Şcoală de vară despre drepturile refugiaţilor la Facultatea de Ştiinţe Juridice Sociale şi Politice

Şcoală de vară despre drepturile refugiaţilor la Facultatea de Ştiinţe Juridice Sociale şi Politice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A doua ediţie a Şcolii de vară pe tema „Protecţia şi drepturile refugiaţilor” a debutat luni, la Galaţi, la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos”. La deschidere au fost prezenţi conf. univ. dr. Florin Tudor, decanul facultăţii, comisar şef Valeriu Bodoga, şeful Poliţiei de Frontieră din Iaşi, avocatul Dragoş Dumitriu, Bogdan Lupu, comisar şef la Centrul pentru Refugiaţi din Galaţi, şi Cristina Bunea, reprezentantă pentru România a Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite.

Timp de cinci zile, douăzeci de studenţi, masteranzi şi doctoranzi înscrişi la şcoala de vară vor prezenta lucrări pe legislaţia în domeniu şi noi reglementări privind statutul refugiaţilor, vor sta de vorbă cu avocaţi practicieni şi vor simula jocuri de rol sau chiar procese. Însă experienţele interesante vor începe atunci când tinerii vor merge în vizită la Poliţia de Frontieră Galaţi, unde vor sta de vorbă cu o comisie tripartită pe problema protecţiei refugiaţilor din Republica Moldova. Mâine vor asculta povestea unui refugiat irakian, care vine la Galaţi să-i cunoască pe viitorii avocaţi. Vineri, participanţii la Şcoala de Vară vor vizita Centrul pentru Refugiaţi de la Galaţi, unde vor afla care sunt paşii legali pe procedura de azil.

Decanul Facultăţii de Drept, Florin Tudor, a explicat de ce iniţiativa de la Galaţi este unică în ţară: “Încercăm să formăm studenţi care să se descurce într-un domeniu ce nu se studiază în facultate. Avem un Centru pentru Refugiaţi, un conflict ruso-ucrainean foarte aproape de graniţele noastre şi mulţi refugiaţi care vin din Siria”.

La finalul şcolii de vară va avea loc un test, în urma căruia cei înscrişi vor primi un atestat care va certifica toate competenţele dobândite.

Daniela Bogdan

Citit 2037 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Iulie 2014 15:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.