TINERII ŞI ORAŞUL/ Misterele Rarăului - Excursie ca premiu la olimpiadă

TINERII ŞI ORAŞUL/ Misterele Rarăului - Excursie ca premiu la olimpiadă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începutul liceului a reprezentat pentru noi, ca adolescenţi, o perioadă incertă, în care nu eram siguri de ceea ce ne pregătea viitorul, iar geografia a reprezentat un punct de reper în dezvoltarea noastră. Datorită dăruirii cu care profesoara noastră Smaranda Enică îşi desfăşoară activitatea şi din dorinţa de a avea şi noi cunoştinţe în acest domeniu vast, geografia a devenit în scurt timp o pasiune. Munca noastră s-a concretizat prin rezultate deosebite la fazele judeţene şi naţionale ale olimpiadei.

Ca răsplată pentru eforturile depuse, am fost selectate să participăm, în timpul verii, la un stagiu naţional de pregătire organizat de Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Geografie şi Geologie, într-o zonă tradiţională de o frumuseţe aparte, legendara Bucovină, în Masivul Rarău. După opt ore de mers cu trenul, am rămas fără grai la vederea peisajului care înconjura cabana în care eram cazaţi, însă aveam să descoperim că nu era o simplă cabană, ci o staţie meteorologică, unde urma să deprindem de-a lungul săptamânii o serie de noţiuni specifice.

Profesorii universitari ieşeni ne-au ajutat să descoperim misterele Rarăului. Printre locurile vizitate, la care am ajuns cu destulă greutate din cauza reliefului accidentat, se numără Pietrele Doamnei, învăluite de legenda morţii doamnei Elena a lui Petru Rareş, şi Piatra Zimbrului. Apoi, pentru a ajunge la străvechea Mănăstire Rarău, am urmat o cărare bătătorită de sute de ani de turmele de oi păstorite de ciobanii moldoveni şi am luat prânzul în codrii seculari de la Slătioara. În expediţiile noastre, am avut chiar ocazia de a descoperi plante, precum floarea de colţ, şi am învăţat să recunoaştem ciupercile comestibile.

Finalul taberei a fost unul spectaculos: în jurul unui foc de tabără ne-am împărtăşit  planurile, am ascultat poveşti şi cântece la chitară, amintiri ce vor rămâne în memoria noastră vreme îndelungată. Această experienţă ne-a motivat ca anul acesta să obţinem performanţe şi mai mari, pentru a revedea oamenii şi locurile pe care am ajuns să le îndrăgim atât de mult.


 

Citit 1238 ori Ultima modificare Marți, 03 Martie 2015 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.