusine ca nu-s mentionat si eu printre ilustrii profesori ai acestui prestigios liceu !!! Tocmai eu, care am fost un model de prestanta didactica si pedagogica, apropiat elevilor si vibrând in armonie cu aspiratiile lor ! Eu, care dupa serii de 2-3 note de "1" la Mate. Aplicata imi faceam mare mila si-i treceam in ultima zi de scoala transformând ultima nota in 10 (cât sa le iasa media 4,5) ! Atata generozitate, atat tact pedagogic si empatie sunt trecute acum cu vederea ?
  Eu care eram atat de iubit de catre toata suflarea elevilor...mare nedreptate ca m-au si alungat dupa '89 din LVA si m-au trimis sa predau la o scoala de cartier ! As face orice sa ma intorc acolo, sa fiu iar apropiat si dedicat elevilor ca odinioara ! Va rog Dom' Director...se poate ?
  Doar ma stiti bine, am fost colegi de cancelarie...stiti ca mi se potrivea rolul de diriginte ca o manusa.
  3
  21
  Raportează
 • postat de Tandala-prostu
  Vineri, 31 Ianuarie 2014 11:31
  78.96.59.***
  Bati campii adrian pasarila. Nu ai citit ambele postari precedente ale mele. Stai in banca ta ca ai cas la gura.Probabil stii la fel de multa fizica ca si proful tau preferat.
  3
  10
  Raportează
 • postat de adrian
  Vineri, 31 Ianuarie 2014 11:10
  27.33.141.***
  Pt. Tandala - prostu. . . .Sigur ca dl. profesor era un zero barat odata ce nu ai putut pricepe pasareasca sa. Acea pasareasca se numeste...FIZICA si nu este o limba straina. Ma simt onorat sa-l fi avut pe dl. Ciuchina ca profesor de fizica la liceul Energetic In 1980.
  22
  4
  Raportează
 • postat de Promotia 84
  Vineri, 31 Ianuarie 2014 08:21
  5.13.238.***
  Domnule Ciuchina, daca si in SUA se practica fondul scolii/clasei, de ce nu fortati parintii sa faca o asociatie cu persoana juridica care sa administreze transparent aceste fonduri???
  Ceea ce nu spune dl Ciuchina in acest interviu e altceva: ca elevii sunt obligati de catre profesori, si implicit de director, la plata altor bani in afara fondului clasei: plata orelor de pregatire privata, care nici macar nu e individuala, multi profesori alegand sa-si faca datoria de dascal pe banii parintilor. La clasa nu se preda probabil NIMIC si astfel copiii trebuie sa mearga la pregatire, culmea, cu acelasi profesor de cele mai multe ori.

  Ne vorbeste dl Ciuchina de Domnii URSU, CHITA POPOVICI, EMIL DUMITRESCU, VICTOR NECULA, SILISTEANU, NEA LAE BOURCEANU? Ce legatura au actualii profesori cu cei mai sus mentionati? Singura legatura e ca ocupa aceleasi cancelarii in care au activat si cei sus mentionati.
  Daca LVA-ul era un liceu ce se respecta rezultatele ar fi fost altele. Si nu doar la olimpiade si alte concursuri. Dar LVA a ales pana la urma sa se scufunde in mocirla din invatamantul romanesc, ca si multe alte licee de elita din tara. Altminteri cum se poate explica ca sunt atat de multi elevi cu medii generale peste 9? Cine a trecut prin LVA, stie ca spre exepmplu la dl Ursu pt multi era greu sa obtina chiar si un 5-6, dar.. cel ce avea aceste note NU AVEA NEVOIE DE PREGATIRE PARTICULARA pt a fi admis la orice facultate din tara. De BAC nici macar nu se punea problema.
  0
  23
  Raportează
 • postat de UN ALT PARINTE
  Joi, 30 Ianuarie 2014 10:12
  5.13.151.***
  Unii oameni se nasc sa fie lideri, altii-nu. Si oricate scoli si cursuri de perfectionare ar urma, nu vor fi lideri niciodata, pentru ca .....nu pot. Pentru a fi lider, trebuie sa castigi respectul celor din jur, in cazul de fata: corpul profesoral, elevi, parinti. Din pacate, daca, la un moment dat actualul director al CNVA era cat de cat respectat, acum, acest respect a disparut, deoarece, felul in care a inteles sa conduca acest liceu este invechit si ....urat. Sunt profesori care isi doresc pensionarea anticipata, deoarece nu mai suporta. Sunt copii care vad cum directorul isi pune semnatura si stampila scolii pe note si medii modificate,si se scarbesc, si nu mai vor sa invete, pentru ca se simt jigniti de acei "jmecheri" cu bani multi care isi "comanda "notele si mediile atat de josnic, in timp ce ei isi petrec noptile invatand. URAT!!!! FOARTE URAT!!!! (Daca considerati ca nu e asa, cereti o ancheta ministeriala care sa dezminta acest lucru!). Sunt parinti care se gandesc sa-si transfere copii dar....UNDE si DE CE? Si pana la urma, NU MOR CAII CAND VOR CAINII !
  Daca aveti o bruma de constiinta, d-le Ciuchina, dati-va demisia si salvati ce se mai poate salva din acest liceu, care, a fost odata (ca niciodata) mandria tarii.
  1
  26
  Raportează
 • postat de PARINTE
  Joi, 30 Ianuarie 2014 09:28
  109.103.241.***
  Sunt profund nemultumit de modul de lucru al profesorilor de la CNVA. Nu toti sunt la fel, insa suficient de multi, cat sa apara aceste comentarii. Majoritatea parintilor care au comentat au dreptate. In present calitatea profesorilor este mult mai slaba, decat in urma cu 10 sau 15 ani. Modalitatea de recrutare a profesorilor este clar politico/clientelara, care permite accesul unor profesori slab pregatiti, sau cu caractere inacceptabile pentru un "dascal". O parte din numele acestor profesori a fost enumerate de parinti, dar mai sunt si altii. Pentru profesori este cel mai simplu sa arunce intreaga vina pe elev, ca nu mai invata, ca nu mai depun efort suplimentar, etc., insa nu vad ca toata lehamitea elevului este provocata de atitudinea profesorului. In momentul de fata unii profesori ii jignesc pe elevi, au o atitudine de supeioritate si de suficienta, dar care nu vine din pregatirea si performantele profesionale, ci mai degraba din tupeul dat de relatiile pe care le au, care I-au propulsat la un astfel de liceu. Nu inteleg cum sa nu predea un profesor la clasa, asa cum se intampla la CNVA, iar dupa asta sa vii si spui ca fac pregatire elevii care nu invata. ELEVII SUNT OBLIGATI SA FACA PREGATIRE!!! Cat despre dl. Ciuchina, ar trebui sa fie mai discret, ca tot ceea ce a afirmat este in defavoarea lui. CNVA arata asa, datorita proastei administrari, in primul rand, el ca director de scoala (correct si cinstit) avea toate parghiile sa remedieze orice neregularitate a constructorului (infractor), dar n-a facut nimic, poate au colaborat, prin receptionarea lucrarilor. Poate explica si modul cum acced la CNVA elevi la cls. a V-a, sau cum se fac transferuri la liceu, cand clasa are 28 de lelevi la repartizare compiuterizata si incepe anul cu 30 si termina cu 34.
  2
  34
  Raportează
 • postat de @parinte 15:30
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 18:42
  5.13.179.***
  Exista si transferul scolar daca, chiar asa, niciun profesor de la clasa copilului dvs nu este bun. Desi imi vine greu sa cred asta. De acord ca popate si in CNVA sunt si profesori mai putin profesionisti(putini), dar nici chiar asa, sa spui ca toti profesorii de la o clasa de la A la Z nu sunt buni de nimic, nu pare plauzibil.
  Vedeti ca in ziua de azi nici elevul nu mai e interesat de scoala, nu are niciun chef sa citeasca o lectie, sa deschida un caiet.

  Cat despre rezultatele de la olimpiade ale elevilor de la CNVA, va rugam frumos, nu ne spuneti ca se datoreaza pregatirilor facute cu profesori de pe la metalurgic. Hai sa nu o dam in penibil. Tocmai asa e la CNVA: se lucreaza mai mult cu varfurile, alea ajung la olimpiada, iar elevii mai spre medie ca si chef de invatatura, merg pe la meditatii. MErg la meditatii ptr ca nu au chef sa-si bata capul cu materiile, se duc sa li se dea rezolvarile de-a gata.
  Aveti dreptate, acum 10 ani elevul se mai straduia si singur, nu vroia meditatie ptr orice...
  Nu e vorba neaparat de capacitatea copilului (ca tot aduceti vorba ca nu e cu retard), e vorba si de disponibilitatea lui de a depune ceva efort, mai mare la CNVA ca la alte licee.
  23
  7
  Raportează
 • postat de parinte
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 15:30
  5.13.144.***
  Am doi copii:unul a absolvit CNVA acum 10 ani,al doilea este elev al acestui liceu,in prezent.Mi-am indrumat al doilea copil spre aceasta institutie datorita felului in care a fost educat si format aici primul copil.Pe atunci,profesorii chiar munceau si elevii chiar intelegeau despre ce era vorba! Acum,copilul meu alearga prin oras intre doua meditatii,pentru ca la scoala nu i se preda nimic.La matematica,d-l Popa n-a predat o lectie in trei ani,pt.ca de cele mai multe ori ,e prea "obosit"de lupta cu paharele...nu destul de obosit insa ca sa-i jigneasca pe elevi si sa le spuna ca nu au ce cauta la un astfel de liceu.Problema e ca dansul nu are ce cauta aici! Elevii isi programeaza pregatirea la matematica astfel incat cel putin unul sa faca rost ,zilnic,de rezolvarea temei! La chimie,domnisoara Manza se distreaza copios pe seama elevilor pe care ii terorizeaza,simtindu-se "mare" cand ii umileste,aratandu-le ce ratati vor deveni...La fel la economie...biologie...pagini intregi care trebuie invatate pe de rost,fara logica si fara sens! SA FIE LIMPEDE:copilul meu este printre primii din clasa,nu are absente, nu s-a nascut cu retard si NU FACE PREGATIRE CU NICI UN PROFESOR DE LA CLASA!(pt.ca nu ne-au castigat nici increderea,nici respectul!) Este un copil normal,pe care il supraveghem cu atentie si pentru al carui viitor ne facem griji! Dar ce se intampla cu corpul profesoral de la acest liceu e de necrezut! Niste oameni care isi hranesc ego-ul din rezultatele obtinute de elevi,fara vreun merit al profesorilor,doar pe baza muncii lor si a banilor platiti de noi pe meditatii! Sunt dezamagit iar domnului Ciuchina...nu-i pot spune "RESPECT",din pacate...
  3
  40
  Raportează
 • postat de hahalera
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 14:20
  80.101.86.***
  Tot comunistul asta a ramas director?!! Pai cum era sa ajunga el director la 37 de ani, daca nu "ciripea" pe unde trebuia... cat despre "atasamentul" lui fata de elevi, imi aduc aminte un episod numit "Radu Filipescu", de prin '95.
  1
  16
  Raportează
 • postat de vvv
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 13:57
  194.145.238.***
  Un profesor bun e cel care poate transforma un elev slab intr-unul bun sau mediu, macar, fara a-l tortura pshic pentru asta. CNVA a fost intotdeauna un liceu de elita pentru ca profesorii lucrau numai cu elevii-eminenti, cei care reuseau sa obtina rezultate notabile la asa-zisele olimpiade. Ceilalti, trebuiau sa faca in particular pregatire la greu, numai ca sa tina pasul. In Germania, o astfel de practica se cheama discriminare, pentru ca defavorizeaza elevii mai putin capabili la orele de curs. Se pedepseste cu excluderea din sistem!
  In treacat fie spus, acolo performanta unui profesor nu se masoara in numar de olimpici si premii obtinute ci in capacitatea de a motiva si a determina intreaga clasa de a-si imbunatati constant performantele scolare, indiferent de intelectul fiecaruia in parte. Pentru asta, nu e suficient sa detii cunostintele de pedagogie si de specialitate, la cel mai inalt nivel, ci mai trebuie ceva: vocatie, har. Un profesor bun e ca un actor bun. Meritele sale individuale nu sunt legate de ale elevilor sai!
  Tu, ma ciuky, n-ai nici o treaba cu vocatia, cu harul. Si nici cu ...bilincva aia...! Nu stii decat sa-i astepti la intrarea in "tropic" p-aia care fumeaza inauntru, ca sa-i iei la suturi si sa "coordonezi" munca agricola, in perioada cand se facea "practica", ca un presedinte de CAP, care si-a ratat meseria de tractorist fruntas! Ca s-arati ca esti la curent cu "tehnologiili di varf", ai pus cartele uairles in loc de matricole prinse cu elastic. Tare, frate!
  3
  28
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 29 Ianuarie 2014 12:11
  89.137.226.***
  Ciuchina este cumva profesorul de fizica de la mate-info-bilingv care nu stie engleza? Sau directorul de la CNVA care nu stie sa predea fizica?
  3
  32
  Raportează
 • postat de mirela
  Marți, 28 Ianuarie 2014 20:30
  84.117.42.***
  Nu se mai invata carte in Romania pt ca elevii sunt saraci si lesinati de foame si sunt afectati fizic si psihic si nu mai au nici un viitor si la scoala nu se invata ce ar trebui ca sa te angajezi intr-o firma sau intreprindere. Inveti lucruri inutile si cand cauti sa te angajezi nu stii nimic de fapt si nu ti-a folosit nimic din ce ti-au dat ei la scoala.
  4
  11
  Raportează
 • postat de mirela
  Marți, 28 Ianuarie 2014 20:29
  84.117.42.***
  Nu se mai invata carte in Romania pt ca elevii sunt saraci si lesinati de foame si sunt afectati fizic si psihic si nu mai au nici un viitor si la scoala nu se invata ce ar trebui ca sa te angajezi intr-o firma sau intreprindere. Inveti lucruri inutile si cand cauti sa te angajezi nu stii nimic de fapt si nu ti-a folosit nimic din ce ti-au dat ei la scoala.
  5
  7
  Raportează
 • postat de cineva
  Marți, 28 Ianuarie 2014 17:18
  79.116.103.***
  Buna matematica 1000 de absente la clasa deci 300 pe cap de elev :)) , 3 elevi are o clasa la CNVA. Da se pare ca tu ai terminat la fara frecventa liceul.
  0
  28
  Raportează
 • postat de Mos Craciun
  Marți, 28 Ianuarie 2014 17:08
  89.137.226.***
  Haideti sa recapitulam:

  1.Profesorii nu se implica pentru ca salariile sunt prea mici...sa intelegem ca se implica doar in pregatiri si la scoala persecuta elevii ca sa se duca la pregatiri.Tragem concluzia ca profesorii sunt niste lasi care lupta pentru propriile buzunare,nu pentru educatie si cultura.E o misiune grea sa fii profesor?Eu vad asta ca o meserie de vis,aveti imperii de pregatiri si va mai plangeti.Si tu,nea Ciuky...daca si tu te mai plangi ca nu ai bani,cu toate gaurile pe care le gasesti in legislatii si profiti de ele sa mai tragi un ban in cont...nu te crede nimeni.

  2.Isj-ul rampa de lansare pentru profesorii care vin la CNVA?
  Parerea mea,cnva-ul este o rampa de lansare materiala a inspectorilor.
  Apoi,nici Isj-ul,nici CNVA-ul nu reprezinta o rampa de lansare,profesional vorbind...partidele politice sunt o rampa de lansare pentru profesorasi.

  3.Care sunt aspectele care fac din CNVA un liceul de elita?
  In nici un caz profesorii,a caror pregatire lasa de dorit...cnva-ul se ridica pe umerii elevilor cu creier,veniti la acest liceu,ridicat de generatii intregi de elevi inteligenti care si-au vazut de treaba.Fie vorba intre noi,deja se degradeaza totul.

  4.Planurile pentru 2014.
  Ar trebui sa lase cartelele alea si sa faca niste laboratoare mai ca lumea,nu vechiturile alea nedotate.Vrei clasa de bilingv germana?Tu nu stii nici engleza..nu-ti mai asuma ideile pe care nu le-ai avut tu...daca ar fi dupa tine s-ar face doar clase de *fizica-fizica bilingv analfabetism*.
  Atentie,s-a schimbat firma si fondurile au fost insuficiente pentru ca a fost nevoie de a reconditiona reconditionarile initiale.Vina...firma lucra cu fosti detinuti..sau o fi fost vreo metoda de a mai spala niste banuti si de a obtine un comision dragut?

  5.Chiulangii,taiati-le capul.
  In primul rand,nu e problema conducerii ce face elevul in timpul liber.Ca sa stiti..cine scoate poze cu minori si le afiseaza oriunde in vazul altor persoane fara sa ceara permisiunea celui fotografiat,este pasibil de puscarie.Oricum,multa minte nu au aratat cei cu initiativa asta de promovare a evenimentelor din Ambasador.Nea Ciuchi..da si numele *discotecii*..nu te speria ca le strici imaginea,ce faci,protejezi patronii acum?
  Uite cine s-a gasit sa vorbeasca despre presiunea in liceu,tocmai cel ce interzice totul cu un regulament stupid..esti fost elev cnva?ai terminat acum 10 ani?sa stii ca nu ai voie sa fumezi si nici sa bei,altfel iti va fi scazuta nota la purtare.

  6.Fondul clasei.
  Unu la mana,este ilegal,mai nou...vad ca toata conducerea a fost intepata tare de aceasta reglementare.Nu te compara cu scolile din SUA ca acolo nu se numeste mita,se numesc sponsorizari permise prin lege.
  Nu sunt bani la scoala?Pai,pe langa bugetul anual,ce mai vrei?A,vrei sa pui cartele si ai pile in primarie?Uite ca ai primit un buget..acum ai face bine sa il cheltui asa cum trebuie,in folosul scolii nu in folosul tau,pionule!

  7.Cine e Vasile Ciuchina?
  Un angajat politic,profesor nu se poate numi,nici manager...care incearca sa speculeze orice situatie pentru a-si mai imbunatati situatia financiara.Ce face el?Distruge talente cand vine vorba de materia lui si indobitoceste generatii.Cum e el?Putin cam depasit,si din pdvd al generatie,dar si intelectual.
  1
  37
  Raportează
 • postat de x
  Marți, 28 Ianuarie 2014 16:50
  89.136.6.***
  cum se face ca eu abia aflu ca putem sa nu dam taxele de 30 de lei etc ? :) cand ni s-au cerut pareau chiar foarte obligatorii si celui care nu aduce i se face observatie . pai e frumos asa?
  0
  24
  Raportează
 • postat de parinte
  Marți, 28 Ianuarie 2014 15:59
  88.150.229.***
  Stimate domnule Ciuchina,ca parinte de absolvent CNVA, va adresez urmatoarea intrebare:Din lista de profesori enumerata in interviu,daca puneti in dreptul domniilor lor -culoarea politica ,respectiv partidul care i-a propulsat si modul in care au ajuns sa predea la un liceu de elita,cati mai raman cu''asterisc'' si isi merita titulatura de''dascali''. adevarati?Putini:doamna Chita,domnul Ursu etc ,in fata carora ma plec cu tot respectul cuvenit.Restul?Sa avem pardon!
  Dumneavoastra reprezentati chintensenta conlucrarii-coabitarii ''fructuoase'' PSD-PNL-PC-PDL-toti o ''varza''
  0
  29
  Raportează
 • postat de scuze si acuze
  Marți, 28 Ianuarie 2014 15:36
  91.216.52.***
  „ Mi s-a propus să fiu director în 1987, la patru ani după ce venisem la acest liceu”
  Venit cum? Prin concurs, detasare, concurs de imprejurari? Ca era greu pe vremea PCR cu... deplasarea. Asta suna ca primul milion dupa Revolutie... :)

  ”Înainte de '89, salariile erau mult mai mari, iar acum sunt foarte mici”
  Înainte de 89, salariul era 2100 lei la varsta de 37 de ani ai d-lui Ciuchina. Muncitorul avea de la 2500 in sus, militianul de la 3000, macaragiul de la 4000, soferul tot de la 2500 in sus. Primul secretar avea 17000. Nu cu „foarte mici” e problema, ci cu „mult mai mari”. Dvs. de unde aveati „mult mai mare”, d-le ?...

  „Elevii sunt un punct foarte important, pot fi profesori foarte buni, dar dacă nu au elevi buni, predică în pustiu.”
  Și cu aia că jumătate din insuccesul elevului se... datorează profesorului, cum rămâne. Că-i simplu să alegi numai elite și, fiind la vârsta conștienței. nu țânci de 1-8, să fii sigur că oricum nu vor cădea mult mai jos decât unde erau când i-ai preluat...

  „Cred că, de regulă, au ajuns oameni profesionişti”
  Care regulă și „profesioniști” în ce? Mai „profesioniști” sau mai... profesori? Poate ar fi bine de precizat...

  „domnul Ursu, doamna Chiţa Popovici, doamna Ioniţă şi alţi profesori din generaţia lor (...) veneau şi sâmbetele şi duminicile la şcoală pentru a-i pregăti pe elevi pentru olimpiade. ”
  Sâmbăta era zi de lucru în comunism, pentru uituci. Cam scurtă memoria...


  „Până la urmă, e ceva firesc: un inspector de specialitate ar trebui să fie unul dintre cei mai buni la disciplina respectivă”
  Și de când firescul e și normal în România? Sau ne încăpățânăm să ținem partea „aterizărilor” politico-clientelare cu orice chip? Cum ar fi d-l A...

  „În plus, atunci când apar vacantări de posturi, inspectorii de specialitate află primii”
  Păi , zi ața, d-l director. Doar că ați uitat să menționați și că se aplică regula „primul (par)venit, primul servit”. Concursurile sunt pentru proști, nu?...

  „înlocuire a tâmplăriei şi de refacere a faţadei, care cred că vor schimba radical înfăţişarea liceului. (...) demersuri la Primărie, pentru că în interior sunt tencuieli coşcovite, vopsea căzută. Arată ca o şcoală săracă. În perioada când s-a făcut consolidarea au fost nişte probleme. A fost licitaţie internaţională, iar lucrările a fost subcontractate ulterior. Iar fondurile au fost folosite ineficient. Firma lucra cu oameni eliberaţi din penitenciar, care nu prea ştiau meserie, însă puteau fi plătiţi mai puţin. Treaba nu a fost făcută temeinic la finisaje”
  În schimb, bine c-ați obținut fonduri pentru carduri verificabile prin radio. Alea lipseau, că pusul absenței consecvent în catalog și excluderea la 40 de absențe nu mai dădeau roade...

  „ Inclusiv în SUA, părinţii fac diverse donaţii pentru şcoli. Părinţii sprijină şcoala peste tot în lume. Şi noi avem nevoie de sprijinul lor. De exemplu, gardul liceului l-am făcut cu ajutorul unui părinte care lucra la LTG. La noi, prin lege, Învăţământul ar trebui să primească 6 la sută din PIB. Şi nu s-a dat niciodată. Politicienii susţin că educaţia este prioritate naţională, dar nu şi când se pune problema să aloce fonduri. De aceea, nu se poate fără sprijinul părinţilor. Noi am cerut însă cu măsură. La noi, costurile au fost printre cele mai mici. Părinţii completează un formular de donaţii benevole. Orientativ, suma a fost de 30 de lei pe semestru. Nu i-am obligat, însă, pe cei care nu au dorit să dea. Sunt şi alţii care au dat mai mult. (...) În plus, banii colectaţi au fost cheltuiţi în mare parte pe elevii performanţi. Le-am dat elevilor care au plecat la olimpiadele naţionale câte un premiu de 100 de lei. ”
  Câtă vorbărie pentru o chestie clară: fundație are asociația părinților? chitanțe pe banii încasați se taie? ce dovedește că elevii nu au fost „convinși” să dea bani cât vrea școala? cuvântul unui director care nu a dus la spital un elev căruia i-a fracturat maxilarul alt elev? haide, dom-le, să fim serioși...

  Acesta arată a interviu care să disculpe, să scuze și, eventual, să acuze în altă parte. Țcoala arată ca acum 20 de ani cel puțin: parchet desprins, table încețoșate de tonele de cretă suportate de-a lungul timpului, pereți scorojiți, apă caldă nu, curți neîngrijite, sere devastate, bazinul de înot cum mai arată?, amfiteatru fix cum l-au lăsat comuniștii, instrumentar în laboratoare la fel etc.

  Singurul lucru care s-a schimbat este colectivul profesoral: titanii au ieșit la pensie, unii mai beneficiază de prelungire, dar nici ei nu mai pot. Cei cât de cât buni ți în putere au concurență din partea „inspectorilor”, ultimii veniți, evident, PDL (vă dați seama, caracterial, ce „lume”!) și al căror profesionalism bate la ochi din chiar argumentația d-lui Bazil: după întrebarea introductivă, istorico-lingușitoare, de complezență, subiectul cel mai ardent era „de ce aterizează” inspectorii (Atanasiu, Cobzaru, Marin etc.) la CNVA, bre, nene?

  Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, li s-a zis Ciuchină Vasileeee...
  3
  29
  Raportează
 • postat de parinte
  Marți, 28 Ianuarie 2014 14:56
  5.13.193.***
  Domnule profesor Ciuchina, chiar nu stiti ca acum inspectorii ajung la ISJ doar daca sunt sustinuti de partide?
  Cum puteti sa spuneti ca ei aud primii de posturile scoase, dumneavoastra cum le scoateti, n-ar trebui sa auda toata lumea? Cred ca parintii nu vor mai fi atat de fraieri sa se inghesuie la liceul unde profosorii care predau sunt pilosii partidelor. Puneti-le macar CV -ul pe SITE-ul liceului, sa vedem si noi macar ce facultati au terminat.
  0
  31
  Raportează
 • postat de Elev cnva
  Marți, 28 Ianuarie 2014 14:25
  5.13.215.***
  Deloc penibil ca tocmai directorul vorbeste de cat de mult absenteaza elevii:)) elevii care absenteaza sunt cei care au intrat cu bani la lva si tocmai din cauza lor scade prestigiul liceului,asa ca mai putini bani in buzunarul lui ciuchina si absentele vor scadea!
  3
  20
  Raportează
 • postat de Tandala-prostu
  Marți, 28 Ianuarie 2014 13:42
  78.96.59.***
  Eu vorbeam de ce se intampla acum 30 de ani.Si nu eram prosti chiar cu totii.Se pare ca lupul paru-si schimba dar naravul ba, madam profesoara.Tolerati niste abuzuri care tin de zeci de ani.Nu-i asa domnul Ciuchina?Toti cei din clasa eram supusi acestor obiceiuri, nu numai cei slabi si indreptatiti sa fie comparati cu dulapul din clasa.
  0
  23
  Raportează
 • postat de Confirm
  Marți, 28 Ianuarie 2014 13:17
  86.127.211.***
  Da, erau câţiva de-al-de Tândală-prostu. Dulapul din clasă era mai deştept ca ei. Nici nu ştiu ce căutau la LVA! Doar ca să-i încurce pe ceilalţi.
  Are dreptate şi părintele cu IP: 86.34.187.215 şi IQ 40! Deptatea lui!
  Multă sănătate şi putere de muncă profesorului enciclopedist Vasile Ciuchină!
  21
  2
  Raportează
 • postat de parinte
  Marți, 28 Ianuarie 2014 12:29
  86.34.187.***
  E adevarat ca elevul face diferenta, pentru ca muncesc mult, in particular cu diferiti profesori meditatori. Elevii se duc deja pregatiti, poate chiar se plictisesc la ore. Se spune : un parinte face cat 100 de profesori. Rari sunt profesorii care, chiar daca sunt specialisti, reusesc sa se faca intelesi. Pacat. Mai ales profesorii ,,varstnici'' sunt depasiti. Parintii fac tot posibilul sa ajute copilul, cum poate si cat poate . Resursele sunt limitate.
  3
  31
  Raportează
 • postat de elev CNVA
  Marți, 28 Ianuarie 2014 11:49
  5.13.195.***
  Imi place ca tocmai Ciuchina vorbeste despre presiunea si suprasolicitarea elevilor , mai bine s-ar uita la notele proprii din cataloage, ii place sa fie profesor peste elevi in genunchi, cred ca e necajit ca nu poate pune note negative...si apoi sa mai dea vreun interviu in care sa pozeze ca aparator al elevilor!!!
  0
  40
  Raportează
 • postat de Zeus și proștii
  Marți, 28 Ianuarie 2014 11:15
  5.13.223.***
  Băi stimabile...Se vede că ești pe dinafară......
  1.Profesorii nu ajung unde vor,CI ACOLO UNDE SE ELIBEREAZĂ O CATEDRĂ.......
  2.Mă refeream la bac doar la sfârșit,în rest la mediile anuale de la toate obiectele.....
  3Dacă ești așa de deștept presupun că o să te faci profesor.Dacă deja ești,înseamnă că ești la CNVA și dacă-i așa,atunci de ce naiba nu înțelegi ce vreau să spun????
  5
  14
  Raportează
 • postat de @Zeus si muritorii
  Marți, 28 Ianuarie 2014 11:02
  5.13.157.***
  Pai te cam contrazici, stimabile. Spui ca la licee slabe se primesc elevii cu 2 si 3 si profesorii "reusesc dupa 4 ani sa ii aduca spre 5-6". Pai daca ar reusi, promovarea ar mai fi de 15%?? Deci nu reusesc.
  IAr problema se pune altfel:poate acei elevi nu sunt de liceu, iar atunci ar trebui transformate clasele de liceu in scoli profesionale, cu consecintele de rigoare ptor profesori(unii ar ramane pe afara).
  Ce atata invidie pe profesorii de la primele licee? Cine v-a impiedicat sa ajungeti acolo?
  De unde ai pornit si unde ai ajuns?>
  POai la tehnic, pornesti de la 3-4 si ajungi la 1-2 cu multi elevi, deci, hai sa nu deformam realitatea.
  Eu nu stiu unde vezi matale atata progres, nici macar la liceele bune nu e o asa crestere, adica elev de 8 la intrrare in liceu sa ia 10 la BAC. Mereu notele la BAC sunt mai mici decat cele de la admitere.
  E si normal, ptr ca materia de liceu e mai complexa si mai dificila, si exigentele BAC-ului sunt peste testele nationale.
  14
  3
  Raportează
 • postat de Zeus și muritorii
  Marți, 28 Ianuarie 2014 11:01
  5.13.223.***
  Băi prof....
  Elevii ajung după media lor la un liceu,după valoarea lor.....
  Eu nu am zis că la CNVA nu sunt profesori buni,ci.....profesor bun este și ăla de la un liceu mai slab,numai că nu are cum să obțină aceleași rezultate,tocmai datorită calității elevilor.....
  De asta ziceam......că dacă s-ar schimba profesorii de la un liceu la altul,tot CNVA ar fi primul și X ultimul.....
  Deci nu datorită profesorilor în primul rând,ci datorită elevilor
  2
  32
  Raportează
 • postat de prof.
  Marți, 28 Ianuarie 2014 10:49
  5.13.195.***
  Iar elevii dupa ce criteriu aleg un colegiu sau un liceu tehnologic??
  Nu dupa profesori,activitati didactice sau extracuriculare?? Tu ce zici??
  De ce crezi ca elevii buni si f. buni aleg in primul rand CNVA-ul??
  23
  4
  Raportează
 • postat de Zeus și muritorii
  Marți, 28 Ianuarie 2014 10:17
  5.13.223.***
  Eu zic să o lăsați mai moale cu afirmația ”profesorii dau nota distinctivă”.Luați toți profesorii de la CNVA și îi duceți la un liceu tehnologic.După un an de zile ori se desființează liceul că o să rămână repetenți 90%,ori o să vă dați cu capul de pereți.
  Elevii fac diferența,nu profesorii.
  E mai ușor să îl faci pe un elev care vrea să învețe el singur să muncească și să îl duci de la 8,5-9 la 9,5-10.
  Dincolo îți vin cei mai slabi elevi posibili-nu vin la ore,de-abia dacă știu să citească.Îi primești de la nivelul notelor 2-3 și reușești după 4 ani să îi aduci spre 5-6.
  Și apoi:”vai ce profesori buni la CNVA sau CNMK-elevii au luat bacul în proporție de 90%.Pe când la X și la Y au promovat 15%”
  Păi,vezi de unde ai pornit cu ei și unde ai ajuns.....
  2
  52
  Raportează
 • postat de Tandala-prostu
  Marți, 28 Ianuarie 2014 08:00
  78.96.59.***
  Domnul profesor vorbeste de presiune? Uita ca pe vremea cand era in cautarea ciolanului de inavutire nu-si scotea elevii din Tandala-prostu,din palme trase in spate ;i capuri date de dulap.Sincer, ca profesor era un zero barat.Avea maxim o mana de elevi care chipurile intelegeau pasareasca lui, in rest nici macar nu se omora sa-i ajute pe ceilalti.Vezi draga doamne erau prea prosti pentru nivelul dumisale.
  Ascensiunea profesionala si-o datoreaza gurii sale mari, a tupeului nemasurat si bineinteles afilierii politice.
  3
  55
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.