Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
6 comentarii

Sălile Facultăţii de Litere nu se mai umplu de vocea sa sonoră, studenţii nu-l mai aşteaptă să se împărtăşească din ştiinţa lui, la catedră, scaunul pe care se aşeza a rămas gol. Domnul Profesor a plecat, luând cu sine şi bunătatea sa nemaipomenită, şi dragostea de oameni, şi puterea de a face bine, şi lumina veselă cu care ne învăluia pe toţi. Literatura română a pierdut un scriitor, critica literară, un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, publicistica, un condei nuanţat şi acid atunci când se implica în polemică, studenţii, doctoranzii, facultatea, un mentor subtil, cu o rară capacitate de a stimula, motiva şi îndruma, colegii, un prieten altruist, prietenii, un sprijin necondiţionat, la nevoie. Toată activitatea sa, pe care o sintetizăm mai jos, impresionantă şi complexă, descrie doar o mică parte din ceea ce a fost DOMNUL PROFESOR.

Nicolae IOANA (pseudonim publicistic Andrei GRIGOR) a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română din cadrul Universităţii Bucureşti în 1978 şi a obţinut titlul de doctor în Filologie în 1995, lucrarea sa avându-l în prim plan pe scriitorul Marin Preda. A urcat toate treptele devenirii profesionale în cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, timp de două decenii fiind profesor al Departamentului de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism. A publicat peste 250 de articole şi studii în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate, temele predilecte fiind literatura română interbelică şi postbelică, raportul dintre discursul literar şi critic şi discursul ideologic, statutul literaturii în epoca totalitară etc.

Ca publicist a colaborat, încă din 1980, la revistele „Vatra”, „Viaţa românească”, „Limba şi literatura română”, cu articole, recenzii, studii citite de specialişti şi nespecialişti, toţi iubindu-i scriitura pentru verva şi substanţa ei. A fost redactor la „Literatorul” şi  „Caiete critice”.

Critic literar fin şi scriitor de mare forţă, profesorul Nicolae Ioana este autorul a opt volume: (Marin Preda – incomodul, 1996; Căruţa lui Moromete, 2001; Eugen Simion (monografie), 2001; Fănuş Neagu (monografie), 2001; Eugen Lovinescu (monografie), 2002; Romanele lui Marin Preda, 2002; În ariergarda avangardei (Eugen Simion – convorbiri cu Andrei Grigor), 2004; ediţia a II-a adăugită, 2012 etc.), coautor al Dicţionarului General al Literaturii Române (2004-2009), coautor şi coordonator redacţional al Cronologiei vieții literare românești. Perioada postbelică (10 vol., 2010-2012).

În calitate de conducător de doctorat în domeniul Filologie (Literatură română, Literatură comparată, Teoria literaturii), prof. univ. dr. Nicolae IOANA a coordonat activitatea de cercetare a numeroşi doctoranzi şi postdoctoranzi filologi afiliaţi unor prestigioase instituţii academice din ţară, ca expert pe termen lung al Şcolii Postdoctorale „Valorificarea identităţilor culturale în procesele globale” a Academiei Române. Din 2006 a fost implicat în numeroase proiecte ale Centrului de cercetare Comunicare interculturală şi literatură şi ale Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române.

Meritele sale au primit recunoaştere naţională dar şi locală: Premiul Naţional „Marin Sorescu” al Academiei Române, pentru critică literară, în martie 2002, Premiul «Titu Maiorescu» al Academiei Române, pentru critică literară, Premiul Dan Alexandru Condeescu pentru critică literară şi ediţii critice acordat de Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER), ediţia a XIV-a (decembrie 2012) pentru Cronologia vieţii literare româneşti.1944-1964, Premiul Special acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) - decembrie 2014 pentru coordonarea volumelor I-X "Cronologia vieții literare", Editura Muzeul Literaturii Române, București, 2010-2012. Şi Galaţiul i-a fost recunoscător: a fost distins cu titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi, în 2011.  

A fost director al Şcolii Doctorale a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi (2008-2012),  decan al Facultăţii de Litere în intervalul 2004-2012, director al Centrului de Cercetări de Istorie şi Teorie literară al Academiei Române – Institutul „George Călinescu” şi expert evaluator pentru Centre de Excelenţă (din 2005), expert evaluator în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (Comisia filologică).

În acest moment, nu ne rămâne decât să-i spunem Drum bun, Domnule Profesor!

Citit 5928 ori Ultima modificare Joi, 18 Decembrie 2014 12:19

6 comentarii

 • postat de Ştefania Marți, 23 Decembrie 2014 22:36 5.13.160.*** Link la comentariu
  0
  12

  Un DASCĂL adevărat, un om de o cultură impresionantă, un profesor care a înţeles că literatura presupune libertate de expresie! Păcat că oamenii valoroşi pleacă prea repede! Dumnezeu să vă odihnească în pace, Domnule Profesor!
  De la dumneavoastră am învăţat că a fi simplu nu e simplu deloc!

  Raportează
 • postat de Mary Luni, 22 Decembrie 2014 16:50 5.13.214.*** Link la comentariu
  2
  10

  Dumnezeu sa va odihneasca! Domnul era deosebit! Mi-aduc aminte ca unii cautau pe google la examene, nu stiu cum le treceau asa....fara memorie......educatia e anulata in unele opinii.......mi-am iubit toti profesorii, oricum si o sa-i iubim toata viata.

  Raportează
 • postat de Mariana Anton Joi, 18 Decembrie 2014 22:07 5.13.167.*** Link la comentariu
  2
  37

  Sunt oameni care nu mor niciodată! Un astfel de Om este Domnul Nicolae Ioana! Nimeni nu poate spune că nu mai este. Nu mai avem privilegiul de a fi părtași la o cuceritoarea prezență, asta e drept! Dar Domnul Nicolae Ioana este sinonim cu o tulburătoare cultură! Domnul Nicolae Ioana înseamnă un profesor fascinant și dincolo de catedră! Și astea nu se uită! Ar fi nedrept să-i spunem «adio»! Mai nimerit ar fi să șoptim «la revedere», așa cum obișnuia Domnia Sa să o facă întotdeauna...

  Raportează
 • postat de Mary Joi, 18 Decembrie 2014 18:52 5.13.206.*** Link la comentariu
  0
  24

  Dumnezeu sa va odihneasca!Deosebit om,deosebit profesor,mare pierdere!

  Raportează
 • postat de Florin Joi, 18 Decembrie 2014 16:34 89.42.179.*** Link la comentariu
  2
  27

  Un mare Om, un mare caracter...cuvintele sunt prea sarace sa descrie pierderea...O capacitate de om, care a plecat din pacate prea devreme dintre noi.

  Raportează
 • postat de Diana Mihai Joi, 18 Decembrie 2014 15:33 193.231.148.*** Link la comentariu
  7
  38

  La revedere, domnule Profesor. La revedere, tata. De cand te-ai stins, o emisferă a început să se înnegrească... Ca să descriu ce simt, ar trebui să multiplic sălbatic definiţia termenului "prăbuşire".

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.