Animozităţi în sezonul olimpiadelor/ Cum să faci o departajare cât mai departe de suspiciuni

Animozităţi în sezonul olimpiadelor/ Cum să faci o departajare cât mai departe de suspiciuni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda eforturilor pe care le fac unele cadre didactice pentru o departajare cât mai corectă a premianţilor la olimpiade, suspiciunile nu pot fi risipite.

„Nepoţica mea, un copil cu merite deosebite, a participat şi anul acesta, ca în fiecare an, la olimpiada de limba şi literatura româna şi a obţinut, ca de fiecare dată rezultate remarcabile. Mi s-a părut de neconceput anul acesta că foile de concurs nu au fost tipizate, elevii au scris numele, şcoala şi coordonatorul în colţul dreapta sus, dar colţul negru a lipsit cu desăvârşire. Prin colţul "transparent" îndoit şi lipit cu etichete se putea citi cu mare uşurinţă toate aceste date. Părerea mea este că acest lucru ar trebui făcut public pentru ca situaţii de genul acesta să nu se mai repete”, ne scrie la redacţie una dintre cititoarele noastre.

Aşa cum era şi normal, am luat legătura cu inspectoarea de limba şi literatura română, Nicoleta Crînganu, cea care s-a ocupat de organizarea fazei judeţene a olimpiadei de la această disciplină. Aceasta ne-a explicat că, deşi lucrările nu au avut colţuri negre, etichetele au acoperit în întregime partea cu datele de identificare ale copiilor. „În plus, fiecare concurent a scris cele trei subiecte separat, astfel că, pentru fiecare, punctajul a fost făcut de trei cadre didactice diferite, care nu au avut acces la întreaga lucrare. Deci, chiar dacă ar exista suspiciuni că unii profesori ar putea recunoaşte lucrările după stil, nimeni nu a avut cum să favorizeze pe cineva decât pe o bucăţică. Am ales această soluţie, ca nimeni să nu aibă acces la o teză în întregime, nu pentru că nu am încredere în colegi, ci tocmai pentru că vreau să elimin dozele de subiectivism, dar şi suspiciunile concurenţilor. Consider că evaluarea s-a făcut cât se poate de corect, o confirmare fiind şi faptul că sunt elevi care s-au bucurat de premii la nivel naţional anul trecut, care se regăsesc pe primele locuri şi anul acesta”, susţine Nicoleta Crînganu.

Citit 4337 ori Ultima modificare Duminică, 23 Februarie 2014 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.