PREMIANŢI în gimnaziu, REPETENŢI la EVALUARE NAŢIONALĂ

PREMIANŢI în gimnaziu, REPETENŢI la EVALUARE NAŢIONALĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Elevi cu medii generale peste 9,00 n-au reuşit să promoveze examenul de la finalul clasei a VIII-a


Decizia Ministerului Educaţiei de a reduce ponderea mediei din cei patru ani de gimnaziu la admiterea la liceu a fost una înţeleaptă. Mai mult decât atât, profesorii pledează pentru reintroducerea examenului de admitere ca unic criteriu de selecţie pentru continuarea studiilor la liceu. De ani de zile, listele cu ierarhia absolvenţilor de clasa a VIII-a arată în mod clar că notele au ajuns să fie vânate, iar profesorii presaţi, sau poate chiar mituiţi, să acorde calificative cât mai mari.

Elevii cu medii mai mari la evaluare naţională şi mai mici în cei patru ani de gimnaziu sunt foarte puţini, iar diferenţele sunt de cel mult un punct. De exemplu, un copil de la Şcoala Nr. 29 are 9,12 la evaluare naţională şi 8,38 media multianuală. La Independenţa, avem un candidat cu 8,25 la evaluare şi 7,65 media generală din gimnaziu, iar la Şcoala Nr. 11 un altul cu 8,20 la evaluare şi 7,48 în şcoală.

De la 8,19 la 1,95

Ierarhia judeţeană conţine, însă, o mulţime de medii din gimnaziu mult mai mari decât cele obţinute la evaluarea naţională. În unele cazuri, diferenţele depăşesc chiar şi şase puncte! La Şcoala „Nicolae Bălcescu” din Tecuci, o absolventă are media claselor V-VIII 8,19, iar la evaluare n-a luat decât 1,95. Tot o diferenţă uriaşă între cele două medii are şi un candidat din Toflea, care în cei patru ani de gimnaziu a fost premiant, cu 9,47 media generală, iar la evaluare a primit doar 3,45. La Buciumeni, un alt elev, cu 9,33 media multianuală, are 3,92 la evaluare.

Din nefericire, exemplele nu sunt deloc puţine. La aceeaşi Şcoală „Nicolae Bălcescu” din Tecuci, avem elev cu 3,12 la evaluare şi 8,60 media generală. La Şcoala Nr. 19 din Galaţi, avem un caz cu 9,16 media generală şi 4,07 la evaluare. La Tecuci, la Şcoala „Gh. Petraşcu”, mai întâlnim o situaţie cu 4,12 la evaluare şi 9,19 media celor patru ani, performanţă egalată şi de un copil din Chiraftei, cu 9,15 media generală şi 4,17 la evaluare.

Eminenţi la alte discipline, repetenţi la matematică şi română?

Acestea sunt doar câteva dintre exemple, lista fiind plină de diferenţe foarte mari între cele două medii. Există şi voci care susţin că asemenea cazuri sunt normale, întrucât la mediile generale se adună toate disciplinele, nu numai limba română şi matematica. Am făcut un calcul simplu şi am considerat că un elev a obţinut la 13 discipline numai 10 pe linie, iar la română şi matematică a luat doar 5. Chiar şi aşa, însă, nu poţi obţine mai mult de 9,30 media generală. Unde mai pui că e puţin probabil ca un elev de 10 la celelalte materii să nu fie în stare totuşi să promoveze la română şi matematică decât la limită.

Vezi aici ierarhia judeţeană la admiterea la liceu

Citit 2988 ori Ultima modificare Duminică, 13 Iulie 2014 15:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.