UNIVERSITATEA, în sărbătoare. 60 de ani de inginerie la Galaţi
Foto: Foto: Daniela Bogdan

UNIVERSITATEA, în sărbătoare. 60 de ani de inginerie la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Aniversare cu papion, pian, monografie şi mare clasă


În acordurile corului Teatrului Muzical “N. Leonard”, care a intonat un emoţionant Gaudeamus, ministrul pentru IMM-uri, autorităţi, foşti decani, inventatori, cadre didactice, studenţi şi agenţi economici au creat, în Aula Magna din Campusul Ştiinţei, o imagine idilică a ceea ce a însemnat şi înseamnă ingineria la Galaţi.

Ceremonia dedicată împlinirii a şase decenii de existenţă a Facultăţii de Mecanică a fost deschisă de actorul Ionuţ Negrişanu, care a dat glas celor mai frumoase gânduri exprimate de foşti absolvenţi, dar a recreat şi imaginea inginerului din perioada interbelică. Totul învăluit discret de pianul profesorului Emil Răileanu, care a dat un plus de valoare momentului. Secvenţe din trecut s-au împletit cu declaraţii emoţionante ale unor foşti studenţi, actuali profesori, antreprenori, decani şi colaboratori. Iar inginerii au demonstrat că nu duc lipsă de talent oratoric şi nici scriitoricesc.

Cătălin Fetecău, ultimul decan al Facultăţii de Mecanică şi primul al Facultăţii de Inginerie, a prezentat un scurt istoric al instituţiei de învăţământ şi a introdus Monografia Facultăţii de Mecanică, o lucrare elaborată de doi profesori ingineri, Liviu Stoicescu şi Nicolae Oancea, şi lansată în premieră astăzi.

 

 

“Sunt un produs al Facultăţii de Mecanică şi sunt mândru”, a spus vizibil emoţionat Dorin Otrocol, prefectul Galaţiului, care a arătat audienţei că încă mai poartă în buzunar, oriunde s-ar duce, un creion cu gumă, aşa cum l-a sfătuit, la primul seminar, profesorul său. Prezent la ceremonie, Florin Jianu, ministrul pentru IMM-uri şi Turism, a felicitat instituţia de învăţământ superior şi şi-a împărtăşit visul: “Îmi doresc ca România să devină ţara din sud-estul Europei cu cel mai mare mediu antreprenorial. Şi am nevoie de dumneavoastră”.

Distincţii speciale au primit toţi decanii facultăţii, iar Trofeul OPERA OMNIA i-a revenit prof. univ. dr. Nicolae Oancea, gălăţeanul cu 24 de brevete de invenţie, sute de lucrări ştiinţifice, autor a 28 de cărţi şi coautor la 14 volume de specialitate. Un moment inedit l-a constituit discursul primului decan al Facultăţii de Mecanică, Radu Beşchea, care la cei 90 de ani ai săi a venit de la Constanţa să le vorbească foştilor elevi, actuali profesori, în versuri. Ceremonia a continuat cu premiile UGAL INVENT şi un tur al campusului pentru inventatori şi oaspeţi.

 

Citit 3619 ori Ultima modificare Vineri, 10 Octombrie 2014 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.