Invenţii în PREMIERĂ MONDIALĂ prezentate de cercetătorii gălăţeni la UGAL INVENT
Foto: Foto: Daniela Bogdan

Invenţii în PREMIERĂ MONDIALĂ prezentate de cercetătorii gălăţeni la UGAL INVENT
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prima zi de Ugal Invent a adunat la standuri, în holul Universităţii Dunărea de Jos” din Galaţi cercetători, cadre didactice, agenţi economici, specialişti, studenţi şi simpli vizitatori curioşi.Din cele 120 de proiecte înscrise în competiţia pentru cele trei medalii vă prezentăm astăzi pe cele care au fost cele mai gustate de public, fiind şi foarte vizibile. Mâine vom prezenta cele mai interesante invenţii din domeniul industrial.

Nectar de dovleac, made in Galaţi

La standul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor era aglomeraţie mare – poate şi pentru faptul că produsul se putea degusta – nectarul de dovleac, obţinut în premieră mondială în laboratoarele Universităţii, în curs de brevetare, a stârnit interesul vizitatorilor. Beneficiile băuturii obţinute sunt binecunoscute: dovleacul îmbunătăţeşte vederea, reglează nivelul colesterolului şi creşte sistemul imunitar.

 

 

Produsul e similar cu un iaurt viu şi nu există nicăieri în lume la ora actuală. Reprezintă teza de doctorat a colegii noastre, profesor Dana Moraru, şi este o sursă serioasă de fibre solubile pentru cei care ţin regim, sunt vegetarieni sau au intoleranţă la lactoză. Produsul nu trebuie tratat termic pentru a putea fi conservat mai bine, şi se poate fabrica folosindu-se o linie de producţie a unei fabrici de conserve de legume fructe, care se adaptează. Costurile nu sunt mari, dovleacul e ieftin, rezistă şi iarna iar din seminţe se pot obţine uleiul sau făina degresată, bine vândute pe piaţă”, a declarat Luminiţa Georgescu, unul dintre cadrele didactice care a contribuit la inventarea a două instalaţii: una de obţinere a nectarului şi alta de tăiat dovlecii în bucăţi mai mici.

Nectarul de dovleac ar fi mană cerească pentru cei care vor să trăiască sănătos, aşa că produsul aşteaptă un investitor. Cercetătorii ne asigură că, dacă s-ar fabrica în serie, o sticlă nu ar costa mai mult de 4 lei.

Computerul-antrenor

Cei de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport au uimit vizitatorii cu un aparat computerizat care măsoară performanţa jucătorilor de volei, la pasa cu două mâini de jos. Practic, o mână bionică, dotată cu senzori, care are grijă ca braţele să fie în poziţia corectă, atunci când se face pasa. După fiecare mişcare, în urma analizei, calculatorul transmite verbal comenzi şi indicaţii jucătorului, pentru a-şi corecta poziţia, iar la final dă o notă celui evaluat.

“Poate fi folosit de către jucătorii începători, pentru că reprezentarea greşită a poziţiei arătate de antrenor duce la greşeli de tehnică. Computerul măsoară şi dă indicaţii precise”, a explicat Carmen Pârvu, iniţiatoarea acestui proiect.

Predicţia cancerului şi pâinea pentru diabetici printre preocupările celor de la medicină

Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi a adus în faţa juriului două proiecte:  primul are în vedere folosirea microanatomiei cantitative ca factor de pronostic şi predicţie în cancerul tubului digestiv. “Ţesutul tumoral extirpat chirurgical se analizează cu atenţie şi în baza unor rapoarte computerizate complicate se poate stabili gradul de predicţie în funcţie de care se face schema de chimioterapie pentru fiecare pacient în parte ”, a explicat conf. dr. Valeriu Ardeleanu. Cel de-al doilea proiect este funcţional, o fabrică de panificaţie produce deja pâinea pe care diabeticii o pot mânca fără griji, ce conţine făină de secară, graham, lupin, seminţe de in, coriandru, cicoare şi drojdie lichidă. Pâinea a fost testată timp de un an de zile pe bolnavii de diabet şi s-a constatat că nu creşte indicele glicemic.

Alte proiecte interesante care vă aşteaptă până vineri în holul Universităţii să le studiaţi sunt: furajarea cu probiotice a puilor de crap, mărirea capacităţii de transport a navelor prin creşterea lungimii, tehnici inovative de pictură pe suport din fibră, forme tridimensionale care stimulează imaginaţia copiilor prin joc sau utilizarea energiei solare în procesul de răcire, folosind instalaţii frigorifice.

Citit 3326 ori Ultima modificare Joi, 09 Octombrie 2014 13:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.