Turism universitar la Facultatea de Inginerie din Galaţi

Turism universitar la Facultatea de Inginerie din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La Departamentul de Ingineria Fabricaţiei din cadrul Facultăţii de Inginerie din Galaţi este, de câţiva ani, un du-te-vino continuu: studenţii gălăţeni pleacă pentru douăsprezece luni în Franţa, să înveţe, iar francezii vin să facă la Galaţi practică de o jumătate de an, ei fiind obligaţi ca, pe durata studiilor, să bifeze un astfel de stagiu în străinătate.

Şaptesprezece studenţi români de la specializarea Inginerie Industrială au plecat, în ultimii ani, în baza acordurilor Erasmus. Nouă dintre aceştia au rămas în continuare în Franţa, să facă masteratul şi apoi doctoratul şi e puţin probabil că se vor mai întoarce. Legătura cu Franţa a fost stabilită prin prof. dr. inginer Cătălina Maier, de la Departamentul Ingineria Fabricaţiei, care predă acolo şi are acorduri de studii şi practică încheiate cu mai multe instituţii de învăţământ superior şi angajatori.

Practica în companiile din Franţa, plătită integral

"Studenţii noştri pot merge, în perioada vacanţei, în Franţa, pentru a face practică, în întreprinderile de acolo, fie în domeniul construcţiilor auto, fie în cel al ingineriei industriale. Ei nu trebuie să plătească nimic. Ba, dimpotrivă, stagiul de practică este remunerat, înveţi şi primeşti şi bani pentru asta”, ne-a spus Cătălina Maier.

Studenţii străini vin pentru stagii de cercetare

Din 2000 până în prezent, prin acest program, au venit la Departamentul de Ingineria Fabricaţiei, pentru realizarea stagiului de practică, 18 studenţi  străini. ”Vin, de regulă, cei mai buni, cei care doresc să facă apoi masterat şi doctorat. Sunt interesaţi ca stagiul lor de practică sa fie unul de cercetare”, a explicat prof. dr. ing. Cătălina Maier. Pentru munca de cercetare depusă, francezii sunt evaluaţi atât de profesorii de aici cât şi de cei din ţara natală. Toţi cei 18 au vorbit frumos despre şcoala românească, odată ajunşi acasă, şi au apreciat, în primul rând, pregătirea profesorilor români.

De două ori la Galaţi, Robin Gauthier, de 24 de ani, aflat în ultimul an la master în cadrul institutului numit Ecole des Mines de Douai, a stat patru luni în Galaţi anul trecut, iar acum, după patru luni de practică la uzinele Renault - Franţa, a revenit pentru alte două luni, să-şi termine cercetarea. ”Nu ştiam mare lucru despre România, când am venit prima dată aici. Am citit cărţi, am văzut filme pe internet, însă am stat cu inima strânsă până am ajuns în Galaţi. Am descoperit oameni extrem de sociabili şi ospitalieri”, spune Robin, care recunoaşte că nu ar rămâne să muncească în România, după terminarea studiilor, din cauza salariilor extrem de mici. Robin spune că s-a îndrăgostit de Faleză şi că îi place să mănânce la înălţime, la restaurantul din Turnul de televiziune.

”Studenţii străini sunt învăţaţi să se descurce singuri şi să găsească soluţii la probleme. Spre deosebire de ai noştri, se adaptează mai repede, sunt obişnuiţi să călătorească mult, să înveţe lucruri noi. Eu mă străduiesc să îi motivez şi pe ai noştri. Interesant este că străinii care ajung în România şi văd frumuseţile noastre revin apoi cu familiile, în vacanţă. Ceea ce înseamnă că noi contribuim şi la creşterea turismului local şi naţional. Iar acest schimb de studenţi este numai un exemplu dintre cele care se desfăşoară în cadrul Facultăţii de Inginerie din Galaţi, ce are acorduri semnate cu multe universităţi din Europa”, a explicat prof. dr. ing. Cătălina Maier.

Citit 2067 ori Ultima modificare Luni, 08 Septembrie 2014 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.