Generaţia HAOSULUI în învăţământ/ ANUL ŞCOLAR începe FĂRĂ MANUALE la clasa I şi a II-a
Foto: Cărţi de joc în loc de cărţi de şcoală, pe 15 septembrie

Generaţia HAOSULUI în învăţământ/ ANUL ŞCOLAR începe FĂRĂ MANUALE la clasa I şi a II-a
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Inspectoarea generală susţine că, potrivit unor surse din Ministerul Educaţiei, cărţile şi CD-urile şcolare vor sosi cel mai devreme pe 1 octombrie


Situaţie fără precedent în învăţământul românesc. Anul acesta, elevii claselor I nu vor mai avea pe bancă, în prima zi de şcoală, tradiţionalul Abecedar şi nici Matematica, aşa cum se obişnuieşte din generaţie în generaţie de copii, care şi-au primit de fiecare dată darurile mai mult decât necesare pentru începutul vieţii de şcolar. Nici elevilor de clasa a II-a nu li se vor da cărţile după care vor învăţa în acest an şcolar.

Chiar dacă ministrul Remus Pricopie încă mai anunţa chiar şi la sfârşitul săptămânii trecute că mult lăudatele manuale digitale vor ajunge pe băncile elevilor până la începutul anului şcolar, cadrele didactice, directorii şi inspectorii şcolari şi-au luat gândul că le vor mai primi şi nici nu înţeleg pe ce se bazează afirmaţiile mai marelui Educaţiei.

Inspectoarea generală Mioara Enache susţine că s-a interesat la minister de soarta manualelor şi că i s-a spus că acestea nu vor ajunge în şcoli mai devreme de 1 octombrie, întrucât, chiar dacă se vor rezolva contestaţiile, nu mai există timpul fizic necesar pentru ca acestea să ajungă pe băncile elevilor.

Generaţia de sacrificiu

Elevii mici nu vor avea nici măcar cărţi vechi, aşa cum au primit anul trecut, când, deşi se schimbase programa, ministerul nu a reuşit să schimbe şi manualele. Şcolarii care intră anul acesta în clasa a II-a sunt cei care s-au obişnuit cu experimentele şi haosul încă de când au păşit prima dată peste pragul şcolii. Ei sunt prima generaţie care a prins controversata clasă pregătitoare, ei au învăţat anul trecut după programă nouă şi manuale vechi şi tot ei vor intra anul acesta în clasa a II-a fără să aibă cărţi deloc.

Licitaţie cu cântec şi suspiciuni de evaziune fiscală

Este pentru a nu ştiu câta oară când Ministerul Educaţiei dă dovadă de incapacitate de organizare şi neprofesionalism. Deşi ar fi trebuit ca toate aceste operaţiuni legate de implementarea manualelor digitale să se desfăşoare din timp, începerea licitaţiei a fost tărăgănată şi s-a făcut în ultimul moment. Era clar că ar putea apărea contestaţii din partea celorlalte edituri, ceea ce s-a şi întâmplat, întreg calendarul fiind dat peste cap.

Pe 4 august, Ministerul Educaţiei Naţionale anunţa lista editurilor care au câştigat licitaţia pentru noile manuale, tipărite şi în format digital, pentru clasele I şi a II-a. În acelaşi comunicat, reprezentanţii promiteau că, în zece zile, vor urca pe www.manuale.edu.ro modelele cărţilor şcolare pentru ca învăţătorii să-şi poată alege şi comanda materialele după care vor lucra la clasă. Chiar şi fără să fi apărut contestaţiile, timpul era destul de scurt pentru derularea tuturor procedurilor.

Manualele pentru Matematică şi explorarea mediului, dar şi cele de Comunicare în limba română ar trebui să fie editate de SC CD Press SRL şi de Grup Media Litera SRL, Grup Editorial Litera SRL şi SC SIVECO România SA. Şaptesprezece edituri au contestat licitaţia, acuzând editurile câştigătoare de dumping. Apoi au făcut şi plângere la DNA, considerând că procedurile au fost fraudate. În prezent, doar o singură contestaţie a fost respinsă, pentru celelalte răspunsul întârziind să apară.

Între timp, la una dintre firmele care au câştigat licitaţia - SIVECO - se desfăşoară percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.

"În peste 30 de ani, nu m-am confruntat cu o asemenea situaţie"

Am discutat şi cu învăţătorii, care s-au arătat îngrijoraţi că nici măcar nu ştiu cum arată manualele după care vor învăţa elevii lor. "Nu ştim ce va fi. E clar că nu vom avea manualele digitale pe 15 septembrie. Nu ştim ce le vom pune elevilor pe bănci, cum vom putea respecta frumoasa tradiţie a Abecedarului din prima zi de şcoală", ne spune directoarea de la Şcoala nr. 28, Camelia Bucşă. Aceasta susţine că speră ca învăţătorii să afle cum vor proceda de la consfătuirile la care vor participa în cursul acestei săptămâni.

Inspectorul de specialitate pentru învăţământul primar, Teodor Ştefănică, nu este nici el optimist în privinţa apariţiei manualelor prea devreme: "În primele săptămâni nu vor fi probleme, pentru că sunt programate recapitulările. Într-adevăr, e un deficit la start, dar sperăm să recuperăm şi să nu se lungească mai mult. Fiecare învăţător îşi va găsi modalităţile sale de lucru cu alte suporturi de text, fişe preluate din materialele auxiliare care au apărut deja pe piaţă", consideră inspectorul şcolar, care recunoaşte că în cei peste 30 de ani de carieră nu a trecut printr-o asemenea situaţie, ca elevii să nu aibă cărţi în prima zi de şcoală.

Citeşte şi cum să scoţi GENII ÎN MATEMATICĂ din nişte elevi de la ţară

Citit 3291 ori Ultima modificare Marți, 09 Septembrie 2014 21:12

7 comentarii

 • postat de invatacelul ratacit
  Duminică, 14 Septembrie 2014 23:00
  83.103.135.***
  Daca ar fi vorba doar in invatamant !!
  Haosul domneste in toate domeniile.
  Coruptia,incompetenta si nesimtirea...asta conduce Romania.
  Nu gasesti un domeniu stabil,incepind cu cel fiscal si continuind cu toate celelalte.
  Toate se schimba,totul se modifica,fara noima si fara judecata(aparenta).
  Lucruri bine stabilite,de zeci de ani,dintr-o data nu mai sunt valabile.
  Domnilor politicieni (sic), noi,romanii, mai avem loc in tara asta ???
  0
  0
  Raportează
 • postat de A19
  Joi, 11 Septembrie 2014 16:56
  5.13.192.***
  Ca de obicei,incompetenta Ministerului Educatiei..indiferent de culoarea politica..incompetenta crasa.
  0
  3
  Raportează
 • postat de unu care traieste doar pt.a plati TAXE
  Miercuri, 10 Septembrie 2014 23:03
  79.116.126.***
  Draga Marius,in tara asta TOTUL se plateste, de la trotuarul pe care il calcam, pana la aerul pe care il respiram. ROMANIA=TAXE PESTE TAXE
  0
  2
  Raportează
 • postat de marius
  Miercuri, 10 Septembrie 2014 16:38
  5.13.131.***
  Si nu numai la clasa 1 si a 2a.Am copilul in clasa a 7a si am fost anuntati ca daca nu au manuale la inceputul scolii,vom fi nevoiti sa le cumparam.Platim impoxite si taxe ca la nebuni in tara asta si de primit inapoi nu primim nimic.Manuale trebuie sa cumparam,vrem sa mergem la munte trebuie sa platim ca sa ne cocotam pe creste. Am ajuns mai rau decat sclavii
  3
  4
  Raportează
 • postat de pompikiu comsa
  Miercuri, 10 Septembrie 2014 15:49
  5.14.122.***
  cu stima si respect doresc sa donez 20000 de manuale pentru clasele 1 si 4 scoala primara .sunt mindru eu si editura Pompidu care va onora acest gest pentru copii galateni. sunt disponibil la adresa str.Movilei nr.43 si tel.0236494288 si 0740033529 intre orele 7 si 22 ale zilei
  1
  5
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 10 Septembrie 2014 10:02
  213.218.53.***
  traiasca copy-paste Ponta si a lui partid PSD
  0
  7
  Raportează
 • postat de felicia katz
  Miercuri, 10 Septembrie 2014 06:55
  109.160.249.***
  Doame!asta a fost de mult..de mult.Comunismul era crancen ,l ajuns si eu "boboaca"in clasa intaia.Scoala-i praf si pulbere de multa vreme.Pe Brailie.Scoala 7.Si in prima zi de scoala ne-a primit Doamna, o femeie minunata.Stela Anghelina.Fiecare dintre noi am primit o floare de la Doamna si cate un sarut.Unii plangeau,altii topaiau.In clasa insa.olo sedeau manualele ca "soldateii"Asezate frumos.Prima carte se numea enigmatic Abecedar.Mirosea ci\urios in clasa a tus (nu prea puteam noi determina mirosul.)Cartile aveau copertile cartonate,colorate.In dotarea clasei mai era un godin(o soba rotunda de tuci,atunci aia era centrala noastra termica)Clasa era impanzita cu desene .Eroii de pe pererti reprezentau litere.Cand colegii mei le-au invatat,au patruns in universul cunoasterii si au descifat:Ana are mere.Deja daca citeai Ana are mere,faceai parte din elita sarguinciosilor.Pana am terminat clasa a 8-a si mai tarziu an de an am primit manuale noi gratuit de la scoala.Aveam in clasa si evrei(ca in afara de mine au mai fost cinci colegi)si tigani,si romani neaosi.Am fost toti prieteni la catarama,si veneau tiganii la scoala curat imbracati si cu temele facute la zi.Ne uitam la Doamna ca la soare.Pentru patru ore Doamna noastra tinea loc de mama de invatator si chiar de doctor.Ca tot ce ne durea la Doamna ajungea.Si nu eram putini,doar 36.Si alti ani nu mi-i voi aminti cu atata placere ca anul in care am mers in clasa intaia.Si toti am mers snur pana in clasa a 4-a ca nu ramanea unul repetent.Doamna-si facea datoria cu fiecare-n parte si ne lumina.Clasa n-a fost alcatuita din copii geniali,toti am fost obisnuiti,dar Doamna a stiut sa ne canalizeze,sa ne orienteze.Eu de exemplu am fost si nu numai eu eram vre-o 5 copii problema ca noi stiam deja sa scriem si sa citim.Ne gasea Doamna de treaba.Ne punea sa citim zilnic in fata clasei povesti.Si ce vremi si ce viata,fata calculator si fara telefon mobil.Si ne-a invatat Doamna sa nu facem diferente intre noi si la scoala in pachetel veneam toti dupa indicatia Doamnei cu un mar si cu un covrig-mancam eco.:))))Sa mergi la scoala fara manual dar cu telefonul mobil legat de gat,uite asta eu nu voi intelege veci.Si daca Romania vrea sa nu mai fie codasa printre granzii Europei ,da Romania va trebui sa invete sa le asigure copiilor,in fond viitorul tarii ca asa este si asa se zice,manuale spre luminare.altfel scoala nu-si are rostul.Devine un loc unde copii se intalnesc sa schimbe informatii legate de jocurile cu bilute de pe mobil.pacat.Si-am incalecat pe-o sea si vi-am zis povestea mea.
  1
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.