Universitatea „Dunărea de Jos” a pierdut un OM: Prof. univ. dr. Nicolae IOANA a plecat prea devreme dintre noi

Universitatea „Dunărea de Jos” a pierdut un OM: Prof. univ. dr. Nicolae IOANA a plecat prea devreme dintre noi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sălile Facultăţii de Litere nu se mai umplu de vocea sa sonoră, studenţii nu-l mai aşteaptă să se împărtăşească din ştiinţa lui, la catedră, scaunul pe care se aşeza a rămas gol. Domnul Profesor a plecat, luând cu sine şi bunătatea sa nemaipomenită, şi dragostea de oameni, şi puterea de a face bine, şi lumina veselă cu care ne învăluia pe toţi. Literatura română a pierdut un scriitor, critica literară, un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, publicistica, un condei nuanţat şi acid atunci când se implica în polemică, studenţii, doctoranzii, facultatea, un mentor subtil, cu o rară capacitate de a stimula, motiva şi îndruma, colegii, un prieten altruist, prietenii, un sprijin necondiţionat, la nevoie. Toată activitatea sa, pe care o sintetizăm mai jos, impresionantă şi complexă, descrie doar o mică parte din ceea ce a fost DOMNUL PROFESOR.

Nicolae IOANA (pseudonim publicistic Andrei GRIGOR) a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română din cadrul Universităţii Bucureşti în 1978 şi a obţinut titlul de doctor în Filologie în 1995, lucrarea sa avându-l în prim plan pe scriitorul Marin Preda. A urcat toate treptele devenirii profesionale în cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, timp de două decenii fiind profesor al Departamentului de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism. A publicat peste 250 de articole şi studii în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate, temele predilecte fiind literatura română interbelică şi postbelică, raportul dintre discursul literar şi critic şi discursul ideologic, statutul literaturii în epoca totalitară etc.

Ca publicist a colaborat, încă din 1980, la revistele „Vatra”, „Viaţa românească”, „Limba şi literatura română”, cu articole, recenzii, studii citite de specialişti şi nespecialişti, toţi iubindu-i scriitura pentru verva şi substanţa ei. A fost redactor la „Literatorul” şi  „Caiete critice”.

Critic literar fin şi scriitor de mare forţă, profesorul Nicolae Ioana este autorul a opt volume: (Marin Preda – incomodul, 1996; Căruţa lui Moromete, 2001; Eugen Simion (monografie), 2001; Fănuş Neagu (monografie), 2001; Eugen Lovinescu (monografie), 2002; Romanele lui Marin Preda, 2002; În ariergarda avangardei (Eugen Simion – convorbiri cu Andrei Grigor), 2004; ediţia a II-a adăugită, 2012 etc.), coautor al Dicţionarului General al Literaturii Române (2004-2009), coautor şi coordonator redacţional al Cronologiei vieții literare românești. Perioada postbelică (10 vol., 2010-2012).

În calitate de conducător de doctorat în domeniul Filologie (Literatură română, Literatură comparată, Teoria literaturii), prof. univ. dr. Nicolae IOANA a coordonat activitatea de cercetare a numeroşi doctoranzi şi postdoctoranzi filologi afiliaţi unor prestigioase instituţii academice din ţară, ca expert pe termen lung al Şcolii Postdoctorale „Valorificarea identităţilor culturale în procesele globale” a Academiei Române. Din 2006 a fost implicat în numeroase proiecte ale Centrului de cercetare Comunicare interculturală şi literatură şi ale Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române.

Meritele sale au primit recunoaştere naţională dar şi locală: Premiul Naţional „Marin Sorescu” al Academiei Române, pentru critică literară, în martie 2002, Premiul «Titu Maiorescu» al Academiei Române, pentru critică literară, Premiul Dan Alexandru Condeescu pentru critică literară şi ediţii critice acordat de Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER), ediţia a XIV-a (decembrie 2012) pentru Cronologia vieţii literare româneşti.1944-1964, Premiul Special acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) - decembrie 2014 pentru coordonarea volumelor I-X "Cronologia vieții literare", Editura Muzeul Literaturii Române, București, 2010-2012. Şi Galaţiul i-a fost recunoscător: a fost distins cu titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi, în 2011.  

A fost director al Şcolii Doctorale a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi (2008-2012),  decan al Facultăţii de Litere în intervalul 2004-2012, director al Centrului de Cercetări de Istorie şi Teorie literară al Academiei Române – Institutul „George Călinescu” şi expert evaluator pentru Centre de Excelenţă (din 2005), expert evaluator în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (Comisia filologică).

În acest moment, nu ne rămâne decât să-i spunem Drum bun, Domnule Profesor!

Citit 7042 ori Ultima modificare Joi, 18 Decembrie 2014 12:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.