PRACTICĂ studenţească cu aromă şi gust de BERE la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor

PRACTICĂ studenţească cu aromă şi gust de BERE la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La această instituţie de învăţământ s-a deschis recent o staţie pilot de bere, realizată cu fonduri europene


La Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (FSIA) a fost redeschisă, în primăvara aceasta, după 25 de ani, staţia pilot de bere, unde studenţii pot învăţa să facă bere. Prima şarjă a fost testată la începutul lunii mai, produsul final un lichid cu gust mai amărui decât ceea ce ştim noi că exista pe piaţă şi poartă numele de “bere ştiinţifică”, pentru că e făcută după toate standardele de calitate şi alt nume nu s-a găsit, deocamdată. Cei 2,5 hectolitri de bere blondă au fost deja îmbuteliaţi, cu ajutorul fabricii de bere din Galaţi, care a furnizat hameiul şi malţul necesar. Însă, ca orice primă încercare, procesul este perfectibil. “Este nevoie de timp pentru optimizarea parametrilor. Noi suntem mulţumiţi de rezultate şi am primit aprecieri de la oamenii care au gustat până acum din bere. Colegii noştri implicaţi în acest proiect urmează să îmbunătăţească tehnologia de fermentaţie”, a explicat atunci prof. dr. ing. Daniela Borda.

Costuri: un sfert de milion de euro

Construită din fonduri europene, staţia pilot a făcut parte dintr-un proiect mult mai amplu, în cadrul căruia au fost realizate şi staţia pilot de carne, precum şi cea de lapte. Costurile întregului program s-au ridicat la aproximativ trei milioane de euro, numai pentru staţia de bere fiind investiţi în jur de 250.000 euro.

Şef lucrări dr. ing. Liliana Mihalcea Gîtin, unul dintre profesorii care coordonează activitatea staţiei de bere ne-a pus în temă cu etapele care urmează să aibă loc: “Încă nu am dat un nume berii. Urmează să realizăm un dosar pentru a putea desface produsul finit. Trebuie să facem şi o etichetă a produsului, aşteptăm propuneri”.

În cadrul staţiei, studenţii învăţă toate etapele procesului de fabricare a berii şi vor avea ocazia să creeze bere blondă, bere nefiltrată, cu mai mult sau mai puţin alcool. Berea neagră va putea fi realizată doar dacă se va investi pentru achiziţionarea unui prăjitor de malţ.

Studenţii se înghesuie la practică la bere

“Studenţii s-au îngrămădit să se înscrie pe listele de aşteptare pentru a putea face practică în noua staţie de bere. Aici e mai multă aglomeraţie, spre deosebire de celelalte două staţii de carne şi de lactate,” a observat, cu umor, decanul facultăţii, prof. dr. ing. Petru Alexe.

Prima staţie de bere a facultăţi s-a închis în 1989. “Făceam o bere obişnuită, blondă, dar să ştiţi că o dată la o lună scoteam şi bere brună. O vindeam cadrelor didactice din Facultate. Deşi era făcută cu aceeaşi materie primă pe care o foloseau cei de la fabrica de bere din oraş, era mult mai bună, pentru că respecta cu stricteţe procesul tehnologic de fabricaţie. Utilajele noastre erau din oţel inoxidabil, tocmai de aceea berea noastră era impecabilă”, ne-a povestit un alt profesor, Corneliu Popa.

Când a fost realizată prima şarjă de bere au fost prezenţi şi reprezentanţi ai instituţiilor care se ocupă de controlul sanitar veterinar al produselor, care au fost impresionaţi de echipamentele moderne din staţie. Profesorul Nicolae Manolescu, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi Controlului Alimentelor a spus atunci că proiectul este binevenit, întrucât studentul trebuie aibă unde să înveţe să aplice cunoştinţele în practică. 

Berea produsă la FSIA este comercializată în magazinul facultăţii, de unde se pot cumpăra şi produsele din carne, realizate tot de studenţi. Clientela este alcătuită, exclusiv, din cadre didactice şi personal universitar.

Citit 1950 ori Ultima modificare Duminică, 22 Iunie 2014 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.