ANALIZA ADMITERII la "Dunărea de Jos"/ UNIVERSITATEA se orientează către STUDENŢII STRĂINI

ANALIZA ADMITERII la "Dunărea de Jos"/ UNIVERSITATEA se orientează către STUDENŢII STRĂINI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dintre cei 2.500 de înscrişi, cei mai mulţi studenţi la Universitatea „Dunărea de Jos” (peste 1.600) sunt din judeţul Galaţi * Alţi 500 vin din Brăila şi 100 din Tulcea


Facultăţile care nu vor mai organiza admitere în toamnă pentru că şi-au ocupat integral locurile sunt Medicina şi Arhitectura Navală şi, parţial, cea de Educaţie Fizică şi Sport. La polul opus se află Ingineria, care mai are încă locuri la buget.

„Stăm mai bine anul acesta decât în alţi ani. Practic, pentru toamnă mai avem 350 de locuri la buget, pe care suntem siguri că le vom acoperi la a doua sesiune de admitere. Problema mare e lipsa comenzii sociale. Avem specializări şi programe de studiu la care studenţii nu mai vin pentru că au dispărut meseriile de pe piaţă. S-a desfiinţat industria uşoară şi alimentară la Galaţi şi acest lucru se vede şi în orientarea absolvenţilor”, a explicat prof. univ. dr. Adrian Lungu, prorectorul Universităţii „Dunarea de Jos.”

Facultăţi cu tradiţie la Galaţi nu mai au căutare

Cea mai mare surpriză a înregistrat-o anul acesta S.I.A. Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, care era altădată simbolul Galaţiului, are acum locurile ocupate doar pe jumătate. Explicaţia ar fi că între timp, şi cu ajutorul profesorilor de la „Dunărea de Jos” - somităţi în materie - 14 universităţi din ţară au înfiinţat programe similare. Iar absolvenţii se duc acum la Braşov sau în alte oraşe, unde e mai uşor, în loc să vină la Galaţi. Alte programe, unde era o concurenţă acerbă în urmă cu zece ani - Inginerie şi management, Piscicultura, Biotehnologiile sau Ingineria mediului - nu mai au căutare.

„Culmea este că aceste specializări sunt cele care beneficiază de cele mai bune condiţii, din punct de vedere al resurselor umane şi al dotărilor pentru un învăţământ de calitate. Avem aici cadre didactice cu cea mai mare activitate de cercetare ştiinţifică din Universitate, care publică intens în reviste din străinătate, însă, care din nefericire, nu rezonează la admitere, nu reprezintă un pol de atracţie pentru tinerii de 18 ani”, a explicat prorectorul Adrian Lungu.

Interesant este că, într-un oraş industrial, cu un combinat încă funcţional, la Inginerie nu se mai studiază specializarea Metalurgie de mai bine de trei ani. Anul viitor vor disparea specializările care nu au căutare pe piaţă muncii, însă vor apărea altele, precum Inginerie medicală sau Optometrie, care sunt în curs de acreditare.

Exportăm programe de studiu

Pe viitor, Universitatea „Dunarea de Jos” vrea să se orienteze către studenţii străini şi intenţionează înfiinţarea unor programe de studiu în engleză şi franceză pentru tineri din Tunisia, Alger, Egipt. „Avem, de asemenea, solicitări din Asia şi zona Africii Centrale. Ne interesează să avem studenţi extracomunitari, pentru că subvenţia este de 5.000 de euro pe an, adică de patru ori mai mult decât alocaţia bugetară pentru un student român. Cele mai căutate domenii sunt medicina şi ingineria”, a explicat prorectorul Adrian Lungu.

Primii 25 de studenţi din zona Magreb şi Israel, interesaţi să studieze medicină la Galaţi - care au făcut deja un an pregătitor de limbă română -“ vor veni la sfârşitul lunii august în oraşul de la Dunăre pentru a se familiariza cu noile condiţii de lucru.

Citit 3051 ori Ultima modificare Miercuri, 06 August 2014 20:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.