Un flaut pentru visul Tinei Roman, gălăţeanca admisă la Conservatorul din Paris

Un flaut pentru visul Tinei Roman, gălăţeanca admisă la Conservatorul din Paris
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Tânăra absolventă a Liceului de Artă are nevoie de un flaut performant pentru a putea studia în capitala Franţei


Cine din Galaţi nu o ştie pe Tina Roman? Poate sunt şi persoane care nu îi cunosc deocamdată numele, dar cu siguranţă au auzit-o cântând, fie cu vocea sau cu flautul, la diferite ocazii. Sunt zeci de exemple în care s-a implicat să sprijine comunitatea din Galaţi, fie cântând, fie participând la nenumărate acţiuni de voluntariat. Acum e rândul comunităţii să o ajute să-şi împlinească visele. Are nevoie de oameni care s-o recompenseze pentru dăruirea de care a dat dovadă până acum în slujba gălăţenilor, în slujba artei, dar şi pentru perseverenţa de a-şi urmări visul. 

Admisă, după trei piese

În februarie anul acesta, fosta elevă Liceului de Artă „D. Cuclin” a participat la un examen de admitere la Conservatorul Internaţional de Muzică din Paris. „Am cântat trei piese la flaut, iar profesorii din comisie mi-au spus că m-am descurcat foarte bine şi că mă pot considera admisă. După interviu şi după proba muzicală, am fost chemată de unul dintre profesori care mi-a spus cu toată seriozitatea că nu voi face faţă la cursuri dacă nu-mi schimb flautul care este de nivel de grădiniţă. Aşa mi-a spus. Mi-a recomandat să-mi achiziţionez un flaut performant, care ajunge la 5.000 de euro, bani pe care deocamdată nu-i deţin”, ne povesteşte tânăra.

Tina mărturiseşte că familia sa, deşi o sprijină în tot ceea ce face, dispune de puţine resurse financiare, chiar şi întreţinerea ei pe parcursul studiilor fiind o problemă: „Am de achitat anual o taxă de 1.800 de euro, dar mama a spus că va face un împrumut, măcar pentru primul an. Am o soră în Paris care face un masterat, după ce a absolvit Universitatea Sorbona. Ea e cea care m-a sfătuit să vin la Conservator, ea e cea care îmi va sigura cazarea şi masa. Sper, de asemenea, să pot câştiga şi eu ceva bani, cântând”, ne lămureşte tânăra.   

A bătut la uşi închise

Deşi a depus un dosar gros cu diferite diplome câştigate la diferite concursuri (are nu mai puţin de 14 premii şi trofee la festivaluri de muzică uşoară şi la competiţii instrumentale şi o sumedenie de menţiuni!), Tina Roman nu a primit din partea Consiliului local sprijinul la care se aştepta: „De câte ori mi s-a cerut să cânt într-un spectacol organizat de autorităţile locale, am participat fără să cer nimic în schimb. Acum am mare nevoie de sprijinul lor, dar mi s-a spus că nu se poate. Motivul: nu am media generală la liceu peste 9,50. Nu am avut cum să ajung la asemenea performanţă, deşi mi-ar fi plăcut. Ar fi trebuit să renunţ la pregătirea mea profesională, la participările la diferite festivaluri şi chiar să-i refuz pe cei care m-au cooptat în diferite spectacole. Pregătirea muzicală, repetiţiile la flaut, concertele mănâncă foarte mult timp şi nu am avut cum să mă îngrijesc să am o medie aşa de mare, mai ales că nu m-ar fi ajutat nicăieri, la admitere la conservator, atât în România, cât şi în străinătate contează să ştii să cânţi la instrumentul respectiv”, spune Tina.  

De la Fundaţia lui Dan Voiculescu a primit „colosala” sumă de 20 de euro, în total ajungând să strângă în jur de 150 de euro. Îşi va vinde şi flautul ei drag, pe care l-a avut în toţi cei anii de şcoală, dar chiar şi aşa nu va strânge mai mult de 500 de euro, abia a zecea parte din cât are nevoie.

Concert umanitar   

Cei care vor s-o ajute pot face donând orice sumă în contul pe care şi l-a deschis pe numele ei la BRD: RO25BRDE180SV90192111800.

La începutul lui august, Rotaract Galaţi intenţionează să organizeze la Bankers (unde se găsesc şi invitaţiile) un concert caritabil intitulat „Pe urmele lui Ravel” (compozitorul Maurice Ravel este unul dintre întemeietorii Conservatorului Internaţional din Paris).

Citeşte şi despre elevele de 10 premiate de Guvern:

Citit 3042 ori Ultima modificare Marți, 22 Iulie 2014 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.