O fostă olimpică din Galaţi, actualmente vicepreşedinte la o bancă londoneză, în TOPUL FORBES

O fostă olimpică din Galaţi, actualmente vicepreşedinte la o bancă londoneză, în TOPUL FORBES
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Roxana Mirică a fost selectată printre cei mai de succes tineri români la Gala "Forbes 30 sub 30", care s-a desfăşurat recent la Bucureşti * Fosta absolventă de CNVA şi olimpică la chimie este în prezent vicepreşedinte la Barclays Investment Bank, din Marea Britanie


Revista Forbes România a nominalizat recent noua generaţie de tineri de succes ai României, care au fost premiaţi în cadrul Galei "Forbes 30 sub 30", care a avut loc pe 22 aprilie. Printre cei 30 de tineri care fac cinste României se numără şi gălăţeanca Roxana Mirică, absolventă de CNVA în 2004, iar în prezent vicepreşedinte în cadrul Barclays Investment Bank din Marea Britanie.

Încă de pe băncile şcolii, Roxana Mirică s-a dovedit a avea o minte strălucită, aducând colegiului şi Galaţiului o colecţie de premii la concursurile şi olimpiadele de chimie. Ceea ce i-a adus o bursă anuală de 42.000 de dolari la Universitatea Dartmouth din Statele Unite ale Americii a fost faptul că a obţinut punctaj maxim la examenul SAT II (cunoştinţe de matematică, chimie şi engleză), fiind considerată de cei care i-au corectat lucrările "un fenomen".

A lucrat la un gigant financiar de pe Wall Street

În SUA, Roxana a urmat două specializări - biochimie şi economie - şi, imediat după absolvire, a lucrat pentru câteva dintre cele mai importante nume din zona financiară. Şi-a început cariera în finanţe în 2008, cu puţin timp înainte de declanşarea perioadei de criză financiară, pentru renumita şi totodată controversata bancă de investiţii Lehman Brothers. Aici a experimentat pe propria piele ce înseamnă faliment bancar, dar a avut noroc că instituţia a fost preluată de firma pentru care lucrează în prezent şi, de pe Wall Street, s-a mutat la Londra, la Barclays Investment Bank, unde, la numai trei ani de la absolvirea facultăţii, devenise cel mai tânăr manager de portofolii. Avea alocat un fond de 200 de milioane de dolari şi trebuia să demonstreze că se pricepe să facă cele mai profitabile investiţii. În scurt timp a câştigat încrederea firmei, portofoliul i s-a triplat, mărindu-se apoi în decursul anilor. Acum are doar 29 de ani şi ocupă poziţia de vicepreşedinte al departamentului de consultanţă, coordonând proiecte importante.

"E un exemplu pentru generaţiile care nu mai cred în învăţătură"

Cum Roxana Mirică a fost zilele acestea plecată în concediu, am reuşit să discutăm cu mama ei, Mariana Mirică, şi ea cu o carieră în domeniul bancar. Recunoaşte că este foarte mândră de ceea ce a reuşit să înfăptuiască fiica ei în toţi aceşti ani.

"Să vă spun drept, nu am fost de acord să plece. Primise bursa, iar eu încă mă mai codeam s-o las, dar m-a convins profesoara ei de engleză, doamna Nicoleta Ioniţă. Roxana a făcut primii opt ani de şcoală la Liceul de Artă, la pian. Din clasa a II-a era obişnuită cu concursurile, a câştigat nenumărate premii. În clasa a VIII-a, a luat 10 la olimpiadă, iar cei de la Liceul "Dinu Lipatti" o voiau eleva lor. Nu am vrut s-o las la 14 ani departe de casă, deşi o profesoară se oferea să o ia la ea acasă. Dar, peste patru ani, a trebuit s-o las să-şi urmeze drumul. Mai ales că se dovedise a fi un spirit competitiv, fiind olimpică în toţi anii de liceu, deşi nu ştia mai nimic din chimie când a intrat în clasa a IX-a. Dar a avut ambiţie, s-a pregătit intens şi chiar în anul întâi de liceu a venit cu prima menţiune la olimpiada naţională", ne povesteşte mama Roxanei.

Mariana Mirică ne-a spus că ţine foarte strâns legătura cu fiica sa, care deşi munceşte în aproape toate zilele de la 9,00 la 11,00 noaptea, îşi face timp pentru a-şi linişti mama. "Este modestă, de câte ori mă laud cu ea, mă dojeneşte. Dar eu cred că Roxana este un exemplu pentru tinerii de la noi din ţară, care nu mai cred în învăţătură. A ajuns acolo unde este doar prin muncă şi forţe proprii. Au fost ani de sacrificii, dar a meritat", ţine să mai precizeze Mariana Mirică.

Acesata ne-a mai destăinuit bucuroasă că, în iunie, va merge la Londra, la logodna fiicei sale cu un alt tânăr român de succes, care lucrează şi el acolo, tot în domeniul bancar, iar în septembrie vor face nunta la Bucureşti.

N-a uitat de unde a plecat

Într-un potop de cuvinte de laudă la adresa Roxanei ne-a scăldat şi fosta sa profesoară de chimie, Ruxandra Şerban: "Este una dintre fostele mele eleve cu care am rămas peste ani bune prietene. Vorbim des, mă bucur pentru reuşitele ei. Mi-o amintesc în clasa a IX-a, când a fugit după mine pe coridor să mă roage s-o i-au şi pe ea la olimpiadă, în condiţiile în care venea de la clasă de pian, nu ştia prea multă chimie. M-a convins că se va pregăti serios, pentru ca apoi să mă surprindă uşurinţa cu care şi-a pus la punct toate noţiunile, capacitatea de muncă şi mintea sclipitoare. Mă bucură că, dincolo de omul cu o carieră impecabilă, l-am descoperit şi pe cel care n-a uitat locul unde s-a format. Am primit sponsorizare de la ea pentru olimpiada de chimie, bani din care am reuşit să le acordăm premii participanţilor".


CITEŞTE ŞI un INTERVIU cu un traducător cu parfum de Premiul Nobel

Citit 8139 ori Ultima modificare Marți, 28 Aprilie 2015 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.